Planlegger Assads fall

I ISTANBUL: Utenriksminister Hillary Clinton er på plass i Istanbul for å diskutere Syrias framtid. Foto: NTB scanpix
I ISTANBUL: Utenriksminister Hillary Clinton er på plass i Istanbul for å diskutere Syrias framtid. Foto: NTB scanpix

Kofi Annan frykter Syria er på randen av borgerkrig. Nå samler utenriksministere seg fra hele verden for å planlegge hvordan de kan få slutt på volden i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister i USA, Hillary Clinton, ankom Istanbul onsdag for å møte representanter fra 15 samarbeidsland. Målet med møtet er å legge en plan for hvordan man skal kvitte seg med president Bashar al-Assad, og dermed få slutt på voldsherjingene i Syria, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Det er ingen tvil om at presidenten har mislykkes i å sikre fred, stabilitet og positiv forandring i Syria, sa hun under en pressekonferanse i Baku, rett før hun gikk om bord i flyet til Istanbul.

I løpet av møtet skal representantene også diskutere demokratiseringen av Syria. Det er ventet at utenriksministere fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Spania, Italia, Saudi-Arabia, Kuwait, Qatar, Tunisia og Marokko skal delta.

Les også: Clinton og Lavrov enige om samarbeid

Fordømmelse etter massakre

Verden fikk for alvor åpnet øynene for den nådeløse volden i Syria da over 100 mennesker mistet livet i en massakre i Houla i slutten av mai.

Hovedproblemet nå er at Russland og Kina har satt seg på bakbeina, og stemmer imot at FNs sikkerhetsråd griper inn i Syria.

– Begge sider er sterkt i mot et hvert forsøk på å løse situasjonen i Syria med militær innblanding fra FN, samt et hvert forsøk på å tvinge igjennom et regimeskifte, heter det i en uttalelse fra president Putin og president Hun Jinato, ifølge CNN.

Les også:

Hollande: – Assad må gå av

Syrisk blodbad vises på sosiale medier

På randen av borgerkrig

Antall drepte, fortsatt uro og lite som tyder på at volden avtar, får mange til å tro at Syria er på randen av borgerkrig. FNs spesialutsending, Kofi Annan, legger ikke skjul på at han er bekymret.

– Det er ingen hemmelighet at vi er svært bekymret for at Syria er på randen av borgerkrig, sier Annan til CNN.

Syrias president Bashar al-Assad mener imidlertid en konspirasjon, som omfatter både de arabiske landene og resten av verden, tvinger fram uroen i landet.

Les alt om situasjonen i Syria


Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden