Norsk kvinne-varsko for FN-toppmøtet Rio+20

- Kvinnene i verden må få mer kontroll på FNs Rio-toppmøte

Denne palestinske kvinnen fikk tillatelse av israelske soldater å ta med seg dette fanget hvete utenfor Yata på Vestbredden. Norske Gro Lindstad (innfelt) vil gi kvinner mer makt over hele verden. Foto: Abed Hashlamoun (EPA) og Mette Moberg (NTB scanpix)
Denne palestinske kvinnen fikk tillatelse av israelske soldater å ta med seg dette fanget hvete utenfor Yata på Vestbredden. Norske Gro Lindstad (innfelt) vil gi kvinner mer makt over hele verden. Foto: Abed Hashlamoun (EPA) og Mette Moberg (NTB scanpix)

– Du får ikke bærekraftig utvikling uten at det blir gjort noe med eierskapsspørsmålet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To toppmøter i Rio

FN avholdt sitt aller første toppmøte om miljø i Stockholm i 1972.

Earth Summit, Jordas Toppmøte, ble så arrangert som FNs konferanse om miljø og utvikling (UNCED) i Rio de Janeiro i juni 1992.

Rundt 20.000 delegater, organisasjoner og aktivister strømmet til.

Les om Rio-toppmøtet

Rio+20: 20 år etter gjør FN nok et forsøk på å sette miljø og utvikling på dagsordenen igjen, ved å arrangere et nytt Rio-toppmøte 20. - 22. juni 2012.

Les om Rio+20

Det sier Gro Lindstad, som leder det norske kvinnenettverket FOKUS. Hun skal være med i den offisielle norske delegasjonen på FN-toppmøtet Rio+20 i midten av denne måneden.

Betydningen av likestilling vil gjennomsyre Norges prioriteringer på Rio-konferansen. Men Lindstad advarer om at andre land faktisk tar omkamper om prinsipper som allerede er vedtatt.

Uttalelsene fra Lindstad tyder på at Norge igjen vil få en friere rolle i forhandlingene enn våre naboland, som blir representert av EU og må underlegge seg kompromissene innad i EU.

Imot Vatikanstaten, EU, u-land og USA

- Det er et paradoks at man sitter og reforhandler mye som man har vært enige om i andre sammenhenger tidligere, sier Lindstad til ABC Nyheter, og lister opp det hun oppfatter som motstandere:

– Vatikanstaten, u-landenes gruppe G77 som er påvirket av islamske krefter, USA og EU.

Fattigst og viktigst

– Strategien som må legges fremover for bærekraftig utvikling, er avhengig av at kvinner spiller en vesentlig rolle. Det er viktig at FNs medlemsland og de som kommer til Rio, har en forståelse for dette. I dag er 70 prosent av verdens fattigste, de som lever for under én dollar dagen, kvinner, sier Lindstad.

– Samtidig vet vi at der hvor kvinner faktisk kommer til arbeid, tilbakeføres 90 prosent av inntekten til familien. Menn tar bare 30-40 prosent av inntekten tilbake til familien. De bruker mye større andel av inntekt på seg selv, framholder FOKUS-lederen.

Hemmelig dragkamp

Foran Rio+20-toppmøtet har forhandlerne forgjeves prøvd å komme frem til et kort og prioritert dokument for veien fremover.

I stedet har det endt opp med en 80 sider lang, uprioritert smørbrødliste kalt «null-utkastet». Under de siste forberedende forhandlingene som pågikk i New York frem til 2. juni, ble et nytt utkast fra de to forhandlingslederne diskutert.

Det er kjent at forhandlerne ikke kom noen vei, mens selve dokumentet er hemmelig.

Miljøorganisasjonen Greenpeace har imidlertid fått tak i det hemmelige dokumentet Rio+20-forhandlingene bygger på, og lagt det offentlig ut her.

Les også: Norge eier tjæresand, vil snakke om grønn energi i Rio

Hva så?

Spørsmålet er: Vil formuleringer i Rio få noe som helst å si for kvinner eller noen som helst i verden?

– Ja, opplagt, slår Gro Lindstad fast.

– Noe av problemet med dokumentet er at mange medlemsland bare har vært opptatt av å kaste inn sine egne prioriteringer. Så har man ikke vært villig til å sette seg ned for å gjøre det til målbare krav til handling, sier hun.

– Det er viktig å få en synliggjøring av kvinner i hele dokumentet og ikke bare i ett sidekapittel, legger hun til.

Abortstriden

Hun lister opp noe av det Norge og kvinnenettverket FOKUS vil møte i Rio:

– USA er motstander i forhold til matsikkerhet. Der slår andre politiske prioriteringer inn. USA og er proteksjonistisk i forhold til egen matpolitikk. Og det som preger EU for tiden, er at EU er splittet fordi en del EU-land har fått konservativ dreining på sine regjeringer, sier Lindstad.

– Polen og Irland har for eksempel sterk tilknytning til den katolske kirken. Det ga seg uttrykk på det årlige møtet i FNs kvinnekommisjon, som fant sted i mars. I år falt disse forhandlingene helt sammen. Man ble ikke enige om noen konklusjon. Det var for mange forsøk på å trekke kvinne- og likestillingsspørsmål i feil retning, sier hun.

– Jordbruket særlig viktig

Samtidig er 65-70 prosent av de som driver jordbruk globalt, kvinner. Men de eier bare én prosent av jorda, påpeker Gro Lindstad.

– De rammes i sterkere grad av klimaendringer enn menn. Blir det tørke og flom, går det utover både matproduksjonen til hele befolkningen, og kvinnene, legger hun til.

Les også: Brekk dropper Rio, vil snakke med norske bønder

Også paraplyorganisasjonen Forum for Utvikling og Miljø ber i sitt innspill om at den norske regjeringen skal gå inn for å styrke småbrukernes rett til egen jord. ForUM ønsker også vedtak i Rio om at alle land skal få rett til å beskytte sin egen matproduksjon og -markeder.

Les flere miljøsaker

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden