England – Ukraina 1-0:Rooney matchvinner for England

Englands Wayne Rooney er tilbake for England. Det tok ikke lang tid før han noterte seg med  skåring. (Foto: AFP Photo/NTB scanpix)
Englands Wayne Rooney er tilbake for England. Det tok ikke lang tid før han noterte seg med skåring. (Foto: AFP Photo/NTB scanpix)

Mot Ukraina var Wayne Rooney endelig tilbake for England etter å ha sonet to kampers karantene. Rooney brukte bare en drøy omgang på å sette ballen i mål. Etterpå ble Ukraina snytt for skåring.

Fakta om kampen:

England – Ukraina 1-0 (0-0)

48.700 tilskuere

Mål: 1-0 Wayne Rooney (48)

Dommer: Viktor Kassai, Ungarn

Gult kort: Steven Gerard (73), Ashley Cole (78), England; Anatoli Tymoschuk (64), Yaroslav Rakitskiy (74), Andrei Shevchenko (86), Ukraina

Wayne Rooney, som stod for fire mål i gruppespillet i EM i 2004, var trolig svært spillesugen foran møtet med Ukraina.

Rooney fikk to kampers karantene etter å ha blitt utvist for en stygg takling i kampen mot Montenegro i Englands siste kvalifiseringskamp til EM. Dermed måtte han stå over lagets to første kamper i mesterskapet.

Mot Ukraina var Rooney tilbake og viste hvor viktig han kan være for England med sitt matchvinnermål i det 48. minutt.

Les minutt-for-minutt-referat fra kampen i ABC Nyheters live-senter.

Men Ukraina var med hele kampen, og spillet bølget frem og tilbake. Ukraina forsøkte seg på mange langskudd det første kvarteret, men hadde ikke siktet inn skuddfoten helt.

Famlende keeperspill

I det 28. minutt holdt Wayne Rooney på å sende England i ledelsen på innlegg fra Ashley Young, men headingen gikk til side for mål.

Like før pause klarte Yarmolenko på Ukraina nesten å drible seg helt inn til Englands mål, men engelskmennene fikk avverget.

Dermed stod det 0-0 til pause, og det var duket for en spennende 2. omgang hvor Ukraina måtte skåre.

Men tre minutter etter pause ble Ukrainas utgangspunkt enda vanskeligere da Rooney headet ballen i åpent mål til 1-0. Innlegget fra Gerrard gikk gjennom hele det ukrainske forsvaret, inkludert en fomlende Pyatov i Ukraina-buret, og Rooney kunne sette inn det som må være landslagskarrierens enkleste mål.

Ukraina snytt for mål

Drøye kvarteret ut i 2. omgang kom Ukraina seg gjennom det engelske forsvaret og fikk avsluttet via keeper Hart. John Terry reddet heroisk ballen rundt målstreken.

TV-bildene viser imidlertid at ballen var inne, og Ukraina ble snytt for utligning til store protester fra lagets trener og spillere.

Ukraina fortsatte å jakte utligning, men England holdt unna helt til siste slutt. England er gruppevinnere og møter Italia i kvartfinalen. De passerte nemlig Frankrike på tabellen, etter at franskmennene gikk på et 0-2-tap mot Sverige og må bryne seg på regjerende EM- og VM-mester Spania i sin kvartfinale.

Les om Sveriges seier over Frankrikes her.

Ukraina klarte ikke å redde vertslandenes ære og er ute av EM etter 0-1-tapet mot England. Polen, det andre vertslandet i EM 2012, røk ut lørdag.

Ukraina endte med én seier og tap. I første kamp klarte de å snu oppgjøret mot Sverige og vinne 2-1 der Andrej Sjevtsjenko stod for begge målene, etterfulgt av 0-2-tap mot Frankrike i en regntung kamp.

Kampen mellom England og Ukraina ble spilt på Donbass Arena i Donetsk, en arena Ukraina ikke har veldig god erfaring med. Ukraina har ikke vunnet der i de sju siste kampene. To tap mot Frankrike, tap mot England, Hellas og Romania og uavgjort mot Nord-Irland og Nederland er fasiten.