Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Vil stanse barnepsykologen

Tiltalte Anders Behring Breivik med notatene sine før retten settes etter en pause i rettsforhandlingene i sal 250 i Oslo tinghus onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Tiltalte Anders Behring Breivik med notatene sine før retten settes etter en pause i rettsforhandlingene i sal 250 i Oslo tinghus onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Både tiltalte og hans mor motsetter seg nå et vitnemål fra psykologen som vurderte Breiviks psykiske helse som fireåring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (ABC NYHETER): I et brev til Oslo tingrett i dag har Anders Behring Breiviks mor trukket tilbake sin tidligere aksept av at barnepsykologen som observerte familien i 1983, kan vitne.

Etter planen skal psykologen vitne fredag, og dommer Wenche Elizabeth Arntzen har gitt seg selv frist til da på å vurdere den nye situasjonen.

«Samtykket gitt etter at det var opplyst at rapportene fra barnevernet uansett ville bli lagt frem», skriver moren i brevet som den tiltaltes forsvarer Vibeke Hein Bæra leste opp fra.

Konklusjonen er at hun nå ikke samtykker i vitnemål som beskriver oppholdet på Statens senter for barne-og ungdomspsykiatri (SSBU) i februar 1983.

ABC Nyheter har tidligere presentert utdrag av rapporten som ble skrevet. Ifølge psykologen hadde moren store problemer i sin relasjonen til guttungen, og hun karakteriserte den lille sønnen som «aggresiv, klengete og hyperaktiv».

Les også: Innlagt til observasjon som fireåring

Det ble entydig anbefalt i rapporten å finne et fosterhjem for Anders Behring Breivik. Men dette skjedde ikke fordi barnevernet ikke fulgte opp forslaget, selv om psykologene flere ganger etterspurte tiltak.

Det kom også frem i retten at barnevernet opprettet sak om familien allerede i 1981, da Breivik bare var to år gammel.

Bistandsadvokatene og aktoratet argumenterte for at barnepsykologen skulle få vitne fredag, mens forsvarerne Bæra og Geir Lippestad mente det motsatte.

– Ingen av dem husker at de var på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, som viste til at moren sier dette i et politiavhør, mens tiltalte bare var fire år den gangen.

Hun viste til at dette ligger 28 år tilbake i tid og i mliten grad berører tillitsforholdet mellom pasient og behandler, samt at tunge offentlige interesser tilsier et vitnemål om hvordan Breiviks psykiske helse var den gangen.

– Hvis Anders Behring Breivik er utilregnelig, så er han også uskyldig, påpekte hun.

– Vi mener dette er beskyttelseverdige opplysninger, sa forsvareren Bæra.

– De omhandler flere personer enn tiltalte, også hans familie. At en del er inntatt i de psykiatriske vurderingen rettferdiggjør ikke at flere opplysninger fremlegges, sa hun.

I den første rettspsykiatriske rapporten siteres det fra både korrespondansen med barnevernet og barnepsykologens rapport.

Aktor Inga Bejer Engh gjorde retten oppmerksom på at dette kunne bli lagt fram av Torgeir Husby og Synne Sørbø når de skal vitne i neste uke, og at barnepsykologens vitnemål derfor ville være viktig.

Geir Lippestad repliserte at han mente dette bare vil være supplerende opplysninger.

I rapporten, som baserer seg på observasjoner fra et team på åtte helsearbeidere, heter det at gutten må omplasseres «for å unngå en psykopatologisk utvikling».

SSBUs konklusjon var at moren ikke klarte å ta seg av fireåringen på en god nok måte, mens de ikke finner noe å utsette på forholdet hennes til den da ni år gamle halvsøsteren.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden