Aspaas og Tørrissen styrket i sitt syn på Breivik

Anders Behring Breivik lytter til rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas som forklarer seg i terrorsaken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Anders Behring Breivik lytter til rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas som forklarer seg i terrorsaken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De andre oppnevnte psykiaterne sto like sikkert på sitt i retten mandag. Duoen Tørrissen/Aspaas sier ekspertvitner på ideologi har sementert deres konklusjon om personlighetsforstyrrelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om narsissistisk personlighetsforstyrrelse
* Narsissisme er sykelig eller skadelig selvnytelse. En person med narsissistisk personlighetsforstyrrelse vil ha så store problemer av narsissistisk art at det skaper problemer i kontakt og omgang med andre mennesker og (oftest) også i forhold til en selv.

* Narsissismebegrepet slik det brukes i psykiatri og psykologi innebærer at personen ikke bare er opptatt av seg selv, men også nyter seg selv, sine egenskaper, evner, suksess og ytelser.

* I hvilken grad narsissistiske personlighetsforstyrrelser utgjør en egen gruppe personlighetsforstyrrelser, eller mer kan forstås som en variasjon over paranoid, dyssosial, dramatiserende eller tvangspreget personlighetsforstyrrelse, er omstridt.

* Avgrensningen mellom uheldig forsterkning av narsissistiske personlighetstrekk hos suksessrike personer som får mye beundring fra samfunnet, og patologisk narsissisme som et stabilt kjennetegn fra tidlig alder, er også uavklart.

*De sakkyndige i terrorsaken har vurdert om narsissisme er noe Anders Behring Breivik liker av.

(Kilde: Store norske leksikon) (©NTB)

Da de la fram sin erklæring for retten, var de så godt som like skråsikre som Synne Sørheim og Torgeir Husby var før helgen. Tørrissen vedgikk imidlertid at han har tvilt.

– Det var etter å ha sett ham sitte i retten uten å uttrykke følelser i en så alvorlig sak. Var han inne i en egen boble, hadde han endret seg siden sist vi snakket med ham? Kan han ha vært psykotisk? sa han.

Etter en 20 minutter lang samtale med Anders Behring Breivik i kjelleren på tinghuset var imidlertid tvilen borte.

Ingen endringer i retten

Tørrissen og Aspaas hadde samtaler over 27 timer med Breivik, samt at personell fra Dikemark observerte ham døgnet rundt i tre uker til deres erklæring. Ingen av dem fant noen tegn på psykose.

I hovedspørsmålet om Breiviks verdensbilde framholdt de at de ikke fant dette som noen bisarr vrangforestilling, begrunnet med at mange deler hans politiske syn. De vedgår imidlertid at Breiviks handlinger og holdninger er svært avvikende fra samfunnet ellers.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det har ikke kommet fram noe under hovedforhandlingen som har endret vårt standpunkt. Vitner innen politikk og historie har forsterket vår oppfatning om dette, forklarte Aspaas.

De slo i retten også fast at det er lite sannsynlig at han kan ha hatt en forbigående psykose.

Narsissistisk og dyssosial

Aspaas og Tørrissen gikk nøye gjennom en rekke mulige symptomer på paranoid schizofreni. I tillegg til ideologien, har de også tolket Breiviks følelsesliv og bruk av nyord dit hen at det faller utenfor utilregnelighetskriteriene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to andre psykiaterne tror ham på at han faktisk isolerte seg for å planlegge terror. Og de mener hans terrorplanlegging ikke gjorde at han sluttet å fungere sosialt og på andre plan.

De mener Breivik hele veien tok bevisste valg og ikke ble styrt av noen psykose. Han oppfyller imidlertid sju av ni kriterier for narsissistisk personlighetsforstyrrelse med dyssosiale trekk (fem er tilstrekkelig).

Artikkelen fortsetter under annonsen

De framholdt i retten at både dette og hans grandiose selvbilde kan forklares i Breiviks barndom. De trakk fram en rekke personlighetstrekk de mener utviklet seg tidlig.

Les også: Fikk kjærlighetsbrev fra 16-åring

Gjennomskuet spørsmålene

Psykiaterne har gjennomført en rekke personlighetstester på Breivik. Men mange av dem har vært ubrukelige, fordi han har gjennomskuet spørsmålene og tilpasset seg.

Opplysninger fra familie og venner, samt tre ukers observasjon, er derfor blant opplysningene som har blitt tillagt større vekt. Psykiaterne framholdt at de har snudd på alle steiner i saken.

– Det er tidkrevende å gjøre det på denne måten fordi vi har måttet prøve så mange muligheter for å komme fram til et resultat, sa Tørrissen i retten.

Les også: Ble i tvil under rettssaken

Forsvarte kommisjonskritikk

På slutten av dagen kommenterte de innvendingene fra Den rettsmedisinske kommisjon (DRK). Duoen tok selvkritikk på et par mindre punkter, men forsvarte i all hovedsak sin erklæring om Anders Behring Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre gikk Aspaas inn på muligheten for at psykiaterne ble lurt av Breivik fordi han tilpasset seg under undersøkelsene. Psykiaterne var godt kjent med at tiltalte hadde moderert sine uttalelser betydelig og sa de tok dette med i vurderingene. I tillegg bemerket kommisjonen at psykiatriparet ikke snakket med Breiviks venner og familie selv, men lente seg på tidligere avhør. Aspaas vedgikk at det er best å hente inn egne opplysninger, men sa at samtidig var denne saken usedvanlig godt opplyst


Les også: Fikk kjærlighetsbrev fra 16-åring


Les også:

Skal stanse muslimene og ikke en million pinnsvin

- Sin egen verste fiende

- Risiko for nye drap

- Ble merkelig moralsk (referat fra morens samtale med Husby og Sørheim)

- Breivik har ingen psykose

Var redd for høy IQ

Prøvde å verve psykiaterne

- Han ønsket å bli stor, å bli en helt

Absurde, bisarre og irrasjonelle

Alt om terrorrettssaken

Les flere nyheter