Gruppe C - soleklar favorittduo

SPØRSMÅLSTEGN: Fernando Torres avsluttet sesongen for Chelsea godt, og Spania krysser fingrene for at han har pakket med seg samme form til EM. (Foto: AFP Photo)
SPØRSMÅLSTEGN: Fernando Torres avsluttet sesongen for Chelsea godt, og Spania krysser fingrene for at han har pakket med seg samme form til EM. (Foto: AFP Photo)

Irland bør skalke lukene og håpe på det beste, mens Spania kan sette en imponerende rekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis det er vrient å tippe hvem som går videre fra de to første gruppene, så er gruppe C ganske behagelig i så måte.

Det trenger selvsagt ikke bli slik, men alt tilsier at Italia og Spania går videre til kvartfinale. Det betyr igjen at Irland og Kroatia trolig må nøye seg med tre kamper hver.

Spanjolene, som regjerende EM- og VM-mestere, blir av åpenbare og korrekte årsaker av mange holdt som den største favoritten til nok en EM-tittel. Klarer de det, blir de det første laget noensinne som tar en historisk trippel.

Noe svakere Italia skal normalt ta den andre kvartfinalebilletten, men Kroatia er absolutt kapable til å snyte de asurblå for den gleden. Irland får det ubehagelig tøft, men lagets taktiske ringrev Giovani Trapattoni har garantert med seg noen planer om hvordan laget hans kan sjokkere.

Sjekk også Avspark (Startsidens nye EM-quiz)

Spania

Stammen i laget er stort sett den samme som i de to siste mesterskapene, og det må jo sies å ha fungert rimelig godt. Likevel er nettopp all suksessen også det største ankepunktet mot en spansk stjernegalleri der mange av spillerne har vunnet det som vinnes kan.

12 av 23 spillere i troppen hører enten hjemme i Real Madrid eller Barcelona, og majoriteten av dem er bankers i startelleveren. Sånn sett er de sammenkjørte, og pasningspillet til Spania er det ingen som kan konkurrere med.

Mest spenning er det knyttet til hvem som skal fylle måltyv-skoene til David Villa som er skadet. Mye tyder på at det blir Fernando Torres etter en habil sesongsinnspurt, men spanjolene kan overhodet ikke føle seg trygge på at Torres leverer varene. I så fall blir det trolig kraftspissen Llorente som skal score målene, men han mangler internasjonal erfaring.

Det tredje alternativet er å spille uten spisser. Ja, det går faktisk ann og det har fungert ganske så godt også. Blant annet har Barcelona gjort dette med stort hell ved flere anledninger de siste årene, og med all den offensive kraften Spania besitter på midtbanen er det slettes ikke utenkelig at Vincente del Bosque sender laget sitt ut på banen i en 4-6-0-formasjon.

Gøy blir det uansett, og spanjolene skal ta seg enkelt videre.

Les også:

Gruppe A - åpen og grå

Gruppe B - her blir det action

Gruppe D - på tide å prestere

Italia

Italienerne fikk ikke akkurat en flying start på oppladningen til EM, da backen Domenico Criscito ble pågrepet på samling mistenkt for kampfiksing. Så ble forsvarsbauta Andrea Barzagli skadet, og må trolig stå over hele EM.

Heldigvis for Italia finnes det en god porsjon dyktige fotballspillere å velge mellom. Bakerst er fortsatt Gianlugi Buffon en viktig brikke med sin rutine. I forsvarsrekka må Juventus-spiller Giorgio Chiellini lede de defensive troppene ettersom nevnte Barzagli er ute.

Italia nevnes alltid som en av kandidatene til tittelen når de stiller opp i et mesterskap, men denne gangen er det heller tvilsomt hvor langt det bærer. Det er liksom noe litt halvveis over mange av spillertypene i Italias EM-tropp. Når trener Cesare Prandelli ser seg nødt til å ta med en spiller som Thiago Motta er ikke akkurat det et styrketegn.

Midtbanen vil være smertelig avhengig av at hærfører Daniele De Rossi er i godt humør, og holder hodet kaldt. Det er ingen selvfølge. Italias sterkeste kort denne gang er angrepet, men også der finnes det stort potensiale for kraftige humørsvingninger. Balotelli vet jo alle hva er kapabel til, på godt og vondt. Pluss på med surrehuet Antonio Cassano, så har du et relativt ustabilt fotballag.

Potensialet derimot er enormt. Hvis Prandelli klarer å holde laget samlet kan dette bære langt for Italia, men EM-gull blir det neppe.

Irland

Overrasket stort med å ta seg til EM, og her finner man en salig blanding av fotballspillere. Har du hørt om Sean St Ledger? David Forde? De er med.

Midtbanespiller Paul Green er klubbløs, men han er med. Irlands sterkeste kort er keeper Shay Given, og han kommer til å få nok å gjøre. På midtbanen blir Damien Duff viktig, og det sier i grunnen mye om dette laget.

Helt fremst på banen ser det faktisk ikke så aller verst ut for irene. Robbie Keane har dratt til USA og LA Galaxy, der han i det minste spiller jevnlig. Ellers har både Kevin Doyle og Jonathan Walters hatt rimelig gode sesonger for henholdsvis Wolves og Stoke i Premier League.

Kort fortalt; Irland går ikke videre, men lagets supportere kommer garantert til å skape god stemning på tribunen.

Kroatia

Normalt ville Kroatia gitt Italia kamp til døra om den andre kvartfinalebilletten, men store skadeproblemer gjør at det er et kraftig svekket kroatisk lag som stiller til start i årets EM.

Mest kritisk er skaden på vingen Ivo Ilicevic, som har vært en kreativ kraft på Kroatias midtbane i kvalifiseringen. Murbrekker Ivica Olic på topp er også ute, etter å ha skadet seg i generalprøven mot Norge på Ullevaal.

Men for en trener Kroatia har i Slaven Bilic. Utradisjonell på mange områder, men du verden så deilig underholdende fyren er. På tross av skadebonanza kan han fortsatt velge mellom et pent utvalg spillere.

Luka Modric trenger ingen nærmere presentasjon. Rutinerte Darijo Srna blir også viktig, og hvis Ivan Rakitic prikker inn formen har Kroatia en ganske kul midtbane på gang.

På topp har laget spillere som brasilianskfødte Eduardo, og Evertons røverkjøp Nikica Jelavic, til å hamre inn målene.

Etter EM forlater lagets karismatiske trener Kroatia til fordel for russiske Lokomotiv Moskva. Kroatene er garantert lystne på å gi Bilic en verdig avslutning. Dessverre spørs det om ikke det blir med gruppespill denne gangen.

Tilbakeblikk:

EM 1960 - en franskmann får viljen sin

EM 1964 - deltagelsen stiger

EM 1968 - et avgjørende myntkast

EM 1972 - tyskerne fester grepet

EM 1976 - et straffespark for evigheten

EM 1980 - tid for reformer

EM 1984 - da Platini var kul

EM 1988 - det umulige skuddet

EM 1992 - sensasjonen er et faktum

EM 1996 - fotballen kommer hjem

EM 2000 - for et comeback

EM 2004 - gresk tragedie

EM 2008 - en verdig mester


Les alt om fotball-EM

Personvernpolicy