Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Presses om egen tvil

Anders Behring Breivik lytter til rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas som forklarer seg i rettssal 250 tirsdag i tiende, og dermed siste uke i rettssaken . Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Anders Behring Breivik lytter til rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas som forklarer seg i rettssal 250 tirsdag i tiende, og dermed siste uke i rettssaken . Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Rettspsykiaterne presses hardt på sin egen tvil om Breiviks tilregnelighet. De mener blant annet at en terrorhandling ikke er et symptom på sinnsykdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (ABC NYHETER): I dag svarer rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen på spørsmål fra rettens parter.

I går fortalte Tørrisen at han hadde kommet i tvil om sin diagnose etter å ha sett Breiviks oppførsel i retten. Manglende følelsesmessige reaksjoner på det som ble fortalt, fikk psykiateren til å be om en ny samtale med tiltalte.

- Hvorfor kom dere i tvil og hvordan ble det ryddet av veien?, spør dommer Wenche Elizabeth Arntzen.

- I retten har han en helt annen fasade enn det han har i kjelleren, i bakrommet eller på Ila. En treffer to forskjellige personer. Men da møtte ham var han som før. Han sier det samme, med samme valør.

- Det kommer ikke frem noe som tyder på psykose, oppsummerer Tørrisen.

Aktor Inga Bejer Engh spør gjentatte ganger om hva Breivik fortalte i samtalen som ryddet tvilen av veien.

- Empatisvikten er like tilstedværende som her i retten, bortsett fra at det blir sagt med et gemyttelig smil, svarer Tørrisen først om det 18 minutter lange møtet i kjelleren på Tinghuset med de fire forsvarerne til stede.

Han sier til slutt at det ikke kommer frem noe som endrer grunnlaget for diagnosene, og at han ikke vurderte om Breivik kunne simulere.

Agnar Aspaas sa i går også at Breivik utfordret det eksisterende diagnoseskjemaet med sine symptomer.

Les også: Ble i tvil under rettssaken

Dommeren spør om de nå er i tvil.

- Det kan alltids anføres en akademisk tvil. Vi har ingen sikre kritereier for at en psykose ikke finnes. Men det er en hypotetisk tvil som alltid vil ligge der. En teoretisk tvil i motsetning til en praktisk, sier Aspaas.

Han sier også at Breivik kan ha paranoide personlighetstrekk.

Knights Templar ikke viktig

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen starter med å stille spørsmål om Knights Templar.

Aspaas og Tørrisen mener Anders Behring Breivik vet organisasjon ikke eksisterer.

Arntzen spør om dette sett i lys av det han har forklart i retten om reise til Liberia, møtet i London og de tre cellene som skal eksistere i Norge.

- Vi har ikke funnet grunn til å ta stilling til om Knights Templar har en liten kjerne av sannhet, sier Aspaas.

- Men vi legger til grunn at det ikke har vært en stor og medlemsrik organisasjon.

- Vi ser bort fra den store organisasjonen han beskriver i kompendiet. Og om det er en liten kjerne eller noe Breivik selv har funnet på, så har det oppstått en stor overbygning som går på størrelse og slagkraft.

- Det er denne slagkraftige og storartede organisasjonen med utmerkelser og rangsystem, som vi snakker om, sier han.

Aspaas sier at det heller ikke vil bety noe for deres vurdering om ikke en gang den lille kjernen i Knights Templar skal eksistere.

- Hvis det bare er Breivik som har konstruert det, så finnes det en opptatthet av tempelriddere og korsfarere i mange miljøer - det vet vi.

Vrangforestillingene

Arntzen spør om det at Breivik vet hva andre tenker, slik Husby og Sørheim tolker som et tegn på vrangforestillinger.

- Vi har vært inne på det samme. Han har sagt at han er god til å skjønne hva andre tenker, men vi har ikke sett noe mystisk og overnaturlig i det, sier Aspaas.

- Det viser et høyt ego, supplerer Tørrisen.

Om bisarre vrangforestillinger, at Breivik mener å være med i en borgerkrig og har et ansvar for å bestemme hvem som skal leve og dø, så sier Aspaas og Tørrisen at dette skal være fysisk umulig og ikke bare etisk umulig.

- Hvor har dere fra at det skal være fysisk umulig? spør Arntzen.

Aspaas minner om at fagvitner har sagt at det skel stride mot naturlovene for å være bisarrt, eventuelt stride mot det som er kulturelt akseptabelt. Men at dette er hans ordvalg.

- Husby og Sørheim er inne på at han skal ha hatt et kall og bestemme hvem som skal leve og dø, kan det komme inn under en bisarr kategori?

- Om et kall skal vurderes som bisarrt, det vil jeg ikke nødvendigvis si. Det kan beskrive noe som ligger en veldig tungt på hjertet.

- Har dere opplevd tankeavbrudd eller innskytelser?

- Vi opplevde noe som ligner. Han kom tilbake til enstereotyp politisk ordbruk og eksempler som gikk igjen, sier Aspaas og oppsummerer:

- Men ikke noe som ligner hakk i plata.

Om neologismer, altså det å lage nye ord eller legge ny betydning i eksisterende ord, så mener Aspaas og Tørrisen at Breiviks nye begrep ikke er dette.

Vold ikke er symptom

Arntzen spør om Breiviks voldsforhergelse, hans oppstemthet og stolthet over disse, og hvorfor Aspaas og Tørrisen ikke berører dette.

- Vi har ikke sett på vold i seg selv og voldsforherligelse som et psykotisk symptom i seg selv. Det vi har sett, det er at det å ta seg til rette og bestemme over liv og død, det er å ta seg en særrettighet.

- Å ta seg til rette og lage egne regler har vi sett et mønster av - det har vi sett i hans forretningsliv og her i retten, hvor han første dag sier at han ikke anerkjenner retten. Å ta seg til rette er et ytterpunkt i denne aksen.

- Hva med handlingenes betydning for diagnostiseringen?, spør dommeren.

- Vi er forsiktige med å si at en handling som er så avvikende, er uttrykk for sinnsyksdom. men da nærmer vi oss et sirkelargument. En terrorhandling i seg selv er ikke et symptom, men den utfordrer oss til å lete etter symptomer, svarer Aspaas.

Ingen av dem observerte at Breivik skal ha fått fysiologiske reaksjoner når han snakket om voldshandlingere, slik Torgeir Husby mente å ha sett.

- Hva tror dere er det primære, er det ideologien eller hans narsissistiske personlighet og behov for å bli sett - i kombinasjon med den dyssosiale personlighetsforstyrrelse som dere mener å ha sett?

- De første trekkene kom tidlig, men har forsterket seg med åra, sier han og viser til at andre med slike diagnoser ikke utfører noe i nærheten av Breiviks handlinger.

Aspaas mener Breiviks politiske meninger dukker opp i 20-årsalderen.

- Breivik valgte å gå fra et politisk grunnsyn til handling, sier Tørrisen og viser til artikler fra Fjordman (datert 11. mai 2011) som gir uttrykk for det samme grunnsynet.

- Kan det ha vært en vekselsvirkning?, spør Arntzen.

- Ja, det vil jeg si, svarer Tørrisen.

I går gikk de to gjennom både sin erklæring og tilleggsuttalelser. Aspaas og Tørrisen holdt fast ved sin konklusjon om at tiltalte er tilregnelig, men har diagnosene narsissisme og dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Les også: Ikke helt unik likevel

De to psykiatrisk sakkyndige sa også at de var blitt noe mer nyanserte i forhold til diagnosen paranoid psykose, men at de ikke ville lansere en ny diagnose i retten.

Sær martyrdomsgave

Når det gjelder opplysningene fra mor, så viser Aspaas til at hun var bekymret. Dommer Arntzen spør om endringene som hun i samtalen med torgeir Husby og synne Sørheim sier skjer fra 2010.

- Hun sier der at han måtte være gær'n og syk. Det står i kontrast til det hun sa til politiet, da sa hun at alt var normalt. Vi vurderte det slik at opplysningen til Husby og Sørheim var en vurdering, og ikke en saksopplysning.

- Hvorfor snakket ikke dere med mor om den sterke endringen hun beskriver for Husby og Sørheim.

- Vi diskuterte hvor mye vi skulle presse oss på et menneske i nød når vi hadde så mye opplysninger, og vi lot det være, svarer Aspaas.

Tørrisen sier at de ikke har sett på Breiviks tilbaketrekning som et symptom på schizofreni. Han mener tiltaltes spilling ikke er unikt og viser til at «World of Warcraft» (WoW) skal ha ti millioner spillere.

- Det jeg syntes var sært, er begrepet martyrdomsgave - kom det før 2006 eller når han skrev manifestet. Jeg er usikker på rekkefølgen. Men å spille 16 timer i døgnet, det finner vi ikke til å stemme som et funksjonsfall, sier han.

Aspaas sier at apati vil være et trekk som følger av funksjonsfall, at man for eksempel forsømmer personlig hygiene, men minner også om at det ikke er et absolutt.

I forrige uke fastholdt det første sakkyndigeparet, Torgeir Husby og Synne Sørheim, sin diagnose, paranoid schizofren, og dermed at Breivik er strafferettslig utilregnelig.

Senere i dag skal både aktor, Breiviks forsvarere og bistandsadvokatene stille sine spørsmål.

Les også:

Ble i tvil under rettssaken

Skal stanse muslimene og ikke en million pinnsvin

- Sin egen verste fiende

- Risiko for nye drap

- Ble merkelig moralsk (referat fra morens samtale med Husby og Sørheim)

Ikke helt unik likevel

Prøvde å verve psykiaterne

- Han ønsket å bli stor, å bli en helt

Absurde, bisarre og irrasjonelle

Alt om terrorrettssaken


Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:15 USAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump01:08 Brann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51 Hele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32 Irlands statsminister går av00:25 31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10 VAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08 Mann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59 Lacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51 Skadd person funnet i Trondheim23:49 Thelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38 Hovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23 Høyre fortsetter fallet på ny måling22:41 Ukrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19 Rotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17 Brann i leilighet i Kristiansund21:01 Martial reddet uavgjort for Manchester United20:27 Eldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24 Mineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03 Giske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25 Her lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24 Statlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39 Roger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25 Mann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16 To menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42 «Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22 Mann knivstukket i moské i London17:11 Martin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56 FN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55 Roger Stone får sin straff16:43 Vitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39 130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23 Salmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51 Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24 Bekreftet: Barcelona henter danske15:23 Federer operert, mister Roland-Garros15:11 To personer omkom i skred på Svalbard15:09 Økonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09 Morgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00 Bolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44 Israel planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41 Trussel sendt til moské i Bremen13:45 Øker kapasiteten på passkontorene13:41 Tre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30 Redaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27 PSG-president siktet i korrupsjonssak13:20 Merkel: – Rasisme er en gift13:19 Nortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00 – Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36 Sanders favoritt før Nevada-valget12:32 Sjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31 Arbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04 Trine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04 Hassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43 Kvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37 Søket etter savnet 92-åring fortsetter11:06 Virus-utspill: London kan overta OL11:02 Passasjertog sporet av i Australia10:56 Personlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29 Norge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28 To menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03 Aktiv konge fyller 8310:00 EUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45 Ski Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42 Full klimakrig på Facebook09:35 Jeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06 Guardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05 SSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03 Skytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 – Hvilken side er Bloomberg på?07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50 Kineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24 Ni drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15 Store skader etter brannen i Dombås kirke06:15 «Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09 Dette skjer i dag06:00 Ap: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00 Tøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43 Dette skjedde i natt05:35 Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34 Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30 Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01 Senator i Brasil skutt i brystet under streik04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17 President Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41 Enda flere virussmittede i Sør-Korea02:30 Sanders mest populær på Stortinget01:31 Virus fører til høy laksedødelighet00:49 A-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22 Leipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18 Atalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58 Mourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13 WHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42 Ny avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen
Siste nytt
01:15VerdenUSAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump01:08NorgeBrann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51NorgeHele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32VerdenIrlands statsminister går av00:25Norge31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10SportVAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08NorgeMann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59SportLacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51NorgeSkadd person funnet i Trondheim23:49SportThelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38SportHovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23NorgeHøyre fortsetter fallet på ny måling22:41VerdenUkrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19PolitikkRotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17NorgeBrann i leilighet i Kristiansund21:01SportMartial reddet uavgjort for Manchester United20:27VerdenEldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24NorgeMineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03PolitikkGiske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25NorgeHer lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24NorgeStatlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39VerdenRoger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25NorgeMann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16NorgeTo menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42Helse og livsstil«Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22VerdenMann knivstukket i moské i London17:11SportMartin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56VerdenFN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55VerdenRoger Stone får sin straff16:43NorgeVitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39Verden130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23NorgeSalmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51SportMarte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24SportBekreftet: Barcelona henter danske15:23SportFederer operert, mister Roland-Garros15:11NorgeTo personer omkom i skred på Svalbard15:09PengerØkonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09PengerMorgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00SportBolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44VerdenIsrael planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41VerdenTrussel sendt til moské i Bremen13:45ReiseØker kapasiteten på passkontorene13:41VerdenTre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30PolitikkRedaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27SportPSG-president siktet i korrupsjonssak13:20PolitikkMerkel: – Rasisme er en gift13:19NorgeNortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00Verden– Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36PolitikkSanders favoritt før Nevada-valget12:32SportSjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31PengerArbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04PolitikkTrine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04KulturHassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43NorgeKvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37NorgeSøket etter savnet 92-åring fortsetter11:06SportVirus-utspill: London kan overta OL11:02VerdenPassasjertog sporet av i Australia10:56ReisePersonlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29SportNorge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28NorgeTo menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03KulturAktiv konge fyller 8310:00VerdenEUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45SportSki Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42NorgeFull klimakrig på Facebook09:35PolitikkJeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06SportGuardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05PengerSSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03VerdenSkytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37Helse og livsstilTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52Helse og livsstilKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15Politikk– Hvilken side er Bloomberg på?07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50SportKineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31PolitikkTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24VerdenNi drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15NorgeStore skader etter brannen i Dombås kirke06:15Sport«Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09NorgeDette skjer i dag06:00NorgeAp: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00VerdenTøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43NorgeDette skjedde i natt05:35PengerOljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34NorgeBergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30PolitikkReformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01PolitikkSenator i Brasil skutt i brystet under streik04:49Helse og livsstilCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17VerdenPresident Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41VerdenEnda flere virussmittede i Sør-Korea02:30PolitikkSanders mest populær på Stortinget01:31PengerVirus fører til høy laksedødelighet00:49KulturA-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22SportLeipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18SportAtalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58SportMourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13VerdenWHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42PengerNy avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen
Populært