Suu Kyi på norsk fredsmeklerkonferanse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinner av Nobels fredspris Aung San Suu Kyi og rockstjernen Bono er sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til stede når fredsmeklerkonferansen Oslo Forum åpner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konferansen er et årlig arrangement der politikere, diplomater og andre personer engasjert i konfliktløsning og fredsmekling kommer sammen for å utveksle erfaringer. Deltakerne møtes stort sett bak lukkede dører.

Aung San Suu Kyi, Bono og Støre skal delta i en paneldebatt ved åpningen av konferansen der temaet er dialogens rolle i overgangsprosessene.

Les også: Suu Kyi lanserte frihetsfond

Oslo Forum 2012 åpner mandag og holdes som de fleste ganger tidligere på Losby Gods utenfor Lillestrøm. Rundt 100 deltakere er med på konferansen som holdes for tiende gang.

Overgangsfaser

Det sentrale temaet for årets konferanse er «forhandlinger i overgangsfaser», ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Situasjonene i Myanmar, Egypt, Tunis og Libya vil få stor oppmerksomhet. Konfliktene i Afghanistan og Midtøsten vil også bli tatt opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Suu Kyi takket det norske folk

Blant andre deltakere på Oslo Forum er Sveriges utenriksminister Carl Bildt, Myanmars industriminister U Soe Thane, president Louise Arbour i International Crisis Group, Filippinenes fredsminister Teresita Quintos Deles og freds- og sikkerhetskommissær i Den afrikanske union Ramtane Lamamra.

– Samlingen er en viktig del av det norske arbeidet for å systematisere og profesjonalisere det internasjonale arbeidet med fredsprosesser, sier UD.

Som tidligere år arrangeres Oslo Forum i et samarbeid mellom Utenriksdepartementet og den Genève-baserte organisasjonen Centre for Humanitarian Dialogue.

Les også: Stående applaus for Aung San Suu Kyi i rådhuset

Underslag

For to år siden ble det avslørt et betydelig underslag i Centre for Humanitarian Dialogue. Den tidligere finansdirektøren ble fratatt alle fullmakter og avskjediget etter at det ble konstatert underslag av en sum tilsvarende 24 millioner kroner. Han ble også politianmeldt.

Senterets øverste sjef, Martin Griffiths, som hadde ledet senteret siden oppstarten i 1999, gikk av fordi han følte seg moralsk ansvarlig for ikke å ha avdekket det kriminelle forholdet tidligere.

Les også: Suu Kyis nobelforedrag-norsk tekst

Les flere nyheter