Russland viste gamle takter

DOMINANS: Russland feirer sitt første mål mot Tsjekkia, signert Alan Dzagoev, etter 15 minutter. (Foto: AFP Photo)

Russland ledet 2-0 over Tsjekkia til pause etter total dominans. Tsjekkerne startet andre omgang med å redusere, men så giret russerne opp nok en gang.

Fakta om kampen:

Russland – Tsjekkia 4-1 (2-0)

40.803 tilskuere i Wroclaw

Mål: 1-0 Alan Dzagojev (15), 2-0 Roman Sjirokov (24), 2-1 Vaclav Pilar (52), 3-1 Dzagojev (79), 4-1 Roman Pavljutsjenko (82).

Dommer: Howard Webb, England. Ingen kort delt ut.

Russland (4-3-3):

Vjatsjeslav Malafejev – Alexander Anjukov, Alexej Berezutskij, Sergej Ignasjevitsj, Jurij Zjirkov – Roman Sjirokov, Igor Denisov, Konstantin Zyrjanov – Alan Dzagojev (Alexander Kokorin fra 85), Alexander Kerzjakov (Roman Pavljutsjenko fra 73), Andrej Arsjavin.

Tsjekkia (4-2-3-1):

Petr Cech – Theodor Gebre Selassie, Roman Hubnik, Tomas Sivok, Michal Kadlec – Jaroslav Plasil, Petr Jiracek (Milan Petrzela fra 76) – Vaclav Pilar, Tomas Rosicky, Jan Rezek (17 Tomas Hübschman fra 46) – Milan Baros (David Lafata fra 86)

Hvis første dag av fotball-EM gir en indikasjon på hva vi kan forvente i resten av turneringen, så er det bare å glede seg. Gruppen som på forhånd ble stemplet som EMs kjedeligste, har gjort spådommene ettertrykkelig til skamme.

Fredagens åpningskamp mellom Polen og Hellas endte 1-1 i en kamp som hadde absolutt alt.

Her kan du lese detaljerte referat av kampene i ABC Nyheters eget live-senter

Russland fulgte opp med og regelrett knuse et svakt Tsjekkia med 4-1, og lignet mistenkelig på sitt gamle jeg fra EM for fire år tilbake. Arshavin var enorm, Zhirkov var herlig å se på med sine raid fra backen og det nye stjerneskuddet Alan Dzagoev var iskald med sine to scoringer.

Etter en relativt rolig start på kampen, eksploderte det etter et kvarters spill. Dzagoev sendte de røde i ledelsen etter at Kerzhakov først misset en kjempesjanse. Elleville scener på tribunen. 1-0.

Russerne fortsatte presset, og drøye ti minutter senere kom et nytt mål etter et praktangrep regissert av Arshavin. Til slutt var det Shiriakov som kunne chippe inn 2-0 bak en utrusende Peter Cech, og dermed en komfortabel ledelse til pause.

Sjekk også ut Avaprak sin EM-quiz

Genialt bytte

Andre omgang startet med en overraskende redusering fra Tsjekkia, signert spissen Pilar, og i en liten periode var faktisk kampen ganske åpen. Så satte Russland opp tempoet igjen.

Etter 73 minutter ble Russland spiss Alexander Kerzhakov tatt av banen etter et sjansesløseri uten like. Inn med Roman Pavlutsjenko. Det var et smart trekk.

Minutter senere spiller Pavlutsjenko frem Dzagoev som øker til 3-1, før han selv satte spikeren i kista med en fantastisk enkeltmannsprestasjon. 4-1, og Kerzhakov starter neppe neste kamp.

Vurdering av EM-gruppene:

Gruppe A - åpen og grå

Gruppe B - her blir det action

Gruppe C - soleklar favorittduo

Gruppe D - på tide å prestere

Litt historikk

Dette er 14. gang EM arrangeres, og mesterskapet har vært arrangert hvert fjerde år uten opphold, siden 1960. Det har vært så mange som ni vinnere siden starten, der Tyskland har flest seire med sine tre.

Bak følger Spania og Frankrike med to hver, mens Russland (vant som Sovjetunionen), Tsjekkia (vant som Tsjekkoslovakia), Italia, Nederland, Danmark og Hellas har har hver sin seier. Mange vil minnes for eksempel Marco van Bastens magiske volleyscoring som avgjorde finalen i 1988 mot Sovjetunionen, Danmark som vant i 1992 uten egentlig å være kvalifisert , Hellas som vant tidenes mest overraskende (og mange vil si ufortjente) EM-seier.

Og det er vanskelig å gå forbi Antonin Panenkas smått magiske, avgjørende straffespark i EM-historiens første straffesparkkonkurranse. Panenka avgjorde finalen ved å ta et langt tilløp før han elegant chippet ballen midt i mål bak en utspilt Sepp Maier i det Vest-Tyske målet. Denne delikatessen avgjorde altså finalen i 1976 til Tsjekkoslovakias fordel.

Mange har nok kanskje et spesielt forhold til EM i 1996, som da ble arrangert i fotballens hjemland, England. Tyskland vant den gangen etter Golden Goal-målet til Oliver Bierhoff.