Norge minst fredelig i Norden

Norge har falt ni plasser, fra niende til 18. plass, på Global Peace Index rangering over verdens fredeligste land. Terrorhandlingene 22. juli og våpenimport trekker ned. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)
Norge har falt ni plasser, fra niende til 18. plass, på Global Peace Index rangering over verdens fredeligste land. Terrorhandlingene 22. juli og våpenimport trekker ned. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge havner bak land som Ungarn, Tyskland og Qatar, og synker på listen fra i fjor, i årlig måling av verdens fredeligste land. Terrorisme og våpenimport trekker ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge faller på rangeringen av de fredeligste landene i verden. Ifølge Institute for Economics and Peace, som står bak den årlige Global Peace Index, er Norge i år på 18. plass, et fall på ni plasser fra i fjor.

Terrorisme og våpenimport

Norge var rangert som det fredeligste landet i verden da indeksen ble publisert for første gang i 2007, men har siden den gang falt fra år til år.

Les også: Norge er verdens fredeligste land

I 2011 har terrorhandlingene 22.juli vært en markant bidragsyter til at Norge i år faller kraftig på listen. Også en økning i våpenimport gjør at Global Peace Index ser seg nødt til å nedjustere Norge, som for første gang havner utenfor topp-ti på listen.

Island er i 2012 rangert som verdens fredeligste land, og Danmark innehar plassen under. Også land som Tyskland, Ungarn og Qatar er rangert som fredeligere enn Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredeligere verden

Global Peace Index mener verden som helhet er et fredeligere sted i år enn i fjor.

Steve Killelea, grunnleggeren av Global Peace Index, trekker frem nedgangen i militære utgifter, delvis som en følge av finanskrisen, og økt bruk av diplomati heller enn vold for å løse konflikter med naboland, som de viktigste årsakene til at verden har blitt mer fredelig.

- Resultatene er i strid med det mange kanskje tror. Det vi ser nå er reverseringen av trenden at verden ble mer utrygg de siste årene, sier Killelea til Aftenposten.no.

Men mens mengden av eksterne konflikter ser ut til å synke, peker Killelea på en økning i mengden interne konflikter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fred i verden under ett har returnert omtrent til nivåene vi så i 2007, med det har vært en økning i mengden interne konflikter. Dette er spesielt merkbart i økningen av dødsfall som et følge av terroristhandlinger, sier Killelea til Jerusalem Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arabisk vår

Midtøsten er den eneste regionen i verden som opplever forverring på fredsindeksen.

Ifølge FNs avdeling for økonomiske og sosiale spørsmål (DESA) har den arabiske våren hatt stor innflytelse på årets liste.

De fem landene som i år faller mest på listen er Syria, Egypt, Tunisia, Oman og Malawi. Syrias rangering har sunket mer enn 30 plasser, mest av alle på listen, til 147. plass.

Israel ble rangert som mer truende for verdensfreden enn Syria, til tross for at over 9.000 mennesker, de fleste sivile, ifølge FN har blitt drept i konflikten mellom president Bashar al Assads regjeringssoldater og væpnede opprørsstyrker.

Også denne konflikten regnes som en del av den arabiske våren, som ble utløst av jasminrevolusjonen i Tunisia vinteren 2011.


Les også: Støre: - Borgerkrig i Syria

Spår problemer i økende grad

Jordan Ryan, assisterende generalsekretær i FNs utviklingsprogram UNDP, forklarer den viktige koblingen mellom fred og gjenstridighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Island og Danmark møtte begge politisk overgang og økonomisk ustabilitet i de foregående årene, men skled ikke ut i konflikt. I andre samfunn ville svaret ha vært vold, sier han i en offentlig uttalelse fra DESA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Ryan ser FN i økende grad en verden hvor det vil være urolighet knyttet til klimaforandringer og økonomisk ustabilitet.

- Sjokk og krise vil være dagens meny, om ikke normalen. Fra usikkerhet knyttet til matvaretilgang til arbeidsløshet blant unge; forlengede og turbulente overganger av forskjellige arter vil kreve vår gjenstridighet. Fra et FN-perspektiv handler det om å spørre hva vi kan gjøre for å hjelpe samfunn til å være gjenstridig og bygge fred, sier han.

Les også: Revolusjonen i Midtøsten - demokrati, politisk kaos eller mer av det samme?

- Fortsatt en fredsnasjon

Vest-Europa er fortsatt den mest fredelige regionen i verden ifølge Global Peace Index, men Norge befinner seg nå lavest av alle de skandinaviske landene samt flere av våre europeiske handelspartnere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenrikspolitisk talsmann Svein Roald Hansen sier til Aftenposten at han er overrasket over hvordan terrorhandlingene 22. juli slår ut på rangeringen.

- Reaksjonene vi fikk fra verdenssamfunnet var jo at dette var en forferdelig hendelse, men at man var imponert over måten det ble taklet på. At dette ikke resulterte i raseri og et mer lukket samfunn, men det motsatte, sier Hansen.

Han mener at begrepet «fredsnasjon» fortsatt kan brukes om Norge.

- Ja, det mener jeg, og jeg tror også det er det inntrykket mange har av oss der ute. I konfliktområder blir vi ofte sett på som en aktør som kan bidra positivt, sier Hansen til Aftenposten.

Her kan du se oversikten over verdens mest og minst fredelige land.

Les også: Nye jagerfly vil gå ut over eldre, skole og samferdsel

Les flere nyheter