De vinner fotball-EM

GOD STEMNING: Tyskland har havnet i en knalltøff gruppe, og hvis det skal bli EM-gull må ting fungere fra første spark. (Foto: EPA)
GOD STEMNING: Tyskland har havnet i en knalltøff gruppe, og hvis det skal bli EM-gull må ting fungere fra første spark. (Foto: EPA)

I dag starter EM i fotball, og alle hjerter gleder seg. Alle de store er med, og denne gangen er det tyskerne sin tur til å skinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved hjelp av spåkule, en stor dose subjektivitet og rikelig med kaffe har undertegnede forsøkt å vurdere hvordan årets mesterskap vil forløpe.

Gruppene er blitt vurdert, og etter en lengre gjennomgang sitter man igjen med tre store favoritter.

Les vurderingen av EM-gruppene:

Gruppe A - åpen og grå

Gruppe B - her blir det action

Gruppe C - soleklar favorittduo

Gruppe D - på tide å prestere

Spania kommer vi selvsagt ikke utenom. Fantastiske spillere, ingen åpenbare svakheter. Det vil stå og falle mye på to ting; motivasjon, ettersom store deler av laget allerede har vunnet det meste man kan vinne som fotballspiller.

Problem numero dos er hvordan de løser spissproblemet, i den grad man kan kalle det et problem når man har spillere som Torres og Llorente å velge mellom. Kan også stille med den noe uvanlige 4-6-0-formasjonen. Attraktiv fotball blir det uansett.

Nederland blir fremhevet av mange som en potensiell EM-vinner. Med mer offensiv slagkraft enn kanskje noe annet lag i mesterskapet er Nederlands største utfordring å holde alle stjernene fornøyde. Klarer de det, kan det fort bli treskodans 1.juli.

Til slutt er det Tyskland da. Et komplett lag, med mange herlige individualister. Har også god variasjon i spillertyper som gjør tyskerne mer fleksible, og derav mindre forutsigbare, enn noe annet lag i mesterskapet. Et annet moment er at sjansen for intern uro og friksjon er langt mindre hos tyskerne enn hos de to ovenfor. Dessuten har fotballhistorien lært oss at Tyskland og mesterskap går relativt godt sammen.

Men uansett hvem som til slutt står igjen som EM-mestere, så kan du være sikker på tre ting; minst et lag kommer til å overraske stort, det kommer til å bli scoret noen vanvittige mål og Tyskland kommer til å stå igjen som vinner. Tror jeg.

Nyt de neste tre ukene. Det kommer til å bli en fest.

Sjekk også Avspark (Startsidens nye EM-quiz)

Tilbakeblikk:

EM 1960 - en franskmann får viljen sin

EM 1964 - deltagelsen stiger

EM 1968 - et avgjørende myntkast

EM 1972 - tyskerne fester grepet

EM 1976 - et straffespark for evigheten

EM 1980 - tid for reformer

EM 1984 - da Platini var kul

EM 1988 - det umulige skuddet

EM 1992 - sensasjonen er et faktum

EM 1996 - fotballen kommer hjem

EM 2000 - for et comeback

EM 2004 - gresk tragedie

EM 2008 - en verdig mester

Les alt om fotball-EM

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden