Håndveska di kan være giftig

Store mengder giftig bly i håndvesker skaper bekymring i USA. Klima- og forurensningsdirektoratet sier bly og andre miljøgifter er et problem for forbrukere og miljø, også i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

Bly er et giftig tungmetall med akutte og kroniske helse- og miljøeffekter. Utslippene av bly har blitt sterkt redusert siden 1980-årene. Dette skyldes særlig overgang til bruk av blyfri bensin. Også andre tiltak, som forbudet mot blyhagl fra 2005, har ført til at utslippene har blitt betydelig redusert.

Bly er akutt giftig for vannlevende organismer og pattedyr. Bly gir også kroniske giftvirkninger hos mange organismer, selv i små konsentrasjoner. Kronisk blyforgiftning kan ha nevrotoksiske og immunologiske virkninger og gi skader på det bloddannende systemet hos varmblodige dyr. Blyforbindelser kan også gi fosterskader og mulig fare for redusert forplantningsevne.

Mennesker eksponeres for bly først og fremst gjennom forurenset lufta vi puster inn og maten vi spiser.

Kilde: miljostatus.no

Mange håndvesker i amerikanske butikker inneholder giftige blystoffer. Nylig gjennomførte Senter for miljø og helse i USA en undersøkelse som viste at så mye som 25 prosent av de 300 av produktene på det amerikanske markedet som ble testet, inneholdt mer bly enn produsenten oppga.

Håndveskene som har høyest blyinnhold kommer fra flere av verdens største merker. Veskene til merket Tory Burch for eksempel, hadde et blyinnhold som lå 580 ganger høyere enn hva som er tillatt nivå i leker for barn i USA, men også produkter fra merker som Guess, House of Harlow og Ralph Lauren inneholdt store mengder bly.

Hele finner du hele listen over merker med bly i håndvesker

Vanlig med bly i plastprodukter

Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) sier de holder jevnlige kontroller av forbrukerprodukter på det norske markedet. Svært mye av det som selges her til lands kommer fra de samme produsentene av det som selges i USA og andre deler av verden.

- Nesten alt i den vestlige verden produseres av fabrikanter i Asia. Men man kan ikke bare sette bort produksjonen til Asia og så tro at alt er i skjønneste orden. Selv om vi har sagt at det ikke skal være bly i produktene, så ser vi samtidig at det ikke er noen garanti, sier seksjonssjef i produktseksjonen i Klif, Cecilie Kristiansen, til ABC Nyheter.

Hun forteller at det er helt vanlig for Klif å finne bly i plastprodukter.

- Bly er ett av de viktigste stoffene vi jobber med å redusere. Vi har fokus på bly fra A til Å, fra industruen og til innhold i produkter, som inkluderer vesker og leker for barn, sier hun.

Les også: EM-drakter kan være giftige

Frykter skader på kvinner og barn

Seksjonssjef i Klif, Cecilie Kristiansen.Seksjonssjef i Klif, Cecilie Kristiansen.

Senteret for miljø og helse i USA gjør arbeid tilsvarende Klifs her til lands. Oppdagelsen av det høye blyinnholdet hos flere produsenter kommer på tross av at flere hundre veskeprodusenter har signert en overenstemmelse om å kraftig begrense blyinnhold i ferdigproduserte vesker.

Bekymringen ved det høye blyinnholdet går på at bly kan gnis over på kroppen til kvinner som går med håndveske hver dag, og også over på barna deres.

- Dette er blant det høyeste nivået av bly vi har funnet i noe forbrukerprodukt, sier en offisiell talsmann for Senter for miljø og helse i USA til ABC News.

Les også: Dette regntøyet til barn inneholder ulovlige stoffer

Har jevnlige kontroller

Klif har spesielt fokus på blyinnholdet i leker for barn, som er mye strengere regulert enn hva som gjelder produkter for voksne.

- Det skal ikke være bly i leker, som barn kanskje suger på og kan få i seg. Men det vi har sett ute på kontroll er at vi kan finne bly i andre typer produkter, som er for voksne, sier Kristiansen.

Hun sier Klif har regelmessige kontroller og faste prosjekter. De kan blant annet gå i en butikk og scanne produkter med en såkalt XRF-scanner, og på den måten finne ut hva produktet inneholder.

- Vi har hatt masse kontroller tidligere av vesker og bager, og vi fant bly i noen av produktene. Vi har lenge ment at det er uhensiktsmessig å ha bly i slike produkter og har tidligere foreslått et forbud mot bly i forbrukerprodukter.

Men ifølge Kristiansen kan ikke individuelle land bestemme sine egne regler for hva produkter skal inneholde.

- Det er ikke så lett lenger. En EU-harmonisering av kjemikalieregelverket gjør at det ikke er sånn lenger at hvert land kan lage sine egne forbud, sier hun.

Les også: Fant arsenikk i barnemat

Trekker produktene fra butikker

Tory Burch, som eier merket av samme navn, ble konfrontert med resultatene fra testen i USA, og sier til ABC News at hun er sjokkert over funnene.

- Vi har strenge tester for produktene og vil foreta en full etterforskning. Produsenten trekker nå sine produkter fra alle butikker, ifølge ABC News.

Senter for miljø og helse i USA informerer om at man kan beskytte seg fra unødig blyrisiko ved å unngå vesker i sterke farger, og vesker som er laget av plast eller vinyl, som er de som mest sannsynlig inneholder bly. Lær og stoff er et bedre valg i håndvesker, opplyser de.

På nettstedet «Er det farlig?», som er i regi av Klif, kan du selv sjekke om produktet du bruker byr på risiko i forbindelse med helse og velvære.

Der står det blant annet at også lær kan være ille, da det inneholder verstingstoffet krom som ofte brukes ved behandling (garving) av skinn, samt andre metaller som bly og arsen.

Les også: La vannet renne før du drikker det

Har foreslått forbud

Ifølge Kristiansen er det ikke helsefarlig å bruke damevesker. Hun sier det imidlertid ikke er lurt å spise på blyholdige produkter.

- Ute på kontroller fant vi store mengder bly i en del smykker til barn, som de kan finne på å putte i munnen. Produkter for barn skal ikke være farl

ige, det er veldig, veldig viktig, sier hun til ABC Nyheter.

EU har nå foreslått et forbud mot bly i smykker, og Kristiansen sier man «får se» om det kommer også i andre plastprodukter etter hvert.

- Du blir ikke skadet av å bruke en dameveske med bly i. Det som er uheld

ig er når det er bly i produkter både her og der. Når det kastes og brytes ned kommer det ut i miljøet og inn i mennesker igjen gjennom luft, vann og mat, sier hun.

Kristiansen sier Klif gjerne ser at forbrukeren skal være miljøbevisst og da er det viktig at man som kunde stiller krav til produktene man vil ha på markedet.

- Hos de store importørene vil jeg si at det er trygge produkter å bruke for barn. Voksenprodukter kan inneholde noen ting som er farlig, men det er forskjell på å ta på noe og putte det i munnen og suge på det, sier hun.

Les også: Alle foreldres skrekk

Farlig avfall

Av alle forbrukerprodukter er det elektronikk som inneholder mest farlige stoffer. Det må leveres som farlig avfall, slik at det ikke kommer ut i naturen, og så inn i deg.

- Vi er ikke fornøyde med innsamlingen av småelektronikk fra folk, og vil gjerne at mye mer av dette skal komme inn på riktig måte, sier Kristiansen.

Hun minner om at alle utsalgssteder som selger elektronikk også er forpliktet til å ta imot elektronisk avfall.

Les flere nyheter


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:31 Solberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04 Hvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56 Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19 Roper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34 WHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07 Kollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03 Vei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45 Politiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30 Merkels parti skal velge ny leder 25. april15:15 Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13 Grønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31 50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03 USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02 Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39 Ingen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24 Malaysias statsminister går av13:23 Flere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09 Mer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Kina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39 Arbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Funn kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 Vil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil
Siste nytt
18:31PolitikkSolberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04NorgeHvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56VerdenHarvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19NorgeRoper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34Helse og livsstilWHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07SportKollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03NorgeVei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45VerdenPolitiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30PolitikkMerkels parti skal velge ny leder 25. april15:15PolitikkTidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13Helse og livsstilGrønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31Penger50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03VerdenUSA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02MotorKvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39NorgeIngen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24PolitikkMalaysias statsminister går av13:23SportFlere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09PolitikkMer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30PolitikkSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23Helse og livsstilKina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00PengerAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12PolitikkSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50PolitikkTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09Helse og livsstilMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43PolitikkKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39PengerArbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenFunn kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstilVil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil
Populært