Minst 52 drept i kirkeangrep i Nigeria

Folk som har samlet seg utenfor en kirke etter et selvmordsangrep i Kaduna i Nigeria på søndag Foto: NTB scanpix
Folk som har samlet seg utenfor en kirke etter et selvmordsangrep i Kaduna i Nigeria på søndag Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 45 personer ble drept i oppgjør mellom kristne og muslimer i Nigeria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapene skjedde i forbindelse med selvmordsangrep på tre kirker i nord i Nigeria og hevnaksjoner fra kristne i kjølvannet av angrepene, melder nyhetsbyrået AFP.

Kort tid etterpå skal rasende unge kristne ha blokkert hovedveien ut fra Kaduna, og dratt muslimer ut av biler for å hevne seg, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Vitner skal ha sett flere muslimer bli drept.

Les også: Mange drept og såret i kirkeangrep i Nigeria

Dødstallene kan stige

– Det er forventet at dødstallene vil stige når vi får oversikt over situasjonen, opplyser en redningsarbeider.

For å roe ned situasjonen har nigerianske myndigheter iverksatt et øyeblikkelig 24-timers portforbud.

Les også: Minst 56 drept i angrep på marked i Nigeria

Mistenker islamistisk gruppe

Islamistgruppa Boko Haram har tatt på seg ansvaret for kirkeangrepene. Gruppa, som kjemper for opprettelsen av en islamsk shariastat i Nigeria, har gjort angrep mot kirker til sitt varemerke i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nigeria er Afrikas mest folkerike land og kontinentets største oljeprodusent. Urolighetene skaper redsel for en sekterisk konflikt i regionen.

Les også: - Minst 20 drept av bombe ved kirke i Nigeria

Nigers president advarer

President Mahamadou Issofou i nabolandet Niger sier i et intervju med London-avisen Financial Times at en allianse av ytterliggående islamister, geriljafolk med tilknytning til al-Qaida og våpensmuglere, er på frammarsj nordvest i Afrika. Derfra kan de forsøke å spre seg til Europa, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en trussel som ikke bare berører Sahel-regionen rundt Sahara, men hele verden. Hvis gruppen som kaller seg al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM) får fotfeste i Mali, vil de forsøke å spre seg til hele Vest-Afrika og til Europa, sier Issofou til Financial Times.

«Ikke uventet»

– Det er ikke uventet at slike uttalelser kommer, sier Afrika-kjenner Morten Bøås i forskningsstiftelsen FAFO til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes flere årsaker til at Issofou sier dette, mener han, og nevner at Issofou nok ønsker å sikre støtte fra Frankrikes nye president Francois Hollande.

– Det handler også om bistand og militær støtte fra USA og EU, fortsetter Bøås.

– Men hva er de faktiske bevisene? Det stemmer at det fins bevegelser i området som er tilhengere av al-Qaida, og det foregår smugling over grensene av våpen, men også av narkotika.

Men Bøås er skeptisk til at det skal dreie seg om et komplott med sikte på å skape afghanske tilstander i Nordvest-Afrika.

– Bevisene for noe slikt er tynne, mener han, selv om han tilføyer at «man skal aldri si aldri».

Røverbande?

– AQIM er mer en bande røvere enn egentlige islamister, sier den norske eksperten videre. Men han påpeker også at gruppen til tider har samarbeidet med medlemmer av Tuareg-folket, som har vært innblandet i den siste tidens kamper nord i det afrikanske landet Mali.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen få av disse aktivistene kan ha vært i Afghanistan. Noen kan ha møtt al-Qaidas nå drepte leder, Osama bin Laden. De forsøker nå å overleve som bevegelse med et sterkt «merkenavn», nemlig AQIM, sier Bøås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som nå pågår i det nordvestlige Afrika, handler etter hans mening i stor grad om posisjonering. Muammar Gaddafis og hans regimes fall fra makten i Libya i fjor høst betød i regional sammenheng bortfall av et stabiliserende element, mener Morten Bøås.

Kamper

Mahamadou Issofou ber FN gi den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas mandat til å gripe inn militært i Mali hvis forsøk på å megle fram en løsning på krisen der slår feil. Islamister og separatister kjemper om kontroll i ørkenområder nord i landet.

Issofou anklager ifølge Financial Times også krefter i Afghanistan og Pakistan for å trene opp «jihadister», tilhengere av en islamistisk hellig krig, til innsats i Mali. Jihadistene slåss ifølge Nigers president sammen med folk fra den nigerianske islamistbevegelsen Boko Haram.

De 15 medlemslandene i Ecowas er forberedt på å bruke militær makt i Mali, men bare som en siste utvei, tilføyer presidenten i Niger. Han håper at hvis FNs sikkerhetsråd åpner for en væpnet intervensjon, kan dette få partene i konflikten til å gå med på mekling.

Les flere nyheter