Kan få strekkode på gravsteiner

NYE TIDER: Så langt har kun én familie slått til på tilbudet om strekkode på gravsteinen, men firmaet bak har stor tro på at flere vil følge etter. (Foto: In Memory)
NYE TIDER: Så langt har kun én familie slått til på tilbudet om strekkode på gravsteinen, men firmaet bak har stor tro på at flere vil følge etter. (Foto: In Memory)

Teknologiens inntog i begravelsesbransjen setter etikken på prøve.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om QR-koder:
  • QR er en forkortelse for Quick Response (rask respons)
  • Med en smarttelefon eller et nettbrett kan du laste ned et program som lar deg scanne QR-koder med kameraet.
  • QR-koden er en strekkode som kan føre deg til forskjellige sider på internett, for eksempel til en Facebook-side eller en video på YouTube.
  • Brukes i utgangspunktet til markedsføring av produkter og tjenester.

Bakgrunnen er at den første norske gravsteinen med såkalt QR-kode er en realitet. Ved å scanne kodebrikken på en avdød sandefjordkvinnes gravstein med mobiltelefon, blir du ført direkte til sønnens bildekollasj av henne på YouTube.

Nå etterlyser Harald Schee i Wang Nordstrand begravelsesbyrå en etisk debatt.

- Det er strenge regler for hvordan en gravstein kan være. Reklame godtas ikke, og Hells Angels og andre har fått avslag på logoer og symboler fordi andre kan oppfatte det som støtende, sier Schee til dittoslo.no.

Nå har riktignok minnesider på internett blitt relativt vanlig, og Schee har forståelse for at dette er en måte å bearbeide sorgen på for mange. Likevel mener han det siste tilskuddet med QR-koder harmonerer dårlig med en konservativ bransje opptatt av tradisjoner.

- Jeg tror det vil være tungt å selge dette inn til noen som er i sorg. Vet de i så fall hva de sier ja til? Unge mennesker synes kanskje dette virker greit. Jeg synes et gravsted skal være et stille sted å gå til fordi man har et savn, ikke fordi man skal bruke det som en inngang til internett, slår Schee fast.

Foreløpig er firmaet In Memory AS i Sandefjord de eneste i Norge som tilbyr QR-koder på gravsteiner, og så langt har kun én familie benyttet seg av tilbudet.

- Jeg er overbevist om at dette vil bli vanligere fremover, sier Bjarne Johnsen i selskapet som mener skepsisen har med generasjoner å gjøre.

- Tanken vår bak dette er bare god, men det er klart at det kan misbrukes. Man må være bevisst på hva man gir tilgang til, sier Johnsen.

Les også:

Mann våknet like før egen begravelse

Fant antikk grav under søpla

Fjerner gravsteinen til Hitlers foreldre

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden