Nå kommer aktors påstand mot Breivik

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden skal torsdag ettermiddag legge fram sine prosedyrer i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Holden møtte pressen etter rettsdagen onsdag, mer enn antydet han at aktoratet vil stå på at Anders Behring Breivik er for syk for fengselsstraff. Likevel er det knyttet stor spenning til om ti uker i retten har klart å rokke ved aktoratets syn på tilfellet Breivik.

I tiltalen har statsadvokatene lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern, men med åpning for at de kan endre påstanden til fengselsstraff.

– Jeg tror nok alle forventer at en påtalemyndighet ikke skal gå altfor nye stier, men opptrer nokså rasjonelt og forutsigbart, og det tror jeg også vi vil gjøre i denne saken, sa Holden, og la til at aktoratet baserer seg på eksisterende rettskilder.

Rettspraksis tilsier at dersom det er tvil om en tiltalts tilregnelighet, så går man for utilregnelighet. I Breivik-saken har to omfattende sakkyndigrapporter konkludert helt ulikt i tilregnelighetsspørsmålet – ergo finnes det i høyeste grad en slik tvil. (©NTB)