Dette er utvikling i praksis:Norsk fotballspiller bare gjør det, der politikerne krangler i Rio

Fotballen og livet: - Fotball har gitt meg alt i livet, sier Tommy Nilsen (i midten bak), som prøver å gi fattigbarna i Rio en mulighet til å bedre sine liv. Foto: Thomas Vermes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens forhandlerne om bærekraftig utvikling i Rio+20 krangler så papirene flagrer, bruker den forhenværende Lyn-proffen Tommy Nilsen sitt nye liv til å gi 1000 fattige barn omtanke, kjærlighet og fotballtrening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
To toppmøter i Rio

FN avholdt sitt aller første toppmøte om miljø i Stockholm i 1972.

Earth Summit, Jordas Toppmøte, ble så arrangert som FNs konferanse om miljø og utvikling (UNCED) i Rio de Janeiro i juni 1992.

Rundt 20.000 delegater, organisasjoner og aktivister strømmet til.

Les om Rio-toppmøtet

Rio+20: 20 år etter gjør FN nok et forsøk på å sette miljø og utvikling på dagsordenen igjen, ved å arrangere et nytt Rio-toppmøte 20. - 22. juni 2012.

Les om Rio+20

RIO DE JANEIRO, BRASIL (ABC Nyheter):

- Det mennesket aller mest trenger, er oppmerksomhet og kjærlighet. Det gir vi 1000 unger fra de fattigste delene av Rio gjennom fotballprosjektet Karanba.

Ordene kommer fra den tidligere Lyn-spilleren Tommy Nilsen, som på grunn av en kneskade for åtte år siden måtte avslutte en proffkarriere.

Han tok seg en ferie til Rio - og har siden blitt der.

- Fotballen gir alt

Årene og livet sitt bruker han nå på å gi massevis av unger fra slumbosettingene, favelaene, inspirasjon til et nytt liv gjennom fotballen.

- Jeg klarte ikke å akseptere den sosiale ulikheten jeg så i dette rike landet, og startet Karanba i 2006, forteller Nilsen.

- Fotball har gitt meg alt i mitt liv. Karanba handler om å tilby muligheter til dem som aller mest ønsker å forandre sine liv, sier han.

Det er nok av kandidater i en by med 700 favelaer, så problemet er å si nei til så mange, selv om Karanba har vokst fra 40 gutter i 2006, til 1000 gutter og jenter nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Menneskelig utvikling først

I Karanba får gutter og jenter mellom seks til 20 år tilbud om trening hver dag, engelskopplæring fire dager i uka og støtte til utdanning eller en fotballkarriere.

- Men fotballen er ikke målet. Sportslig utvikling skal være resultat av menneskelig utvikling, presiserer Tommy Nilsen.

Ministre i spill på Copacabana

Mandag fikk ildsjelen Nilsen og noen av hans unge fotballspillere besøk av utviklingsminister Heikki Holmås og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett før de ministrene skal i møter om en ny FN-uttalelse om bærekraftig utvikling på Rio+20-konferansen, ga Tommy Nilsen og hans hjelpere dem en demonstrasjon i konkret utvikling på gateplan i Rio.

Eller skal vi si strandplan? Ministrene og deres delegasjoner ble utfordret til fotballkamp på den berømte sandstranda i bydelen Copacabana.

Les også: Ministrene varmet opp i regnskogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og selv om det norske ministerlaget bare oppnådde uavgjort og et 0-1-tap, viste de takter som kan bære bud om en fotballkarriere etter stortingsvalget neste år.

Vakre historier

Tommy Nilsen insistere på at det å se barn som blir neglisjert og hundset av sine foreldre og omgivelser, kan gi fantastiske resultater. Som Karanba-gutten som har en analfabet til mor og alkoholiker til far.

- Han kom uten selvtillit, turte ikke snakke med noen. Nå er han en av dem som har fått en proff-karriere, og er blitt en helt annen person. Takket være den omtanken og kjærligheten han ikke fikk hjemme, sier Nilsen.

Med gondolbane i volds-favela

Ministrene besøkte tidligere på dagen slumomårdet Complexo Alemao, et område der drøyt 21.200 familier bor i 122 favelaer spredt i et bakkete landskap.

Området har - som så mange andre i Rio - vært terrorisert av bevæpnede og voldelige gjenger. Nylig gikk politi og militære til angrep på dem, og har - enn så lenge - klart å gjøre Alemao til et fredeligere sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les den dramatiske historien: Stormangrep mot favela i Rio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette området har nå fått et unikt kollektivtilbud i form av en gondolbane med seks holdeplasser, som går opp og ned i det kuperte landskapet dekket av hus på hus.

- Av 700 favelaer i Rio har volden blitt slått ned i 30. Vi prioriterer unger fra de mest utsatte favelaene. Jeg har selv hatt gutter sovende på gulvet hjemme hos meg, fordi det var skuddvekslinger der de bodde, forteller Tommy Nilsen.

Får støtte av firmaer og folk

Etter at NRK kjørte en dokumentarserie om Karanba, har Tommy Nilsen, hans medarbeider Michael Klem og de andre som driver klubben, fått mye støtte fra norsk næringsliv og enkeltpersoner.

Klubben har sin egen hjemmeside, der det også går an å tegne seg som bidragsyter, forteller Michael Klem - med et aldri så lite håp i stemmen.

Les nyheter om FN-toppmøtet Rio+20.

Les flere nyheter