Har ikke innført datalagringsdirektivet DLD:

EU vil gi Tyskland 2,4 millioner i datalagring-bot hver dag

Tyskland kvier seg for EUs DLD-overvåking av befolkningen. Nå vil EU bøtelegge dem. Foto: Colourbox.
Tyskland kvier seg for EUs DLD-overvåking av befolkningen. Nå vil EU bøtelegge dem. Foto: Colourbox.

EU-kommisjonen trekker Tyskland for domstolen med krav om en daglig bot på 315.036 euro og 54 inntil landet har innført EUs omstridte datalagringsdirektiv (DLD).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen stevner Tyskland for EU-domstolen fordi landet ennå ikke har innført EUs obligatoriske overvåking av all telefon- og internett-trafikk.

Det er nå over to år siden Tysklands forfatningsdomstol 2. mars 2010 stoppet forslaget til gjennomføring av datalagringsdirektivet DLD i tysk lov, som grunnlovsstridig.

Nå har Kommisjonen mistet tålmodigheten og krever at domstolen ilegger Tyskland dagbøter på 315.036,54 euro (rundt 2,4 millioner kroner) inntil landet føyer seg.

EUs datalagringsdirektiv som ble vedtatt i 2006, har vakt stor motstand fra borgere i mange europeiske land som er skeptiske til stadig mer statlig overvåking.

Frp til EU-domstolen

Her i landet foreslo Fremskrittspartiet forrige uke å bruke EU-domstolen til det motsatte av hva Kommisjonen vil. Partiet ville true Sverige med stevning på grunn av svenskenes overvåking av norsk nett-trafikk gjennom FRA-loven.

Les: Det vil ikke SV være med på.

Drøyer i EØS

Også i Norge har motstanden vært stor mot selve datalagringsdirektivet (DLD).

Gjennom EØS-avtalen forventer EU at også Norge innfører DLD. Ellers vil det innebære en konkurransefordel for norske teleselskaper at de slipper å lagre alle opplysningene om hvem du har vært i kontakt med de siste månedene.

Arbeiderpartiet og deler av Høyre fikk gjennom DLD i Stortinget i april 2011. Men DLD er så langt ikke innført i EØS-avtalen på grunn av motstand fra Island.

Les: Island stopper omstridt datalagrings-direktiv i EØS.

Les om EU-kommisjonens stevning av Tyskland her.

Les Stortingets behandling av DLD her.

Les EUs datalagringsdirektiv på dansk her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden