Regnskogfondet varsler dramatisk endring av skogvern i Brasil:

Norge betaler 2,5 milliarder for vern

Nyter det biologiske mangfoldet i Amazonas: Utviklingsminister Heikki Holmås svømte lørdag med rosa delfiner i Rio Negro før han satte kursen mot Rio+20. Nå kan skogødeleggelser true både mangfold og karbonlagring i Amazonas. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Mens brasilianerne kan ødelegge Amazonas. - Landbrukslobbyen i den brasilianske kongressen er blitt så sterk at vernet av Amazonas vil bryte sammen, advarer Lars Løvold i Regnskogsfondet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge, Brasil og Amazonas

Bremse avskogingen: Brasil er verdens største tropiske skogland. I 2008 inngikk Norge og Brasil en avtale om at Norge bevilger 1 milliard dollar til det brasilianske Amazonasfondet i perioden 2008-2015.

På betingelser: Pengene bevilges bare dersom Brasil klarer å dokumentere at hogst og brenning av Amazonas-regnskogen bremses sammenliknet med tidligere år. Og de utbetales først når det brasilianske Amazonasfondet klarer å presentere gode prosjekter de skal gå til.

Resultater:

  • Brasils del av Amazonasskogen er nesten like stor som halve Europa, nemlig 4 millioner kvadratkilometer.
  • Det er lagret 51 milliarder tonn karbon i Brasils Amazonasregion. Det innebærer 187 milliarder tonn CO2-utslipp dersom hele skogen ble ødelagt.
  • I 2011 var avskogingen redusert til rekordlave 6418 kvadratkilometer. Det er 77 prosent reduksjon fra toppåret 2004, da 27.772 kvadratkilometer Amazonasskog gikk med.

RIO NEGRO, AMAZONAS, BRASIL (ABC NYHETER): - Redusert avskoging i Brasil er trolig det største og mest vellykka klimatiltaket i verden i dag. Fra 2004 har Brasil redusert tilsvarende 10-15 ganger de samlede norske klimautslippene.

Det sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) på slutten av en tur i regnskogen utenfor Manaus i Brasil i helga.

Men mørke skyer seiler opp for framtida til Amazonas idet Brasil denne uka er vertskap for FN-toppmøtet Rio+20, som dreier seg nettopp om miljø og økonomisk utvikling.

Milliarder ut av vinduet?

Norge har bevilget 2,5 milliarder til Brasil for resultatene de har oppnådd de siste årene med å redusere avskogingen. Nå kan raseringen av skogen i Brasil øke igjen uten at Norge vil holde tilbake de resterende to milliardene.

Les også: Ministre varmet opp i jungelen

- Skumle utsikter i Brasil

- Fremtidsutsiktene i Brasil er skumle. Man har fått oppsiktsvekkende resultater. Men de resultatene står på spill.

Det sa Regnskogsfondets daglige leder Lars Løvold til Solhjell, utviklingsminister Heikki Holmås (SV), folk fra departementene og en gruppe journalister på vei til Rio+20-toppmøtet.

- Ja, vi skal betale

Utviklingsminister Holmås slår fast at Norge vil utbetale belønningsmilliardene for redusert avskoging i årene bak oss, også om resultatene vil bli fullstendig spist opp i årene framover.

- Hva skjer hvis det kommer en rekyl i Brasil, slik Løvold advarer om?

- Hvis det skulle skje at det går gal vei, får det konsekvenser for fremtidig pengebruk. Men det vi har lovet, kommer vi til å betale ut. Norge har tradisjon for å oppfylle inngåtte avtaler, sier Holmås til ABC Nyheter.

Les også: - Kvinnene i verden må få mer kontroll

Måler kampen mot karbonutslipp

- Men det er langt fra 2,5 milliarder til det samlede løftet på seks milliarder kroner i regnskogsavtalen med Brasil, føyer han til.

Avtalen med Brasil innebærer at Norge betaler ut summer ut fra hvor mye Brasil klarer å redusere avskogingen.

Avskoging frigjør svære mengder karbon, samtidig som opptaket av CO2 i den voksende skogen reduseres. I Norges regnskogavtale måles reduksjonen i avskoging i forhold til gjennomsnittet i tiåret forut.

Gode prosjekter må på bordet

Men pengene betales ikke ut før brasilianske myndigheter presenterer prosjekter som skal fremme bærekraftig bruk av skogen fra lokalbefolkningens side.

At bare en femtedel av de 2,5 milliardene så langt er utbetalt, skyldes at den meget grundige vurderingen den brasilianske utviklingsbanken BNDES gjør, kun har ført til prosjekter for en halv million så langt.

Brasil kan ødelegge norsk innsats

Fremover kan det altså skje at norske skattebetalere sponser positive tiltak i regnskogen, samtidig som den brasilianske kongressen gir frislipp for papirindustri, kvegbaroner og agrobusiness til å ødelegge regnskog for fote.

Lars Løvolds og andres uro er utløst av en strid om skogloven i Brasil og andre lovendringer som gjør det vanskeligere å få vedtatt nye områder som blir overlatt til urfolk.

Kraftig mottrekk fra økonomiske interesser

- En kraftig motreaksjon mot å bevare skogen fra papirindustrien og landbrukslobbyen, har fått enorm oppslutning i kongressen.

- De store kvegeierne har drevet et utrolig tøft politisk spill og har klart å skyve småbrukere og noen kommunister foran seg, sier Løvold til ABC Nyheter.

- For meg ser utkastet til ny skoglov betydelig verre ut enn president Dilma Rousseff prøver å markedsføre før Rio+20, sier Løvold.

Les også: Brekk dropper Rio+20 for å snakke med norske bønder

«Verdens lunger» kan bli kvalt

Idet president Dilma onsdag til fredag denne uken skal lede FN-toppmøtet Rio+20 om bærekraftig utvikling, risikerer verdenssamfunnet nå at alle anstrengelser for å berge «verdens lunger», det enorme Amazonas med sitt karbonlager - og uendelighet av biologisk mangfold, blir overkjørt av en ny politisk vind i Brasil.

Vill vest i mange år

Brasil har hatt en skoglov som er blitt neglisjert i 40 år, forteller en diplomatisk kilde til ABC Nyheter. Enorme naturområder er blitt rasert til fordel for kvegbeite og soyaåkre.

- Brått fant man ut at man skulle følge skogloven. Innen to år skulle man begynne å ilegge bøter for dem som hadde brutt skogloven, forteller kilden.

Har du en eiendom i Amazonas, skal 80 prosent av den være bevart, bare 20 prosent kan ifølge loven dyrkes. På savannen, der mye av soyaen som Norge og resten av verden imporerterer fra, skal 50 prosent av eiendommen bevares som urørt natur.

Varsel om bøter ble trussel mot skogen

Dette har de fleste store, små og gigantiske jordeiere glatt oversett. Da de så ble forespeilet svære bøter for det, kom reaksjonen. Den startet med Kommunistpartiet, som rykket ut til beste for småbøndene, og ble fulgt opp av de store.

Kommunistpartiet foreslo også at alle lovbrudd før 2008, altså utryddelsen av enorme skog- og savanneområder, skulle gis amnesti.

Komplisert politisk spill

Så ble det en allianse mellom store og små. Da det kom til avstemning i kongressens underhus i mai 2011, tapte president Dilma med sitt mer skogvennlige syn med 400 mot, 65 for.

I senatet oppnådde regjeringen et kompromiss. Ett av de omstridte punktene var at de som har avskoget ulovlig, skal få bruke bøtene som ble ilagt til å finansiere gjenplanting.

Men dette ble avvist i representantenes hus, som så kom med en rekke nye lovforslag i desember 2011.

I slutten av mai la Dilma Rousseff ned veto mot flere punkter, og ga også andre og mindre strenge regler for de aller minste brukene.

Nå har den dominerende landbrukslobbyen i kongressen lagt frem en rekke nye endringer. De skal behandles i kongressen i høst. Men det er ingen tvil om hvor flertallet ligger.

Les flere nyheter om FN-toppmøtet Rio+20

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:32 Unicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02 Nesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00 Over 2.000 døde i virusepidemi01:32 Elton John avlyser i New Zealand, men lover å komme tilbake01:25 Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19 Apples virusfrykt ga børsnedgang01:11 Casper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25 Extra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn00:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet23:58 Saúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43 Kavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15 Svekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen13:00 Ønsker felles regelverk for elsparkesykler12:59 EU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51 Skadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30 Slik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30 Norsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28 Skoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28 Hemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27 Bloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27 Jærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11 Råkjør venter «sliten» Ødegaard10:32 Ingen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er igjen fullt operativt10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Stengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 WikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt
Siste nytt
02:32NorgeUnicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02NorgeNesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00VerdenOver 2.000 døde i virusepidemi01:32VerdenElton John avlyser i New Zealand, men lover å komme tilbake01:25NorgeLokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19VerdenApples virusfrykt ga børsnedgang01:11SportCasper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25NorgeExtra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn00:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet23:58SportSaúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43VerdenKavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15KulturSvekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55VerdenRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen13:00NorgeØnsker felles regelverk for elsparkesykler12:59PengerEU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51SportSkadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30NorgeSlik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30SportNorsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28NorgeSkoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28PolitikkHemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27PolitikkBloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27NorgeJærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11SportRåkjør venter «sliten» Ødegaard10:32SportIngen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er igjen fullt operativt10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeStengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48Helse og livsstilKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31PolitikkTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25Helse og livsstilSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47Helse og livsstilNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27Helse og livsstilOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenWikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07ReiseWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt
Populært