Håndveska di kan være giftig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store mengder giftig bly i håndvesker skaper bekymring i USA. Klima- og forurensningsdirektoratet sier bly og andre miljøgifter er et problem for forbrukere og miljø, også i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:

Bly er et giftig tungmetall med akutte og kroniske helse- og miljøeffekter. Utslippene av bly har blitt sterkt redusert siden 1980-årene. Dette skyldes særlig overgang til bruk av blyfri bensin. Også andre tiltak, som forbudet mot blyhagl fra 2005, har ført til at utslippene har blitt betydelig redusert.

Bly er akutt giftig for vannlevende organismer og pattedyr. Bly gir også kroniske giftvirkninger hos mange organismer, selv i små konsentrasjoner. Kronisk blyforgiftning kan ha nevrotoksiske og immunologiske virkninger og gi skader på det bloddannende systemet hos varmblodige dyr. Blyforbindelser kan også gi fosterskader og mulig fare for redusert forplantningsevne.

Mennesker eksponeres for bly først og fremst gjennom forurenset lufta vi puster inn og maten vi spiser.

Kilde: miljostatus.no

Mange håndvesker i amerikanske butikker inneholder giftige blystoffer. Nylig gjennomførte Senter for miljø og helse i USA en undersøkelse som viste at så mye som 25 prosent av de 300 av produktene på det amerikanske markedet som ble testet, inneholdt mer bly enn produsenten oppga.

Håndveskene som har høyest blyinnhold kommer fra flere av verdens største merker. Veskene til merket Tory Burch for eksempel, hadde et blyinnhold som lå 580 ganger høyere enn hva som er tillatt nivå i leker for barn i USA, men også produkter fra merker som Guess, House of Harlow og Ralph Lauren inneholdt store mengder bly.

Hele finner du hele listen over merker med bly i håndvesker

Vanlig med bly i plastprodukter

Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) sier de holder jevnlige kontroller av forbrukerprodukter på det norske markedet. Svært mye av det som selges her til lands kommer fra de samme produsentene av det som selges i USA og andre deler av verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nesten alt i den vestlige verden produseres av fabrikanter i Asia. Men man kan ikke bare sette bort produksjonen til Asia og så tro at alt er i skjønneste orden. Selv om vi har sagt at det ikke skal være bly i produktene, så ser vi samtidig at det ikke er noen garanti, sier seksjonssjef i produktseksjonen i Klif, Cecilie Kristiansen, til ABC Nyheter.

Hun forteller at det er helt vanlig for Klif å finne bly i plastprodukter.

- Bly er ett av de viktigste stoffene vi jobber med å redusere. Vi har fokus på bly fra A til Å, fra industruen og til innhold i produkter, som inkluderer vesker og leker for barn, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: EM-drakter kan være giftige

Frykter skader på kvinner og barn

Seksjonssjef i Klif, Cecilie Kristiansen.Seksjonssjef i Klif, Cecilie Kristiansen.

Senteret for miljø og helse i USA gjør arbeid tilsvarende Klifs her til lands. Oppdagelsen av det høye blyinnholdet hos flere produsenter kommer på tross av at flere hundre veskeprodusenter har signert en overenstemmelse om å kraftig begrense blyinnhold i ferdigproduserte vesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymringen ved det høye blyinnholdet går på at bly kan gnis over på kroppen til kvinner som går med håndveske hver dag, og også over på barna deres.

- Dette er blant det høyeste nivået av bly vi har funnet i noe forbrukerprodukt, sier en offisiell talsmann for Senter for miljø og helse i USA til ABC News.

Les også: Dette regntøyet til barn inneholder ulovlige stoffer

Har jevnlige kontroller

Klif har spesielt fokus på blyinnholdet i leker for barn, som er mye strengere regulert enn hva som gjelder produkter for voksne.

- Det skal ikke være bly i leker, som barn kanskje suger på og kan få i seg. Men det vi har sett ute på kontroll er at vi kan finne bly i andre typer produkter, som er for voksne, sier Kristiansen.

Hun sier Klif har regelmessige kontroller og faste prosjekter. De kan blant annet gå i en butikk og scanne produkter med en såkalt XRF-scanner, og på den måten finne ut hva produktet inneholder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har hatt masse kontroller tidligere av vesker og bager, og vi fant bly i noen av produktene. Vi har lenge ment at det er uhensiktsmessig å ha bly i slike produkter og har tidligere foreslått et forbud mot bly i forbrukerprodukter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ifølge Kristiansen kan ikke individuelle land bestemme sine egne regler for hva produkter skal inneholde.

- Det er ikke så lett lenger. En EU-harmonisering av kjemikalieregelverket gjør at det ikke er sånn lenger at hvert land kan lage sine egne forbud, sier hun.

Les også: Fant arsenikk i barnemat

Trekker produktene fra butikker

Tory Burch, som eier merket av samme navn, ble konfrontert med resultatene fra testen i USA, og sier til ABC News at hun er sjokkert over funnene.

- Vi har strenge tester for produktene og vil foreta en full etterforskning. Produsenten trekker nå sine produkter fra alle butikker, ifølge ABC News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senter for miljø og helse i USA informerer om at man kan beskytte seg fra unødig blyrisiko ved å unngå vesker i sterke farger, og vesker som er laget av plast eller vinyl, som er de som mest sannsynlig inneholder bly. Lær og stoff er et bedre valg i håndvesker, opplyser de.

På nettstedet «Er det farlig?», som er i regi av Klif, kan du selv sjekke om produktet du bruker byr på risiko i forbindelse med helse og velvære.

Der står det blant annet at også lær kan være ille, da det inneholder verstingstoffet krom som ofte brukes ved behandling (garving) av skinn, samt andre metaller som bly og arsen.

Les også: La vannet renne før du drikker det

Har foreslått forbud

Ifølge Kristiansen er det ikke helsefarlig å bruke damevesker. Hun sier det imidlertid ikke er lurt å spise på blyholdige produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ute på kontroller fant vi store mengder bly i en del smykker til barn, som de kan finne på å putte i munnen. Produkter for barn skal ikke være farl

Artikkelen fortsetter under annonsen

ige, det er veldig, veldig viktig, sier hun til ABC Nyheter.

EU har nå foreslått et forbud mot bly i smykker, og Kristiansen sier man «får se» om det kommer også i andre plastprodukter etter hvert.

- Du blir ikke skadet av å bruke en dameveske med bly i. Det som er uheld

ig er når det er bly i produkter både her og der. Når det kastes og brytes ned kommer det ut i miljøet og inn i mennesker igjen gjennom luft, vann og mat, sier hun.

Kristiansen sier Klif gjerne ser at forbrukeren skal være miljøbevisst og da er det viktig at man som kunde stiller krav til produktene man vil ha på markedet.

- Hos de store importørene vil jeg si at det er trygge produkter å bruke for barn. Voksenprodukter kan inneholde noen ting som er farlig, men det er forskjell på å ta på noe og putte det i munnen og suge på det, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Alle foreldres skrekk

Farlig avfall

Av alle forbrukerprodukter er det elektronikk som inneholder mest farlige stoffer. Det må leveres som farlig avfall, slik at det ikke kommer ut i naturen, og så inn i deg.

- Vi er ikke fornøyde med innsamlingen av småelektronikk fra folk, og vil gjerne at mye mer av dette skal komme inn på riktig måte, sier Kristiansen.

Hun minner om at alle utsalgssteder som selger elektronikk også er forpliktet til å ta imot elektronisk avfall.

Les flere nyheter