Israel mister norske venner

Jødiske bosettere med israelske flagg marsjerer nær Beit El-bosetningen. Foto: Scanpix/Reuters.
Jødiske bosettere med israelske flagg marsjerer nær Beit El-bosetningen. Foto: Scanpix/Reuters.

Støtten til staten Israels politikk i konflikten med palestinerne er lav og synkende i den norske befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i den ferske rapporten fra Holocaustsenteret om antisemittisme i Norge.

Det er tre ganger flere i Norge som støtter palestinerne i Midtøsten-konflikten enn Israel-sympatisører, skriver Vårt Land.

Mens 37 prosent av de spurte sier at de holder litt, mest eller bare med palestinerne, svarer bare 13 prosent at de holder litt, mest eller bare med Israel i den israelsk-palestinske konflikten. Halvparten av de spurte forholder seg nøytrale.

Les også: Israel bombet mål på Gazastripen

Selv om rapporten avdekker at 12,5 prosent av den norske befolkningen har utpregede fordommer mot jøder, finner den ikke noe entydig sammenfall mellom kritikk av staten Israels politikk og antisemittiske holdninger.

Undersøkelsen bekrefter at det er betydelig sammenheng mellom partipolitisk ståsted og hvilken av partene man holder med i den palestinsk-israelske konflikten. Det samme gjelder interessen for konflikten, som er klart størst blant dem som stemmer SV (88 prosent) og Kristelig Folkeparti (84 prosent). Minst interesse for Midtøsten-konflikten er det blant Fremskrittspartiets velgere (57 prosent).

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden