Tyskland – Hellas 4-2Tyskland klar for semifinale

39 minutter: Philipp Lahm sender Tyskland i ledelsen på et flott skudd.

Kort tid etter Hellas sin utligning kom Tyskland nådeløst tilbake og vant til slutt 4-2.

Fakta om kampen:

Tyskland - Hellas 4–2 (1–0)

38.751 tilskuere

Dommer: Damir Skomina, Slovenia

Mål: 1-0 Philipp Lahm (39), 1-1 Georgios Samaras (55), 2-1 Sami Khedira (61), 3-1 Miroslav Klose (68), 4-1 Marco Reus (74), 4-2 Dimitrios Salpingidis (straffe, 89)

Gult kort: Georgios Samaras (14), Sokratis Papastathopoulos (75), Hellas

Kvartfinalen mellom Tyskland og Hellas ble den mest målrike kampen hittil i EM.

Se bilder av alle målene i bildekarusellen øverst i artikkelen.

Tyskland var storfavoritter og gikk til pause med 1-0-ledelse, før Hellas skapte spenning da de utlignet til 1-1 i 2. omgang.

Men så slo tyskerne til og ga seg ikke før de hadde skåret fire mål.

Les minutt-for-minutt-referat av kampen i ABC Nyheters live-senter

Kopierte VM-skåring

Tyskland gikk offensivt til verks fra start mot defensive grekere.

Allerede etter fire minutter trodde Schürrle han hadde sendt Tyskland i ledelsen, men dommeren annullerte korrekt for offside.

Halvveis ut i omgang produserte Tysklands spisser sjanser på løpende bånd, men verken Özil, Klose eller Reus klarte å få ballen i mål.

Drøye fem minutter før pause tok i stedet forsvarsspiller og kaptein Philipp Lahm ansvar. Han sendte i vei et flott langskudd som skrudde vekk fra keeper Sifakis og inn i mål.

Målet minnet om Lahms skåring mot Costa Rica under VM på hjemmebane i 2006. Se målet her (ekstern lenke).

Etter seieren var kapteinen naturlig nok glad for å være klar for semifinale, men mener Tyskland har mer å gå på.

– Vi gjør det vanskelig for oss selv. De første femten minuttene har vi mange gode sjanser før vi skårer, men så gir vi det bort, sier Lahm ifølge UEFA.com.

En av de andre målskårerne, Sami Khedira, er enig med kapteinen sin.

– Seieren er vi fornøyd med, men etter pause gjør vid et vanskelig for oss selv. Etter utligningen holder vi et høyt tempo og fortjener denne seieren. Men vi kunne gjort det enklere for oss selv, sier Khedira som gjorde Tysklands andre mål.

– Uansett om vi møter England eller Italia blir det ikke lett, men hvis vi spiller opp mot vårt høyeste nivå er vi vanskelige å slå, sier Khedira.

Slo tilbake etter gresk utligning

I 2. omgang var Hellas mer med og lyktes i å skape flere overgangsmuligheter. Og grekerne fikk raskt betalt. 10 minutter ut i omgangen skled Georgios Samaras ballen i mål på pasning fra Salpingidis etter en strålende gresk kontring. 1-1 og spenningen var tilbake i kampen.

Men det tok ikke lang tid før tyskerne slo brutalt tilbake. Fem minutter senere sørget Sami Khedira for 2-1 på vakkert vis. Real Madrid-spilleren banket ballen i nettaket på hel volley etter innlegg fra Boateng.

I det 68. minutt var keeper Sifakis på bærtur på et innlegg fra Özils innlegg, og Klose headet ballen i åpent mål til 3-1.

Og selv med tomålsledelse fortsatte Tyskland å kjøre på offensivt. Kvarteret før slutt fikk Tysklands sitt fjerde og siste mål for dagen da Reus satte ballen via tverrligger og i mål. Keeper Sifakis reddet først et skudd fra Klose, men ballen havnet hos Reus som ikke gjorde noen feil.

Like før slutt fikk Hellas straffe da ballen havent i hånda til Boateng på et innlegg fra Torossidis. Salpingidis var sikker fra 11-metersmerket og reduserte for Hellas.

Men det var for sent. Det tyske maskineriet vant 4-2 og er klar for semifinale på torsdag. Tyskland møter vinneren av England og Italia, som møtes til dyst på søndag. Dermed får tyskerne to flere hviledager enn sin semifinalemotstander.

Gomez vraket

Tyskland mot Hellas. Det kunne like gjerne vært toppledermøte om gjeldskrisa, men det var kvartfinale i EM.

Det var ingen tvil om at denne kampen hadde et politisk bakteppe.

Sett vekk fra alt snakket om penger og gjeld, dreide de 90 minuttene seg tross alt om fotball. Og Tyskland som lag var forventet å være sterkere enn sine greske konkurrenter.

Test dine EM-kunnskaper i Avsparks EM-quiz

Tysklands toppscorer heter Mario Gomez, men 23-åringen satt på benken hele kampen.

I stedet spilte elleve år eldre Miroslav Klose, med sin rutine og enorme merittliste fra landslagsspill. Fasiten etter Hellas-kampen er 35 mål på 120 kamper.

Hellas har aldri slått tyskerne

Hellas og Tyskland har møtt hverandre åtte ganger før. Fem av kampene har endt med tysk seier, og tre ganger er det blitt uavgjort. I dag ble det altså nok et tap for grekerne.

Hellas-seier ble det imidlertid i den britiske humorgruppa Monty Pythons «fotballkamp» mellom greske og tyske filosofer under sommer-OL i Munchen.

På det tyske laget var, i tillegg til navn som Immanuel Kant og Friedrich Nietzsche, Franz Beckenbauer, uten at «Der kaiser» kunne hindre tysk tap.

Se video av «kampen» nederst i artikkelen.