Tore Tvedt og tidligere NDL-leder i vitneboksen tirsdag

Vigrid-leder Tore Wilhelm Tvedt. Her i Eiker, Modum og Sigdal tingrett i 2006. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
Vigrid-leder Tore Wilhelm Tvedt. Her i Eiker, Modum og Sigdal tingrett i 2006. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .

De innvandringskritiske vitnene Ronny Alte, Ole Jørgen Anfindsen, Arne Tumyr og Tore Tvedt inntar vitneboksen i terrorsaken tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitner tirsdag

*Vitner i saken mot Anders Behring Breivik tirsdag 5. juni:

*Ronny Alte. Tidligere leder i den islamkritiske organisasjonen Norwegian Defence League (NDL), nå tilknyttet den nystartede grupperingen Norges Frihetsparti.

*Ole Jørgen Anfindsen. Forfatter og samfunnsdebattant. Driver det innvandringskritiske nettstedet HonestThinking.

*Arne Tumyr. Leder for organisasjon Stopp islamifiseringen av Norge (SIAN).

*Tore Tvedt. Grunnlegger av den nynazistiske og nyreligiøse organisasjonen Vigrid.

*Einar Øverenget. Norsk filosof og forfatter. Har uttalt seg kritisk til den første psykiatrirapporten og mener psykiaterne har diagnostisert politisk ekstremisme. (©NTB)

Det er Anders Behring Breiviks forsvarere som har innkalt dem og filosof og forfatter Einar Øverenget som vitner. Øverenget har, sammen med forfatter og debattant Anfindsen, status som sakkyndigvitner. Derfor tillater retten kringkasting av deres forklaringer.

– Belastende, men viktig

Alte stiller i retten med svært blandede følelser.

– Å skulle vitne i denne saken er belastende for meg personlig, og mange har rådet meg til å trekke meg. Men jeg har hele tiden ment at det er viktig å stille. Denne rettssaken er av stor betydning for demokratiet, og jeg mener det er viktig at vi gjennomfører den på en skikkelig måte, sier Anfindsen til NTB.

Les også: - For lave erstatningsbeløp etter 22. juli

Ronny Alte ledet fram til april i år den islamkritiske organisasjonen Norwegian Defence League (NDL). Han sier til NTB han trakk seg fordi organisasjonen var delt i synet på om de skulle ta offentlig avstand fra Breiviks terrorhandlinger, noe som var svært viktig for Alte. Han er nå tilknyttet den nystartede organisasjonen Norges Frihetsparti.

– Ærefullt oppdrag

I motsetning til de tre andre, har Tore Tvedt ingen motforestillinger mot å vitne i saken. På Vigrids hjemmeside skriver han at han ser på det å vitne som «et ærefullt oppdrag», og at han håper hans vitneprov vil kunne gi litt større forståelse for «hvorfor utviklingen har først oss dit vi står i dag».

Les også: - Norske gutter for feminine

De andre islamkritiske vitnene Breivik hadde stevnet, som bloggeren Fjordman (Peder Nøstvold Jensen), forfatteren Bruce Bawer og religionshistorikeren Hanne Nabintu Herland, er strøket fra listen etter å ha uttrykt stor motstand mot å vitne.

Les alt om rettssaken

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden