Fotball-EM - et tilbakeblikk

EM 2004 - gresk tragedie

SENSASJON: At Hellas skulle vinne fotball-EM var det knapt noen som i sin villeste fantasi hadde trodd, men slik gikk det altså. (Foto: AP Photo)
SENSASJON: At Hellas skulle vinne fotball-EM var det knapt noen som i sin villeste fantasi hadde trodd, men slik gikk det altså. (Foto: AP Photo)

Av og til overgår virkeligheten fantasien, og det gjorde den vitterlig i 2004.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om 2004-EM:

Dato: 12.juni - 4.juli

Vertsland: Portugal

Mester: Hellas

Andreplass: Portugal

Beste spiller: Theodoros Zagorakis (GRE)

Toppscorer: Milan Baros (CHZ) med fem mål

(Kilde: UEFA)

Det var vel knapt en sjel på planeten jorden som, før EM rullet i gang i Portugal 12. juni, hadde tippet at Hellas tre uker senere skulle stå igjen som europemestere i fotball.

Men med en tysk taktiker på benken var tydeligvis alt mulig. Otto Rehhagel visste godt at Hellas ikke var det beste laget, og la opp spillet deretter. Nå kan det jo forsåvidt være hyggelig med overraskelser, men denne gangen hadde overraskelsen en noe ubestemmelig ettersmak. God var den i hvert fall ikke.

Kanonene ryker ut

Dette skulle i det hele tatt bli et mesterskap preget av at ting ikke gikk som forventet. Det ville jo vært dørgende kjedelig hvis så var tilfelle. Storlag som Tyskland, Italia og Spania måtte si takk for seg allerede i gruppespillet.

For å ta noe positivt så var Tsjekkia tilbake i godt, gammelt slag med herlig offensiv fotball. Dessverre ble det bråstopp i semifinalen mot en gresk mur.

Hjemmenasjonen Portugal hanglet i starten, men spilte seg i form utover mesterskapet og det førte dem faktisk helt frem til finalen mot lagmaskinen fra Hellas.

Morsomt nok betydde det en kopi av åpningskampen, der grekerne slo vertsnasjonen 2-1. Likevel var det få, om noen, som trodde at Cristiano Ronaldo og co ville gi fra seg sjansen til å ta landets første EM-tittel. Og dét på hjemmebane.

* Fun fact: Før siste kamp i gruppespillet ville Italia gå videre med seier over Bulgaria, så lenge ikke Danmark og Sverige spilte uavgjort. Våre naboer delte på poengene, og noe som utløste italiensk raseri og beskyldninger om avtalt spill.

Flere tilbakeblikk:

EM 1960 - en franskmann får viljen sin

EM 1964 - deltagelsen stiger

EM 1968 - et avgjørende myntkast

EM 1972 - tyskerne fester grepet

EM 1976 - et straffespark for evigheten

EM 1980 - tid for reformer

Forsvar det beste angrep

For å sette ting i litt i perspektiv; før EM i 2004 hadde Hellas aldri vunnet en eneste sluttspillkamp i verken EM eller VM. Aldri.

Destruktivt og fysisk spill fra grekerne, mesterskapet gjennom, sendte tankene tilbake til 80-tallets Italia som i stor grad forsøkte å grisespille seg til suksess.

Her kan du se Hellas sin utrolige vei til finalen (ekstern lenke)

Nå var kanskje ikke Hellas så forferdelig grisete heller, men du verden så opptatt de var av forsvar og organisering. Dødballer var deres eneste reelle offensive våpen, ispedd en og annen kontring.

Finalen ble med andre ord ikke en fest av en kamp (ekstern lenke). Hellas la seg tungt bakpå, og ventet tålmodig på at en mulighet skulle åpne seg. Det gjorde den etter 57 minutter, og Angelos Charisteas stanget inn finalens eneste mål.

Et mål som sørget for at Hellas tok over tronen, fra Danmark sin seier i 92-EM, som tidenes EM-sensasjon. Lagets tyske trener, Otto Rehhagel, ble nasjonalhelt og kan trolig den dag i dag vederlagsfritt drikke så mye ouzo han vil på en hvilken som helst gresk bar.

* Fun fact: Wayne Rooney ble EM-historiens yngste målscorer da han scoret mot Sveits i gruppespillet. Fire dager senere mistet Rooney rekorden til Belgias Johan Vonlanthen.

Enda flere tilbakeblikk:

EM 1984 - da Platini var kul

EM 1988 - det umulige skuddet

EM 1992 - sensasjonen er et faktum

EM 1996 - fotballen kommer hjem

EM 2000 - for et comeback


Les alt om fotball-EM

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden