Eksplosiv økning av lommetyveri i Oslo

TREND. – Dette er en utvikling vi har sett siden ski-VM i fjor. Tilreisende lommetyver strømmer til Oslo hver dag for å finne nye offere, sier politiet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
TREND. – Dette er en utvikling vi har sett siden ski-VM i fjor. Tilreisende lommetyver strømmer til Oslo hver dag for å finne nye offere, sier politiet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Politiet har fått nok av lommetyverier. Nå skal en egen avdeling ta seg av tyvene som har 51 ofre hver dag. Les politiets tips mot tyveriene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik forhindre du lommetyveri

1. Skjul pin-kode ved bruk av bankkort

2. Pass på lommene i folkemengder

3. Bruk glidelås om du kan

4. Ikke heng eller legg fra deg jakker på trikk og restaurant

Politiet i Oslo advarer nå innbyggere mot at det er høysesong for lommetyveri i hovedstaden. I en fersk rapport viser de til at antall lommetyverier har økt med 45 prosent. Det betyr 51 tyverier daglig. Politiet tror man vil ende opp på nesten 20.000 lommetyverier ved utgangen av året.

– Dette er en utvikling vi har sett siden ski-VM i fjor. Tilreisende lommetyver strømmer til Oslo hver dag for å finne nye offere. Vi tror stadig flere velger Norge på grunn av krisen i Europa. Her har vi mye verdier og nordmenn blir også sett på som godtroende og naive, sier stasjonsjef i Sentrum politi Oslo, Bjørn Åge Hansen, til ABC Nyheter.

Les også: Politiet advarer: Rekordmange lommetyver i Oslo

Dansk politi har de siste årene hatt problemer med lommetyver de kaller "Dansetyver". Nå ser politiet i Oslo at fenomenet har kommet til Norge.

- De kommer bort til mulige ofre og snakker om fotball før de spør pent om de vil være med å spille en runde. Så drar de en finte for å gjøre ofre litt uoppmerksom. I det samme øyelikket har de tatt fra ofre lommebok og mobiltelefon, sier Hansen.

Les også: Lommetyver gir bort penger

Garanterer forbedring

Sentrum politistasjon har opprettet en avdeling som vil jobbe opp mot de langfingrede bandene. Totalt vil 12 politibetjenter være på plass om to måneder.

- Vi vil satse på at tyvene som blir tatt havner i varetekt, og at dommene faller raskt, sier Roar Kvassheim, politioverbetjent i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Kvassheim garanterer nå at flere tyver vil bli tatt. Han håpe etableringen av den nye avdelingen vil være med på å snu trenden. Politiet har i dag en oppklaringsprosent på 0,8 for grovt tyveri fra person på offentlig sted.

- Vi liker ikke tallene, men vi vil fortsette å jobbe for å forhindre at tyveriene skjer. Om det først har skjedd har vi en vanskelig oppgave foran oss. Offeret finner ofte ut av tyveriet for seint. I enkelte tilfeller har vi videobevis, men det er lite vi får ut av det ettersom vi ikke kjenner igjen gjerningspersonen, sier han.

Les også: 17. mai er festdag for klommetyver

Fulle ofre

Politiet sier at fulle folk ofte er et lett offer.

- Tyvene arbeider ofte i lag og et offer som er beruset er gjerne et lett offer. Fra før er vi kjent med at det er svært hektisk for tyvene fra klokken 14-18, men vi har sett en økning av tyverier som skjer når folk er på vei hjem i helgene, sier han

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden