Slår alarm om ny krise i Kongo

Flere tusen sivile kongolesere er igjen drevet på flukt fra Øst-Kongo på grunn av kamphandlinger. Foto: Scanpix/AFP.
Flere tusen sivile kongolesere er igjen drevet på flukt fra Øst-Kongo på grunn av kamphandlinger. Foto: Scanpix/AFP.

Nye kamper har drevet 100.000 mennesker på flukt øst i Kongo. Flere hjelpeorganisasjoner slår nå alarm etter grufulle angrep mot vanlige folk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang på nesten tre år er over 2 millioner kongolesere på flukt i eget land.

Hjelpeorganisasjonene er svært bekymret på grunn av den siste utviklingen i det krigsherjede området i provinsen Nord-Kivu øst i Kongo.

– Siden april har hundre tusen vanlige mennesker, inkludert kvinner og barn, flyktet fra sine hjem på søken etter sikkerhet. Men de forblir ubeskyttet og utsatt for grusomme angrep fra flere væpnede grupper, sier generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen.

Ifølge hjelpeorganisasjonen har mange sivile blitt ofre for drap, vold og plyndring og enkelte er brent levende. 39 tilfeller av seksuell vold mot kvinner er rapportert i Nord-Kivu på én måned.

Kampene, som senest mandag blusset opp igjen, foregår i grenseområdet mellom Kongo, Rwanda og Uganda i det sentrale Afrika.

Avhoppere

Bakgrunnen for de nye kamphandlingene i Øst-Kongo, er at en gruppe tidligere opprørssoldater som i 2009 ble integrert i Kongos hær, nå har hoppet av. Under ledelse av den tidligere opprørslederen Bosco Ntaganda, som er ettersøkt for krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen (ICC), kjemper de nå mot kongolesiske styrker, melder nyhetsbyrået AFP.

Les også: Svenske siktet for sentralafrikansk massedrap

Som vanlig må kongolesiske sivile betale en høy pris for at området de bor i, igjen rammes av krig. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er 100.000 drevet på flukt siden april.

– Den siste månedens kamper har helt klart markert en forverring når det gjelder beskyttelse av sivile. Lokalsamfunn føler seg i økende grad sårbare for angrep, sier Flyktninghjelpens landdirektør Alain Homsy.

Organisasjonen er en del av et organ som koordinerer beskyttelse av sivile i Kongo.

Støtte fra Rwanda?

Mer enn 7.000 sivile som er drevet på flukt av kampene i Kongo, har søkt tilflukt i Rwanda. Mange av dem har kommet til flyktningleiren Nkamira, som allerede er overfylt.

– Forholdene i leiren er kritiske, uttalte Emile Ruzibiza, som jobber for Care i Rwanda, tidligere i mai.

Hjelpeorganisasjonen jobber for å sikre flyktningene tilstrekkelig sikkerhet og skikkelige hygiene- og sanitærforhold.

Tusener av krigsflyktninger har også flyktet til Uganda, ifølge UNHCR.

Les også: Kony drevet på flukt

Regionale motsetninger har også tidligere gjort det vanskelig å løse konflikter i Kongo. Human Rights Watch hevdet denne uken at Rwanda har støttet avhopperen Bosco Ntagandas folk med 300 krigere, våpen og ammunisjon i kampen mot kongolesiske styrker. Rwanda avviser anklagene.

Rwanda har også tidligere støttet opprørsgrupper i Kongo. Situasjonen har vært relativt rolig de siste tre årene, og i tiden før kampene de siste to månedene, bedret forholdet mellom de to landene seg, melder nyhetsbyrået Reuters.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden