Noomi ser stjerner

Noomi Rapace blir provosert av antifeministiske spørsmål, tror på engler og jobber med stjernene i «Prometheus».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På få år har Noomi Rapace gått fra å være en nokså vanlig svensk jente til å vandre i de stores fotspor og jobbe blant stjernene.

Nå har hun kapret hovedrollen i selveste Ridley Scotts nye Sci-Fi film, «Prometheus», som hadde norsk premiere sist helg. I filmen spiller Rapace mot kjente navn som Michael Fassbender, Charlize Theron, Kate Dickie, Logan Marshall-Green og Idris Elba.

Se traileren til filmen her

- Det er som å jobbe i paradis å få gjøre det jeg gjør, gløder hun når FilmMagasinet møter henne i London.

Noomi i norsk film. Les FilmMagasinets anmeldelse av «Babycall».

Jobbet med en helt

Det var egentlig ikke meningen at Noomi og Ridley skulle møtes den augustdagen i Los Angeles. I mellom en rekke andre møter, ringte Ridleys kontor og ba om et møte. Og plutselig satt han der i egen person.

Ridley Scott hadde sett «Menn som hater kvinner» hele tre ganger, og han elsket Noomis arbeid. Så mye at han ville arbeide med henne.

Les også: Mer av det samme

- Det var helt utrolig. Jeg så «Alien» da jeg var ganske ung, og det var en film som gjorde noe med meg. For første gang så jeg en kvinne gjøre ting som menn vanligvis gjorde. På den tiden hadde vi ikke mange kvinnelige rollemodeller, det var veldig «A mans world», så jeg så alltid på meg selv som en gutt, sier Noomi Rapace.

Provosert av «sterke kvinner»-spørsmål

Selv har hun spilt sterke kvinnelige karakterer både i «Menn som hater kvinner» og nå «Prometheus». Og dermed fått mange spørsmål om hvordan det er å spille slike sterke kvinner.

- Slike spørsmål er jeg lei av. Man hadde aldri spurt en mann om hvordan det er å spille en sterk mannlig karakter. Hvorfor skal man dele mennesker opp på den måten? Jeg liker ikke å prate om at jeg er en sterk kvinne eller ei, for det blir ganske undervurderende og gammeldags, fastslår Rapace.

Les også: Dette er Lisbeth Salander

Forsker og arkeolog

Noomi Rapace er mest kjent for sin prestasjon som Lisbeth Salander i Millennium-trilogien, men har også spilt i flere skandinaviske filmer. Dessuten var hun i høst kinoaktuell med Sherlock Holmes.

Les også: - Vil ingen kysse meg?

Nå har hun jobbet seg hele veien til «Prometheus», som er en slags prequel til Alien-filmene, hvor hun spiller en forsker og arkeolog ved navn Elizabeth Shaw. Sammen med et håndplukket team reiser de ut på en ekspedisjon for å undersøke noe de mener kan være opphavet til menneskeheten.

Noomi redder showet: Les FilmMagasinets anmeldelse av Prometheus

- Jeg har gjort så mange karakterer med ødelagte sjeler og ødelagte hjerter. Folk på kanten, folk som er drevet av hat og sinne. Men Elizabeth er en person som har gjennomgått mye vanskelig og som allikevel evner å være veldig konstruktiv.

Hun har et veldig åpent hjerte og hun dømmer ikke folk. Elizabeths far dør tidlig, men viderefører henne gudstroen i gave, og det er nettopp denne troen som holder henne gående i filmens mørkeste øyeblikk. Det har vært utfordring å spille både vitenskapskvinne og religiøs, sier Noomi Rapace.

Engletro

En utfordring som har fått henne til å stille spørsmål ved egen tro.

- Jeg husker da jeg var barn og snakket med englene, og tenkte at de var der og beskyttet meg. Men jeg trodde ikke på Gud. Hvordan kunne en gammel mann sitte der oppe, det ga jo ikke mening, ler Noomi hjertelig.

Noomi nøler ikke. Slik gikk det da FilmMagasinet traff Millennium-stjernen for å snakke om «Menn som hater kvinner».

Les hele intervjuet i FilmMagasinet her

Les flere kultursaker på ABC Nyheter

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden