Ny kampanje for resirkulering:

Vil ha deg til å levere giftige lyspærer på butikken

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og Kiwi-kjedens miljøsjef Jacob Rolland vil ha forbrukerne til å levere inn brukte lyspærer i butikken, i stedet for å skape et giftproblem. Foto: Thomas Vermes
Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og Kiwi-kjedens miljøsjef Jacob Rolland vil ha forbrukerne til å levere inn brukte lyspærer i butikken, i stedet for å skape et giftproblem. Foto: Thomas Vermes

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og Naturvernforbundet samarbeider med Kiwi-kjeden og IKEA for å få deg til å levere inn brukte lyspærer. Det kan spare verden for farlige gifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk Norstat-undersøkelse viser at halvparten av oss ikke er klar over at butikkene har plikt til å ta imot brukte lyspærer.

– 40 millioner lyspærer havner årlig på avveie, av et totalt salg på 45-50 millioner, forteller administrerende direktør Gunnar Murvold i Renas til ABC Nyheter.

Det vil miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og Naturvernforbundet få gjort noe med - for lyspærene inneholder miljøgifter som kan gjenbrukes - i stedet for å bli kastet.

Fredag troppet Solhjell, Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken og andre engasjerte opp i en Kiwi-butikk i Oslo for å gi startskuddet for en miljøkampanje blant forbrukerne.

– Ekstremt skadelig stoff

– Annenhver nordmann kaster lyspærer som vanlig søppel. Folk må begynne å ta med brukte lyspærer og levere i butikken for resirkulering, akkurat som vi gjør med flasker, sa Solhjell idet han fikk demonstrert gjenbruksstasjonen i Kiwi-butikken av miljøsjef Jacob Rolland i Kiwi-kjeden.

– Verst er det at sparepærene kommer på avveie. De inneholder kvikksølv, et ekstremt skadelig stoff, fremholder Solhjell.

Miljøverndepartementet og Naturvernforbundet har fått med Kiwi og IKEA til å lede an i kampanjen for å inn millioner av lyspærer som nå kastes som søppel.

Les også: Gamle mobiler utgjør en gullskatt

Systemene finnes, opp til deg

– Våre aktivister sjekker butikkene landet rundt og finner at de fleste har returordninger for lyspærer. Problemet er at folk ikke benytter seg av det, sier Naturvernforbundets generalsekretær Jan Thomas Odegard til ABC Nyheter.

– Nå har Kiwi-kjeden garantert at gjenbruksstasjonene skal være på plass i alle deres butikker, forteller han.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden