ENERGIGJERRIGE BOLIGER

– Alle burde ha råd til å bo slik!

Hallgeir H. Langeland har bygd drømmehuset ved barndomshjemmet på Tau. Huset varmes opp med solenergi og jordvarme. Foto: Per Lars Tonstad

Hallgeir H. Langeland vil bo som han lærer. Derfor har han bygd framtidshuset ved barndoms­hjemmet i Tau i Rogaland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huset strutter av miljøvennlig teknologi og er så avansert at SV-politikeren har gitt opp å holde oversikten.

– Spør bror min, svarer han på alle spørsmål om teknologiske løsninger.

Hallgeir Langeland vet bare at han er strålende fornøyd, han har fått det huset han har bedt om. Det meste er broren Svein Kåre Langelands verk.

Idealist og realist

Hallgeir er ideologen og idealisten, Svein Kåre er sivilingeniør og godt utrustet med kreative hjerneceller. Dermed blir de en kraftfull duo, og det er en stolt politiker som viser rundt i tomt hus.

Men du vil ikke bo i drømmehuset?

– Joda, om ei stund. Perspektivet mitt var ti år fram i tid. Broren min fikk det ferdig på tre. Så nå skal det leies ut, forteller Hallgeir.

For han har byleilighet i Stavanger og enn så lenge politikerkrypinn i Oslo. Likevel er han kry som en hane over miljøhuset på Tau.

– Flere burde bygge slik, det er håpløst at det skal koste mer å bygge miljøvennlige hus. Her må vi få til støtteordninger som stimulerer folk til å velge grønne løsninger, sier Langeland.

Han finner nøkkelen til energisentralen, som etter hvert skal betjene fem boliger.

På taket står solfangerne vendt mot sør, utenfor nordveggen i isolerende betong er det boret brønner ned til 130 meter for å hente jordvarme.

Systemet prioriterer solfangerne som energikilde.

Les også: Vil bleke byer mot global oppvarming

Fjernstyring

Men vestpå kan skydekket ligge lavt og tåke gjemme landet i uker og måneder. Jordvarme og varmepumpe er nødvendig.

En solrik sommer vil takpanelene produsere overskuddsvarme som sendes ned i borehullene for lagring.

Energi­kildene er koplet til et akkumulatorsystem med nedgravde tanker. Rundt 3/4 av energi­behovet dekkes av sol- og jordvarme.

Inne i boligen kan oppvarming styres fra en dataskjerm på veggen. Hallgeir kan både sjekke status og regulere varme og ventilasjon fra sin Ipad et sted i verden.

Styringssystemet lagrer dataene, slik at det kan etterspores hvor energien­ kommer fra og hva den er brukt til.

Boligen har store vindusflater med utsikt mot hav og fjord, Stavanger skimtes i det fjerne. Broren Svein Kåre har også vært arkitekt for huset.

– Bror min har regnet ut at investeringene vil lønne seg om 12 år. Det er jo altfor lang tid. Huset burde ha lønt seg fra dag en. Vi skulle hatt et system med energiregnskap på hus. Bygg med høyt energiforbruk skulle det ikke har vært lov å bygge, mener Langeland.

– Ditt parti er i regjering, kanskje de kunne ha gjort noe med det?

– Og vi jobber hardt for å få det til. Men puh, det går så langsomt. Jeg er veldig oppgitt over hvor lett det er for Finansdepartementet å skyte ned gode ideer som kanskje koster noen kroner. Når vi foreslår noe, må vi alltid vise hvordan utgiftene skal dekkes inn. Det er veldig irriterende for en utålmodig sjel, sier Langeland.

Les også:

Nullhus skal danke ut passivhus

Dette helikopteret avslører dårlige tak

Gir opp tunnelkamp

Nabohuset er barndomshjemmet, der bor «bror min» nå. Foreldrene drev trelasthandel, Hallgeir var ihuga altmuligmann hver sommer.

Sommerjobben må ligge i blodet, for SV-eren er kjent for å hive seg på rare jobber i stortingsferiene.

Han har vært i politiet, på sykehjem, supplybåt og på smelteverk. I sommer skal han sette seg inn i hverdagen hos Statens Kartverk, følge en trailersjåfør og en veldedig organisasjon.

– Nyttig å få innblikk i folks hverdag. Det tyngste var å løfte eldre på et sykehjem, jeg gikk hjem med dårlig samvittighet. For det var mye som var ugjort, forteller Langeland.

Som gymnasiast pendlet han med Tau-ferja til Stavanger, 45 minutter hver vei. I 2018 åpner Ryfast med verdens lengste undersjøiske tunnel, et samband Langeland har kjempet mot med nebb og klør.

Han kan pøse på med argumenter mot tunnelen – de fleste er miljørelaterte.

Les også: – Ryfast vil tvinge folk til å flytte

Pynter skaperverket

Nå har til og med Hallgeir H. Langeland gitt opp, Ryfast kommer, og skal ikke koste staten ei krone, alt skal bompengefinansieres.

– Statens vegvesen har pint Ryfylke med dårlige ferjer i årevis. Vegvesenet ønsker helst å skyte tunneler, mener Langeland, som ikke bare er SVs talsmann i transport- og samferdselskomiteen, på CV-en står også seks år som formann i Løvebakken MC-klubb, klemt inne mellom to profilerte Frp-politikere – Per Sandberg var president før Langeland, Per Arne Olsen overtok stafettpinnen etter.

Kanskje er det en slags kjemi mellom SV-politikeren og de nevnte herrer i Frp.

I hvert fall er duoen Langeland/Sandberg årsaken til at Stortinget fortsatt har eget røykerom, stikk i strid med intensjonen i røykeloven.

– Jo da, Sandberg og jeg sto ute og tok oss en røyk. Plutselig ble vi angrepet av en sinnsforvirret person. Så nå begrunner Stortinget videreføringen av røykerommet med sikkerhetspolitiske grunner, humrer Langeland.

Står på for lyntog

Om en tunnel kan komme på kanten av skaperverket, så mener nok Langeland at jernbaneskinner forskjønner vårt vakre landskap. Kampen for lyntog gir han aldri opp.

– Toget blir diskriminert i Norge. Nå bygges Gardermoen ut for 12 milliarder kroner, Stortinget har ikke sagt et pip. Bompengeselskap kan låne penger til ny motorvei. Havner kan finansieres med avgifter. Hvorfor gjelder ikke handlingsregelen for Avinor?

– Jernbaneutbygging treneres av Finansdepartementet. Nå har vi fått skiftet jernbanedirektør og ryddet opp i motstanden internt i fagetaten. Fjellandet Sveits har verdens best utbygde jernbane og de har lagt opp til en helt annen finansiering. Så det er mulig, hevder Langeland.

I 16 år har han klart å holde på en stortingsplass fra det oljemette fylket Rogaland. Stavanger er snart en by ingen uten oljejobb har råd til å bo i.

Les også:

Vil selge boliger på IKEA

Dette bolighuset går i pluss

Best i verden

Samtidig er Hallgeir Langeland glad for at nettopp petroleumsindustrien har utløst en spennende teknologiutvikling.

– Du er teknologioptimist?

– Jeg bor i Stavanger, og ser hva som skjer. Vi er best i verden på olje- og gassteknologi. Klart at det har en verdi! Og det har vært mulig takket være CO2-avgift, høye avgifter og en høy oljepris. Så det må ligge en politisk vilje i bunn for at det skal være mulig å få til noe slikt, sier Langeland.

Det går mot sommer og Hallgeir H. Langeland skal snart børste støv av sin Honda 650 ccm fra 1983, veterankjøretøy neste år.

Dessverre har det blitt lite vindsus i det lange håret de siste somrene, ekssamboeren våget aldri sitte bakpå.

– Nå har hun flyttet ut, og det blir flere turer, lover Langeland.

Les også:

Slik blir nye Gardermoen

Frp og Obos sammen mot passivhus

49.000 oljesiloer kan bli rimelige boliger

Madeleine (21) flytter inn i Sveriges minste studentbolig

Denne 50-tallsblokka er klar for ekstrem oppussing


Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14 Nye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07 Snart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45 Klæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31 Tysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04 Mann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55 Dagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46 Rapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18 LO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03 Medier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38 Fire døde i flystyrt i Australia03:37 Flere virussmittede i Sør-Korea03:30 Passasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03 Innbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02 Amerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32 Unicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02 Nesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00 Over 2.000 døde i virusepidemi01:32 Elton John avlyser i New Zealand01:25 Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19 Apples virusfrykt ga børsnedgang01:11 Casper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25 Extra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58 Saúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43 Kavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15 Svekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen
Siste nytt
13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenVannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14VerdenNye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07NorgeSnart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59PolitikkButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45SportKlæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31SportTysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04NorgeMann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55NorgeDagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenIsrael skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46KulturRapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18NorgeLO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03VerdenMedier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38VerdenFire døde i flystyrt i Australia03:37VerdenFlere virussmittede i Sør-Korea03:30VerdenPassasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03NorgeInnbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02VerdenAmerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32NorgeUnicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02NorgeNesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00Helse og livsstilOver 2.000 døde i virusepidemi01:32KulturElton John avlyser i New Zealand01:25NorgeLokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19VerdenApples virusfrykt ga børsnedgang01:11SportCasper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25NorgeExtra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58SportSaúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43VerdenKavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15KulturSvekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55NorgeRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen
Populært