Ap stopper ikke skjenkingen klokken to

Ap vil skjerpe inn reglene for skjenkepolitikken, men vil ikke nødvendigvis korte ned på åpningstidene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Ap vil skjerpe inn reglene for skjenkepolitikken, men vil ikke nødvendigvis korte ned på åpningstidene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Arbeiderpartiet nedprioriterer folks trygghet, mener KrF og Actis etter at det ble klart at Arbeiderpartiet fortsatt vil la utesteder skjenke fram til klokka tre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets stortingsgruppe foreslår en nasjonal forskrift for kommunal alkoholpolitikk. Den vil inneholde økte krav til kontroll og tilsyn, men altså ikke et felles klokkeslett for skjenkestopp i hele landet.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe gikk onsdag inn for å foreslå en innstramming av alkoholpolitikken gjennom en nasjonal forskrift. Den vil inneholde økte krav til kontroll og tilsyn, men altså ikke et felles klokkeslett for skjenkestopp i hele landet.

Les også: Høyre vil skjenke folk døgnet rundt i Oslo

– Vi vet at mange kommuner gjør en god jobb når det gjelder alkohol og skjenkepolitikk. Likevel vet vi at overskjenking og skjenking til mindreårige er et stort problem. Overtredelser av alkoholloven må i større grad enn i dag føre til inndragning. Vi ønsker en helhetlig og ansvarlig alkoholpolitikk i alle landets kommuner, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Thomas Breen.

Han mener imidlertid at det viktigste i alkoholpolitikken ikke er et felles klokkeslett, men at det er et godt kontrollregime.

– Uheldig

Kristelig Folkeparti er skuffet. Stortingsrepresentant Laila Dåvøy mener at et enkelt grep som én times kortere skjenketid ville gitt tryggere byer.

– Slik det er nå, er det opp til kommunene selv å bestemme skjenketiden. I flere kommuner er selvbestemmelsen svak. Om nabokommunen tillater skjenking til klokka tre, føler mange seg forpliktet til å være like liberale av hensyn til næringslivet. Derfor er det viktig at regjeringen tar sentrale grep for å få slutt på den uheldige situasjonen, sier Dåvøy.

Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan – mener Arbeiderpartiets stortingsgruppe nedprioriterer folks trygghet.

– Det kan synes som om det er viktigere å sikre at useriøse utesteder ikke blir lagt ned, enn å hindre at folk blir slått ned, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad.

Forskjellige skjenketider

Noe av det Arbeiderpartiet foreslår er muligheter for differensierte skjenkebevillinger. Det betyr at man kan kreve forskjellige stengetider for utesteder i samme område, til og med i samme gate.

I tillegg vil Arbeiderpartiet knytte inndragning av skjenkebevilling til stedet, ikke bare til innehaver.

– Noen steder har utelivsbaroner fått inndratt bevillingen, så skjer det fiktive eierskifter, og stedet drives videre. Dette vil vi gjøre noe med, sier Breen til NTB.

Forskriften Ap foreslår, vil også tydeliggjøre hva som skal til for at skjenkebevillinger skal kunne inndras. Hensikten er å sikre lik praksis i hele landet.

Dessuten vil Ap måle effekten av den nye forskriften over tid i form av forskning. Dersom forskriften ikke får den ønskelige effekten, vil partiet komme tilbake til spørsmålet om innskrenking i de nasjonale skjenketidene.

Ikke tillit til næringen

– Grunnen til at vi bruker såpass sterke virkemidler som en ny forskrift, er at vi ikke har tillit til næringen. De har sagt i mange år at de skal gjøre noe, men det har de ikke gjort, sier Thomas Breen.

Utelivsnæringen var onsdag imidlertid fornøyd med Arbeiderpartiets vedtak. Kristin Gyldenskog, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i NHO Reiseliv sier avgjørelsen om å ikke innføre en nasjonal skjenkestopp er et godt budskap.

– Samtidig må vi som landets største utelivsorganisasjon gå foran og vise at vi tar på alvor den diskusjonen som har vært, om uheldige virkninger av alkohol i lokalmiljøet. Poenget med Aps beslutning i dag er at man slår fast at det er de som kjenner lokale forhold best, som må treffe beslutninger om tiltak som skal begrense uheldige virkninger av alkohol, sier Gyldenskog.

Les også:

- Stoltenberg stopper skjenkekutt

Vil ha skjenkestopp klokken ett på natta

London-skåling

Hagesenter får skjenkebevilling

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden