Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

- En veldig sosial spiller

- Breivik kunne spille like mye som meg, sier en 25-åring som spilte inntil 16 timer om dagen med tiltalte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (ABC NYHETER): Fra 2005 til 2008 var aktoratets 25-årige vitne aktiv på World of Warcraft (WoW) sammen med tiltalte.

- Jeg kan huske hvordan Breivik var første gang jeg spilte med ham. Det var da jeg rekruterte han i januar 2007. Han virket rolig, beskjeden og kunnskapsrik, sier han og beskriver Breivik som over gjennomsnittet sosial.

- Vi diskuterte ikke politik, men fotball, husker jeg, for Breivik var Lyn-supporter og jeg Vålerenga, sier han.

- Breivik var en spiller jeg godt kunne like, han var pliktoppfyllende og respekterte autoriteter, sier han om starten i laget (guildet) "Unit" hvor Breivik var med under 25-åringens ledelse.

I "Unit" spilte man aktivt i fem til syv av ukens dager - 12-16 timer hver eneste dag.

- Han kunne spille like mye som meg, og jeg kunne spille 16 timer om dagen, sier han om aktiviteten i guildet hvor han var leder fra januar til september 2007.

Rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas stiller spørsmål om hvordan det påvirker en og hvordan omgivelsene reagerer på 16-timers spill om dagen.

- Du forandrer deg, og familiene reagerer og lurer på hva du holder på med, svarer han.

I et senere guild hvor Breivik var aktiv - "Nevermore" - så var aktiviteten også høy, og en måtte spille 40-50 timer i uken, anslår 25-åringen.

Breivik sier han bare har spilt fra 7 til 11, sier aktor Svein Holden.

- Ja, men du forbereder deg og det tar ofte mye tid, sier han og sier at man minimum måtte bruke to-tre timer på forberedelsene, men at mange "var online hele tiden".

- Anders var flink til å motivere andre og veldig sosial spiller. Utfordringene kunne ta mange uker, og folk ble slitne, men han var flink og kunne si: Nå gjør vi dette og så går vi å legger oss.

- Jeg kan ikke huske at han var en av de som viste temperament.

25-åringen roser også Breivik for innsatsen som "offiser" i spillet, underlagt ham som guildmaster.

De to bodde nær hverandre, men de avtalte aldri å møtes fysisk, noe han mener er normalt blant de som spiller og at man ønsker å holde tingene separat.

- Jeg fikk stengt alt ute, sier den unge mannen om spillingen. 25-åringen opplyser at han selv begynte å spille etter at moren døde av kreft.

Han hørte aldri Breivik snakke om en bok han var i gang med å skrive, altså kompendiet.

Breivik var leder for guildet som het "Virtue" i perioden før "Unit", og også hadde et høyt aktivitetsnivå over lengre tid, bekrefter 25-åringen.

Før spillkompisen inntok vitneboksen ble Breivik hardt presset av aktor Svein Holden som antydet at tiltalte hadde spilt adskillig lengre enn det ene martyrdomsåret (med start sommeren 2006).

Holden sier Breivik spilte så mye at tiden ikke kunne strekke til når han samtidig hevder å ha skrevet på kompendiet sitt i full tid fra 2007.

En gjennomgang av trafikkdata funnet på Breiviks datamaskin viser at han i gjennomsnitt spilte seks og en halv time daglig frem til februar 2011, et knapt halvår før terroraksjonen 22. juli. På det meste spilte han 17 timer en enkelt dag.

På et tidspunkt gikk Breivik sur. Han nektet å svare på flere spørsmål fra aktor og slo også av mikrofonen sin i noen minutter.

Les også:

Nekter å svare på spørsmål

Breivik ble ikke sensurert

Svensk professor kritiserte Breiviks psykiatere

Islam er ikke hovedfienden

- Norske gutter for feminine

Les mer om 22. juli-rettssaken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden