Ronaldo avgjorde for Portugal

Til slutt kunne Cristiano Ronaldo juble for scoring. (Foto: Afp)

Etter mange målsjanser traff Ronaldo til slutt innenfor stolpene, og han sikret dermed Portugal plass i den ene semifinalen.

Fakta om kampen

Tsjekkia – Portugal 0-1 (0-0)

55.590 tilskuere

Mål: 1-0 Christiano Ronaldo (79)

Dommer: Howard Webb, England

Gult kort: Nani (26), Miguel Veloso (27), Portugal; David Limbersky (90), Tsjekkia

– Det var en veldig tøff kamp, men vi spilte bra. Alle spillerne gjorde en fantastisk jobb, og det ga oss seier, sa Portugal-stjernen Nani etter kampen.

Men den første omgangen skulle ende med å handle mest om lagkamerat Cristiano Ronaldo. Han plaget Tsjekkia med flere målsjanser, men traff ikke mål.

Tsjekkia startet derimot med å være nærmest. Milan Baros kastet seg fram på et innlegg fra høyre, men toppscoreren fra EM i 2004 manglet en skolengde fra å sjokkere Portugal.

Herifra og ut var det derimot Portugal og Ronaldo det skulle handle om. I en omgang uten det store tempoet skapte Portugal likevel flere gode sjanser.

Ronaldo og Petr Cech har hatt mange dueller i Premier League, og det var keeperen som gikk seirende ut av duellene før pause.

Både alene mot Ronaldo og på et typisk Ronaldo-frispark var den lange tsjekkeren med på notene.

Endte sjansesløseriet

Etter 79 minutter måtte til slutt den gode Cech strekke våpen. Ronaldo lurte seg bort fra sin oppasser, angrep ballen med panna og via gresset sendte han den i nota bak Cech.

Tsjekkia klarte ikke å hente inn ledelsen til Portugal, og klarte dermed ikke å gjenta kvartfinaleseieren over Portugal fra 1996.

– Jeg synes vi spilte veldig bra, og vi skapte mange sjanser. Målet var å nå semifinalen og vi er glad for at vi klarte det, sa Ronaldo etter kampen, ifølge UEFA.

– Jeg traff stolpen to ganger i forrige kamp også, men det viktigste er at jeg scoret denne gangen. Nå er det store smil og god musikk, sier Real Madrid-stjernen, som nå står med tre mål i mesterskapet.

Den 27. juni møter Portugal vinneren av kampen mellom Frankrike og Spania.

Før kampen

Torsdagens første kvartfinale mellom Tsjekkia og Portugal var en ren gjentagelse fra EM i 1996, da lagene også møttes i kvartfinale.

Les minutt-for-minutt referat i ABC Nyheters live-senter

Den gangen var navnene Karel Poborsky og Vladimir Smicer mot Luis Figo og Rui Costa, nå er det Cristiano Ronaldo og Nani mot Tomas Pekhart og Petr Cech.

På papiret var det portugiskiske laget sterkere totalt sett, og er favoritter i øynene til Michal Bilek, Tsjekkias trener.

– Vi vet at Portugal har farlige spillere på midtbanen og på topp, som Nani, Hélder Postiga og Ronaldo. Vi tar høyde for det og vil spille mer defensivt, sier Bilek til UEFA.com.

I forrige EM var Tsjekkia og Portugal i samme gruppe. Portugal vant 3-1 da lagene møttes.

EM så langt

I åpningskampen mot Russland gikk tsjekkerne på et stygt 1-4-tap . I de to neste kampene gikk det bedre, og Tsjekkia vant til slutt gruppa etter 2-1 over Hellas og 1-0 over vertslandet Polen.

– De er favoritter, de har sterke individualister og er et sterkt lag. Men hvis vi spiller som i de to forrige kampene, har vi sjanse på å gå videre, fortsetter Tsjekkias trener.

Tsjekkias trener Michal Bílek vil være forsiktig med å kjøre på offensivt mot giftige portugisere.

– Vi kan ikke spille som mot Russland. Vi ga dem rom, og de straffet oss, sier Bílek.

I EM for 16 år siden ble Portugal gruppevinner, og Tsjekkia nummer to i sin gruppe, slått av Tyskland. I år er det snudd. Portugal ble nummer to bak Tyskland, mens Tsjekkia vant sin gruppe.

Test EM-kunnskapene i Avspark sin daglige EM-quiz.

Karantenefare

Portugal har fem spillere, og Tsjekkia seks som alle må stå over en eventuell semifinale hvis de pådrar seg gult kort i kvartfinalen. Blant annet risikerer Ronaldo og Petr Jiracek, begge målscorere i lagenes siste kamp, å måtte se semifinalen fra tribunen.

I likhet med Tsjekkia tapte også Portugal åpningskampen (0-1 mot Tyskland ), før det ble to seire over Danmark (3-2) og Nederland (2-1).

Trener Paulo Bento vil at Portugal skal spille sitt eget spill, men vil samtidig se an hvordan Tsjekkia legger opp taktikken.

– Vi må være tro mot spillestilen. Vi må holde hodet kaldt, være fokusert og se hvordan de tsjekkiske spillerne tar imot oss på banen, sier Bento til UEFA.com.