Vurdering av EM-gruppene

Gruppe B - her blir det action

KONG CRISTIANO: Det er ingen tvil om hvem som er Portugals store stjerne. Ricardo Quaresma (midten) og Joao Pereira (høyre) er sikkert glade for at de spiller med, og ikke mot Cristiano Ronaldo under EM. (Foto: EPA)
KONG CRISTIANO: Det er ingen tvil om hvem som er Portugals store stjerne. Ricardo Quaresma (midten) og Joao Pereira (høyre) er sikkert glade for at de spiller med, og ikke mot Cristiano Ronaldo under EM. (Foto: EPA)

Dødens gruppe begynner å bli et ganske loslitt begrep i fotballsammenheng, men her kommer man rett og slett ikke utenom det. Og du verden så gøy det blir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskland, Portugal og Nederland. Alle gode kandidater til EM-tittelen. Nesten litt synd at minst en av dem må si takk for seg allerede i gruppespillet.

Og nei, jeg har ikke glemt våre danske venner, men denne gangen stiller Danmark med et lag som ikke er i nærheten av tidligere EM-årganger.

Et slags utenomsportslig høydepunkt kan bli å se hvordan Danmarks pottesure trener Morten Olsen takler å bli rundspilt i tre strake kamper. Historien tilsier at det kan bli mange snurte intervjuer. Beklager den premature skadefryden, men akkurat det der gleder jeg meg til.

Sjekk også Avspark (Startsidens nye EM-quiz)

Danmark

Grunnen til at jeg er så knakende sikker på at Danmark ikke går videre er først og fremst fordi årets utgave er ganske langt ned på listen satt opp mot hva danskene har mønstret av spillere i tidligere mesterskap. For det andre er tilfellet diametralt motsatt for de tre andre lagene i gruppe B.

Danmark har et godt midtstopperpar i Daniel Agger og Simon Kjær, og det skal danskene være smertelig glade for. De får nok å gjøre. Supertalentet Christian Eriksen får sin første mulighet til å skinne i et internasjonalt mesterskap, og det blir artig å se hvordan han takler presset.

Så har du den hinsides ufordragelige spissen Nicklas Bendtner, som faktisk bare er en av to spisser i den danske troppen. Irriterende nok har Bendtner et ganske høyt maksnivå inne, men han henter det relativt sjelden ut. Hvis danskene skal ha et snev av håp om avansement, må Bendtner ta seg sammen og levere i 90 minutter. I hver eneste kamp.

Og dét kommer bare ikke til å skje, ettersom fyren fortsatt er 12 år i hodet. Da er sannsynligheten mye større for at han skaper overskrifter med et besøk på en eller annen grisgrendt, polsk strippeklubb natta før en kamp.

Les også:

Gruppe A - åpen og grå

Gruppe C - her blir det action

Gruppe D - på tide å prestere

Nederland

Over til noe langt hyggeligere, og her mangler det i hvert fall ikke på kvalitetsspillere. Faktisk er det for mange av dem, og det kan i seg selv bli et problem. Det er en forholdsvis kjent sak at tidligere EM- og VM-tropper fra Nederland har slitt med samholdet, det seg være hudfarge eller litt mindre viktige ting som trynefaktor.

Trener Bert van Marwijk må på én side føle at han har fått nøkkelen til godteributikken, samtidig som han har fått ansvaret for en barnehage der alle vil ha oppmerksomhet. Nederland sverger selvsagt til 4-3-3, noe annet ville skapt opptøyer.

Så hvem skal spille spiss? Van Persie eller Huntelaar? Det tror jeg ikke van Marwijk vet selv en gang, men uansett valg blir garantert en av dem misfornøyd.

Hvem skal få spille i den offensive midtbanerollen bak spissen? Van der Vaart eller Sneijder? Samme problemstilling. Mest sannsynlig blir en av dem kastet ut på den ene vingen, og det har vært prøvd før uten spesielt stort hell. Arjen Robben er på sett og vis den som kommer best ut av det. Han er også en verdenssjerne, men han er i det minste ving og er dermed garantert sin favorittposisjon.

Bryggesjauerne Mark van Bommel og Nigel de Jong sentralt på midten, noen forferdelige typer, gjør at Nederland også er sikret en god porsjon gule og røde kort. Det største minuset til Nederland denne gangen er forsvarsrekka, som skal få kjørt seg når Portugal og Tyskland setter inn femtegiret i angrep.

Tyskland

Fra tidlig 70-tall til sent 90-tall var Tyskland et naturlig hatobjekt, med en karisma som var tett opp mot ikke-eksisterende. Heldigvis har ting snudd til det bedre de siste tiåret, og i dag består det tyske landslaget av talentfulle, teknisk begavede og underholdende spillere.

Spørsmålet er om de allerede er klare for å ta steget helt til topps. Jeg tror det, og holder Tyskland som den største favoritten til å løfte EM-trofeet i starten av juli.

Laget har ikke svakheter. De har en av verdens beste keepere i Manuel Neuer, som dessuten er uhyre sterk på straffer. De har et fantastisk talentfullt midstopperpar i Badstuber og Hummels, pluss erfarne Mertesacker som stort sett er mye bedre på landslag enn i klubb. Og de har Lahm som i en årrekke har vært blant verdens beste backer.

Fremover har man Schweinsteiger, Götze, Özil, Podolski, Klose og Gomez. For å nevne noen. Får bare håpe at smellen i Champions League-finalen er ute av systemet til Bayern Münchens tyske representanter. Er den det, kan dette bære helt frem.

Portugal

Etter den massive nedturen på hjemmebane i 2004, der greske murbrekkere ødela finalefesten for portugiserne, er det duket for et fyrverkeri av et offensivt angrep.

Mye vil naturlig nok dreie seg om Cristiano Ronaldo, som har scoret tullete mye mål denne sesongen. Han har riktignok slitt litt med å ta med seg storspillet til landslaget, men hvis han ikke greier det etter en slik sesong klarer han det aldri.

Et sentralt moment for Portugal blir faktisk å ikke bruke Ronaldo for mye. Hvis alt skal innom samme mann, hver bidige gang, blir ting fortutsigbare. En spiller som Nani kan faktisk også gjøre ganske så spektakulære ting på egenhånd. Det ser det også ut til at lagets trener Paulo Bento har skjønt.

Solid mannskap over hele fjøla, og spesielt forsvaret med brasilianskfødte Pepe skal bli vanskelig å bryte ned. Og i angrep kommer det til å gå fort. Fryktelig fort.

Tilbakeblikk:

EM 1960 - en franskmann får viljen sin

EM 1964 - deltagelsen stiger

EM 1968 - et avgjørende myntkast

EM 1972 - tyskerne fester grepet

EM 1976 - et straffespark for evigheten

EM 1980 - tid for reformer

EM 1984 - da Platini var kul

EM 1988 - det umulige skuddet

EM 1992 - sensasjonen er et faktum

EM 1996 - fotballen kommer hjem

EM 2000 - for et comeback

EM 2004 - gresk tragedie

EM 2008 - en verdig mester

Les alt om fotball-EM

Personvernpolicy