Brasil med ultimatum for FNs Rio+20:

- Råttent dobbeltspill fra Brasil gjør Vatikanet viktigere på Rio+20, enn kvinner!

Mennene som fikset det: Brasils utenriksminister Antonio Patriota (til høyre) og en av forhandlingslederne, Sør-Koreas ambassadør Sook Kim anklages for Vatikan-kupp under Rio-20-forhandlingene. Foto: Thomas Vermes.
Mennene som fikset det: Brasils utenriksminister Antonio Patriota (til høyre) og en av forhandlingslederne, Sør-Koreas ambassadør Sook Kim anklages for Vatikan-kupp under Rio-20-forhandlingene. Foto: Thomas Vermes.

Tirsdag ble forhandlerne i Rio+20 overraskende enige om et vedtak for verdens ministre på Rio+20. - Vatikanet fikk Brasil til å kutte ut kvinners rettigheter til reproduktiv helse, raser Gro Lindstad i Fokus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To toppmøter i Rio

FN avholdt sitt aller første toppmøte om miljø i Stockholm i 1972.

Earth Summit, Jordas Toppmøte, ble så arrangert som FNs konferanse om miljø og utvikling (UNCED) i Rio de Janeiro i juni 1992.

Rundt 20.000 delegater, organisasjoner og aktivister strømmet til.

Les om Rio-toppmøtet

Rio+20: 20 år etter gjør FN nok et forsøk på å sette miljø og utvikling på dagsordenen igjen, ved å arrangere et nytt Rio-toppmøte 20. - 22. juni 2012.

Les om Rio+20

RIO DE JANEIRO, BRASIL (ABC NYHETER): Etter uker med forgjeves forhandlinger har alle representantene for FNs medlemsland godtatt et utkast til vedtak som ble lagt fram av det brasilianske vertskapet.

- Brasil la fram dette som et ultimatum på Rio+20-konferansen, sier flere kilder til ABC Nyheter om det 49 sider lange dokumentet, «The Future we want» (Framtida vi ønsker).

- Menn med krager skal bestemme!

Gro Lindstad som leder det norske kvinnenettverket FOKUS, og er med i den norske delegasjonen, er sjokkert over hva som er blitt borte i teksten som ble resultatet:

- Det som går på rettigheter til seksuell og reproduktiv helse, er en fadese. Her har Vatikanet og konservative regjeringer gått bak ryggen og pushet på Brasil.

Les også: - Kvinnene må få mer kontroll i Rio+20.

- Nå ender vi opp med at den katolske kirka er blitt sterkere enn kvinners rettigheter, sier hun og slår fast:

- FNs Rio+20-toppmøte mener det er menn med krager som skal bestemme over kvinners kropp!

- Råttent dobbeltspill fra Brasil

- Dette er helt hårreisende. Brasil har drevet et råttent dobbeltspill i kulissene. De har gitt inntrykk av at de ikke skulle ta det ut, så har de bare gjort det, sier Lindstad til ABC Nyheter.

Norges delegasjonsleder inntil statsminister Jens Stoltenberg ankommer onsdag, utviklingsminister Heikki Holmås bekrefter dette overfor ABC Nyheter:

- Vi oppfattet at retten til kvinners reproduktiv helse og seksualitet lå inne. Så har det røket ut. Du får ikke noen bærekraftig utvikling og utvikling ut av fattigdom uten dette på plass, sier Han.

Les også hos den danske kunsteren Jens Galschiot: In the Name of God.

Heikki Holmås fornøyd

- Resten av likestillingskapitelet er det mye bra i, legger han til.

- Sluttdokumentet er omtrent som vi kunne håpe å få ut av konferansen. Det viktigste for oss var å få på plass mål for bærekraft, sier Holmås.

- Slike mål virker. Vi må ha tro på å sette oss mål.

Utviklingsministeren er for øvrig fornøyd med formuleringer om vern av livet i havet, antikorrupsjonsarbeid, nye former for internasjonal finansiering av miljø- og utviklingstiltak, omtale av skogens verdier, matvaresikkerhet og fornybar energi.

- Noen Robin Hood-skatt, altså skatt på finanstransaksjoner komm ikke inn, opplyser Holmås.

Skuffeler folkebevegelse: Folkelige bevegelser krevde Robin Hood-skatt.

- Nå blir jobben å sørge for at de ordene her fører til noe i praksis, sier Holmås.

Her kan du lese hele dokumentet som ble vedtatt (engelsk).

Skuffet EU-kommissær

- Ingen i rommet som vedtok teksten, var lykkelig. Så svak var den, og alle visste det, skriver EUs klimakommissær Connie Hedegaard på det sosiale forumet twitter, fra forhandlingene her i Rio.

- Teksten har for mye «noterer seg» og «stadfester», i stedet for «beslutter» og «forplikter seg», bemerker hun.

Neppe omkamp i morgen

Fra onsdag til fredag skal stats- og regjeringssjefene i over 100 FN-land møte opp for å fatte de endelige avgjørelsene. Blant dem er statsminister Jens Stoltenberg.

- Er det noen mulighet for at de kan justere teksten?

- Jeg tror ikke det. Mange sa hva de var fornøyd med og hva de ikke er fornøyd med på plenumsmøtet i dag. Men jeg tror ikke teksten blir gjenåpnet. Den inneholder en hårfin balanse. Tar man opp et punkt her, et punkt der, kan alt rakne, svarer Holmås.

U-landene sprakk

- Det er interessant at gruppa av u-land, G77, sprakk på disse spørsmålene om kvinners rettigheter i forhold til egen kropp, bemerker Gro Lindstad.

- Noen av dem støttet Norge, Canada og andre, mens Vatikanet fikk oppslutning fra Honduras, Nicaragua, Chile og Egypt – og Russland var virkelig konservative i disse spørsmålene, forteller hun.

- EU utydelige

- EU har her ikke sagt noe veldig tydelig, sier Lindstad, som minner om at EU-land som Polen, Malta, Irland - og nå også Ungarn, hindrer det.

- Formuleringene er åpenbart blitt påvirket av Vatikanet og andre konservative land, sier en diplomatisk kilde fra EU til ABC Nyheter, og ber om anonymitet.

- Dette er følsomme spørsmål innad i EU. Forklarer hun.

- I EU har de konservative landene gjort formannskapslandet Danmark, som jo er enig med oss, til gissel, sier Gro Lindstad.

Kastet ut av kirka

- Hva kan det føre til i praksis at Vatikanets ideer slår i gjennom i dokumentet herfra, Gro Lindstad?

- Vatikanet har enorm makt i mange katolske land. La meg ta et eksempel fra en aktuell sak her i Brasil, svarer Lindstad og forteller:

En ni år gammel jente ble seksuelt misbrukt av samboeren til sin mor. Hun ble faktisk gravid med tvillinger, og var så ung at hun ville dø om hun ikke fikk abort. Legen som utførte den, ble kastet ut av den katolske kirken i Brasil. Den reagerte ikke mot mannen som begikk forbrytelsen.

- Uland litt fornøyd

- Ut fra omstendighetene, er dette et godt utfall, sier en av u-landenes fremste eksperter på internasjonale forhandlinger, direktør Martin Khor i South Centre, som drives av 52 regjeringer i utviklingsland og bistår med forskning og forhandlingsstrategi.

- Godt, fordi vi for tida har en negativ situasjon på mange områder i internasjonalt miljø- og utviklingssamarbeid. Vi merker at de rike landene ikke lenger er så opptatt av samarbeid. Kanskje på grunn av finanskrisa, kanskje fordi de ser utviklingsland som rivaler, sier Khor til ABC Nyheter.

Les også hva IMF sa: - Det første vi må gjøre, er å øke forbruket i rike land.

- Det var en hard kamp for u-land å bekrefte prinsippene fra forrige Rio-møte i 1992, som det at i-land og u-land ikke skal ilegges de samme betingelsene i avtalen, sier Khor.

- Men er det en suksess? På finansiering og overføring av teknologi har vi ikke gjort noe framskritt her. Det er en stor skuffelse. Men det er blitt enighet om å be FNs generalforsamling å finne nye finansieringskilder, sier Khor.

Framtida vi ikke vil ha

Kort tid etter at diplomatenes enighet ble kjent, innkalte de ni ulike gruppene fra det sivile samfunn til en pressekonferanse om deres syn på resultatet.

850 organisasjoner har allerede undertegnet et opprop om «The Future that we don’t want» (Framtida vi ikke vil ha).

Annabel Rosemberg fra den internasjonale fagorganisasjonen ITUC hadde to budskap:

- Som Rio+20-teksten ligger nå, er det gode ting om menneskerettigheter i arbeidslivet. Men det vi er frustrert over, er at dokumentet ikke har noen ambisjoner om gjennomføring. Vi hadde forventet lederne i Rio til å lansere initiativer. Vi skulle gjerne sett initiativer for å gjennomføre en bunnlinje for sosiale forhold på arbeidsplassene.

- Rio minus 20

- Vi er ekstremt skuffet. Dette burde kalles Rio minus 20. Framtidas generasjoner er ikke tatt hensyn til, sier Aashish Khullar i organisasjonen for verdens ungdom, International Youth Council.

- Fra vitenskapens synspunkt skjønner vi hvorfor dagens tekst ikke har med noe om vitenskapens rolle, som har pleid å være med i strategier for bærekraftig utvikling. Vitenskap er nødt til å være en viktig del for å fremme bærekraftig utvikling, sier direktør Steven Wilson i vitenskapsnettverket ICSU.

- Det som kommer etter dette, blir viktigere enn hva som skjedde her. Bønder, og særlig småbrukere er de mest utsatte, sier Andre Leu i landbruksorganisasjonen IFOAM.

Saken er oppdatert.

Les flere nyheter om FN-toppmøtet Rio+20.

Les andre nyheter.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39 Sesongen over for Windingstad15:31 Fire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20 Ytterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14 Norsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06 Tre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47 Liverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44 To NRK-korrespondenter takker for seg14:36 Én til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13 Politiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12 Politiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11 Fastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger
Siste nytt
20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeBrann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia01:54PolitikkMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39SportSesongen over for Windingstad15:31NorgeFire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20VerdenYtterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14NorgeNorsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06NorgeTre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47SportLiverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44KulturTo NRK-korrespondenter takker for seg14:36NorgeÉn til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13NorgePolitiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11Helse og livsstilFastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger
Populært