Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

- Norske gutter for feminine

Anders Behring Breivik lekte gjerne med muslimer i sin barndom. Selv mener han et han var tiltrukket av barn med strengere æreskodeks og at norske gutter var for feminine. Foto: NTB scanpix
Anders Behring Breivik lekte gjerne med muslimer i sin barndom. Selv mener han et han var tiltrukket av barn med strengere æreskodeks og at norske gutter var for feminine. Foto: NTB scanpix

- Jeg tror jeg ble tiltrukket av folk som ikke var så feminiserte. Jeg så på norske gutter som feminiserte og ble tiltrukket av barn med mer æreskodekser, sier den tiltalte om sin barndom og vennskap med muslimske barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): - En ideologisk reise fra det normale til det unormale, sier den tiltalte Anders Behring Breivik om sin egen radikaliseringsprosess.

- Jeg tilhører de som støtter angrep på elitene, sier mannen som skjøt 69 uskyldige på Utøya og drepte 8 tilfeldige med en bombe i Oslo sentrum 22. juli i fjor.

Mandag inntok Breivik igjen vitneboksen.

- Da jeg var ung var jeg sammen med mange fremmedkulturelle, sier Breivik.

- Jeg tror jeg ble tiltrukket av folk som ikke var så feminiserte. Jeg så på norske gutter som feminiserte, jeg så vel på barn med mer æreskodekser og mer tiltrukket av dem.

Likevel havner han - etter egen påstand - i en rekke konflikter. På spørsmål fra dommer Wenche Elizabeth Arntzen avviser Breivik at hans egen oppførsel er å klandre.

- En person må iverksette æreskodekser. Jeg merket at jeg hadde det da jeg var fem år. Jeg har ikke fått det fra min far, min mor eller søster, sier han om årsaken til at han nå sitter tiltalt og ikke noen andre.

Den tiltalte blir hardt presset på turen til Liberia. Nå sier Breivik at serberen var allment kjent som ustabil, men blir helt klart presset på defensiven når aktorene spør om detaljer knyttet til turen.

- Lavkvalitetsmuslim

Han forteller først om rykter om voldtekter og påstår også selv å ha vært utsatt for en rekke angrep fra pakistanske og albanske gjenger i ungdomsåra. Tidligere har flere av hans kamerater vitnet, men ingen av dem kan bekrefte de påståtte konfrontasjonene.

- Felles for alle disse hendelsene. Det er mulimske familier som får tilgang på Oslo Vest fordi staten kjøper leiligheter til dem. De skaper problemer, oppsummerer han.

En tyrkisk far skal blant annet ha ødelagt sykkelen hans da tiltalte var 7 år. Denne voksne mannen beskrives som "ikke en lavkvalitetsmuslim".

- Det ordet har jeg aldri brukt før. Men en al-shabab-sympatisør fra Somalia står i motsetning til folk med mer utdanning, forklarer han.

Breivik klandrer myndighetene for å kjøpe leiligheter i Oslo Vest hvor asylsøkere plasseres, og at dette er årsaken til mange av konfliktene.

- De som engasjerer seg i politikk er formet av personlige episoder. Man føler urettferdighet mot noe. Det er den primære årsaken til at folk engasjerer seg i politikk, starter tiltalte.

- Marxister føler at fattige og marginaliserte er urettferdig behandlet. En nasjonalist føler det motsatte, at det går på bekostning av sin egen kultur.

- De står for det motsatte, sier han og mener disse synsmåtene ikke kan leve ved siden av hverandre.

- En del episoder har formet mitt liv og ført til at jeg sitter her i dag. Ikke episoder isolert, men alle episoder som helhet, har påvirket meg.

Den første sier han skjedde i 1986 da han var 7 år gammel og sykkelen ødelagt. Faren til en tyrkisk venn av ham skal ha stått bak dette fordi Breivik skal ha krenket hans sønn.

- Og dette var ingen lavkvalitetsmuslim, mener han.

Deretter kommer en rekke påstander om ulike kontroverser. Han sier blant annet at samme far fem år senere fysisk skal ha ristet moren til en kamerat fordi hun luftet hunden sin.

Og i 1992 skal en pakistansk kioskeier - (- Han var ganske ustabil, egentlig) - ha betalt eldre barn godteri for at de skulle fange Breivik og en kamerat fordi de skal ha krenket kioskeieren.

- Han tok en stokk og skulle ta en pose over hodet mitt. Men ingen ble skadet.

Breivik trekker så frem et slag i ansiktet han skal ha fått av en pakistansk t-banfører fordi han som 15-åring hang bak på en t-banevogn.

- Jeg gjorde det fra Majorstua til Borgen og så var det føreren på denne vognen - jeg hadde gått opp på perrongen og da slo han meg i ansiktet med flat hånd. Det var ingen vitner der...

Tiltalte mener også andre mindre episoder har påvirket han. Det mest alvorlig skal ha vært en episode på Tåsen senter som endte med at han ble slått av en billiardkø i hodet.

- De var eldre og erfarne med voldsutøvelse. Det kunne gått mye verre.

- Jeg hørte at en venninne ble voldtatt av en muslim i et skap på en fest. Jeg prøvde å få tak i navnet på den som ble voldtatt, men det er stort stigma til dette så hvis det er noe venninner vil holde for seg selv...

Han mener også påståtte slagsmål mellom småsøsknene til sine venner spiller inn.

- En lillesøster til en av lederne av Tåsen-gjengen, jeg hørte hun var blitt kuttet i ansiktet med kniv av en muslim, sier han.

Noen hendelser skal omhandle voldtekter av venninner.

- Det gikk rykter om at en venninne på Holmlia skal ha blitt voldtatt av to pakistanere på en fest. Men jeg snakket ikke med henne om det.

- En gjeng på Skøyen har vært i konfrontasjon med lillebroren til min beste kamerat og vennene hans. En venn av ham havnet i koma etter et spark i hodet.

- I Oslo vest er det slik at myndighetene kjøper en leilighet i hver oppgang, og veldig ofte er det asylsøkere som får disse, av veldig varierende dannelse. En som bodde der tidligere ble tilsnakket av min mor på grunn av bråk. Og en dag sto det da en illeluktende pose av søppel utenfor døra vår, og det er jo en veldig fin måte å si hva man mener.

På oppfølgningsspørsmål fra bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, sier Breivik at moren ikke klarte å sette søppelposen i sammenhengen og i samme kontekst som ham.

- Jeg så ikke konteksten før jeg ble 15 år, sier han.

- Æreskodekser er viktig for dem. Det er en veldig positiv ting. De stiller opp og holder ord, sier han om muslimer etter at bistandsadvokat Siv Hallgren som spør han om positive opplevelser.

Spurt om han noen gang har diskutert ansikt til ansikt, svarer han at han har vært tøff på hegnar.no. Hallgren spør igjen, og han sier at han ikke har gjort det ofte, men sier samtidig at han har lært mye av sine motstandere.

I sin egen forklaring kommer han inn på rykter om beføling av døddrukne norske jenter av muslimske gutter som omtaler jentene som "potethorer".

- I mange av disse tilfellene kunne jeg ha slått tilbake, tatt loven i egne hender og skadet de muslimske familiene. Det er ikke hensiktsmessig for jeg ser på sånne mennesker som dyr og det er ikke tilrådelig...

Forsvareren Geir Lippestad stopper ham før han får fortsatt på denne utlegningen.

Dommer Arne Lyng spør likevel tiltalte om hva han mente:

- Folk som driver blind vold mangler anstendighet, folk som ikke er siviliserte, svarer han.

En annen av forsvarene, Tord Jordet, spør hva han husker best av episodene.

- Noen ikke viktige, men som jeg har tatt med for prinsippet skyld. Men ser på slike hendelser og at problemene dysses ned av media. Norsk ungdom som tar til motmæle blir stemplet som høyreekstreme, og det er dette som blir en radikalisering.

Hva er felles?

- Det er vel at der det er kulturer som er inkompatible, så blir det konflikt.

- Det viktigste punktet for meg var som 15-16-åringer når norsk ungdom ble kalt poteter og potethorer, mens norske media var ute etter høyreekstreme. Det ble forsvart også, at de utsetter oss for overgrep fordi vi er så intollerante. Vi fikk skylden for at de utførte overgrep mot oss. En paradoksal og svært provoserende argumentasjon.

- At de overgrepene jeg ble utsatt for skulle være min egen skyld, det er svært radikaliserende.

Hva med skolen?

- Det man lærer og sanger som "Barn av regnbuen" stemmer ikke med virkeligheten. Så blir man plutselig utsatt for en voldtekt eller et overgrep som man ikke kunne forutse fordi man er lært at islam er en fredelig religion.

- På Blitz, da jeg var en del av hiphop-miljøet, så jeg at muslimske ungdommer skrøt av å ha ranet og banket opp potethorer på Oslo Vest. Og det var samtidig med at politiet hadde fått ordre om å dekonstruere Boot Boys, uten at jeg støttet dem på det tidspunktet.

- Det ga fundamentet for min videre tankegang. Som 15-åring bestemte jeg meg for å dedikere livet mitt og jobbe med politikk. Da trodde jeg det var nok med vanlig partiarbeid.

- Jeg kom i 2001 i første gang i kontakt med militante nasjonalister.

- På det tidspunktet vinglet jeg vel mye, om jeg skulle søke voldelige eller demoktratiske midler eller sette på skylapper og konsentrere meg om forretningsvirksomhet.

Mentalt ustabil serber

Serberen han skal ha møtt i Liberia, beskriver han som en allment kjent ustabil person.

- Han ville ikke nøle med å skyte en i hodet hvis de føler at du svikter dem.

Breivik sier at han skaffet seg en alternativ livslinje og kontaktet Alpha Kallon, som VG intervjuet i forrige uke.

- Derfor lagde jeg et veldig bra cover, for å beskytte meg. Jeg måtte gjøre det. Det var en radikalisering på den reisen, men grunnlaget lå der.

På spørsmål fra aktor Svein Holden sier Breivik at serberen og afrikanerne ikke møtte hverandre.

- Det kunne blitt problematisk, for Alpha hadde mange kontakter med myndighetene, sier han om hvorfor afrikaneren ikke fikk vite om serberen.

- Vi var på et utested, så dro vi for å se på noen diamanter en eller to ganger. Han spurte hvorfor jeg ikke ville kjøpe, og jeg sa da at jeg skulle dra tilbake for å vurdere.

En av gangene var i en bakgård.

- Det var den gangen jeg husker.

- Han forholder seg seg til det jeg fortalte ham, så det har ingen vits, sier Breivik når aktor sier at det jobbes med å få Kollon til Oslo for å vitne.

Etter det vil Breivik først ikke si noe om kontakten dem imellom, men forandrer mening igjen. Han sier de var tre som så på diamanter.

- Vi var ikke sammen så ofte. Den andre personen var min primærkontakt. Alpha var en sekundær person.

Hvem var det?, spør Holden.

- Jeg vet identiten, men jeg vil ikke fortelle mer om ham.

De var også innom sentralbanken, som ikke kunne veksle euro til dollar.

- Men de hadde ikke noen penger, så vi dro tilbake.

Han sier nå at de var sammen på to restauranter og et utested, og anslår at de var sammen i ca 21 timer fordelt over et par dager.

- Så kan du legge til litt.

- Jeg ønsker ikke å fortelle om serberen. Jeg har ikke interesse av å fortelle om ham.

Men hvordan skal jeg kunne identifisere han med det?

- Jeg var sammen med ham over flere dager. Han bodde i hovedstaden, like utenfor. Jeg var hos han i hvert fall ved fem anledninger.

- Jeg kjørte, svarer han på spørsmål om hvordan han kom til serberen.

- Du kan få tilgang på videoovervåkningen fra området og du kan få tilgang på bilnummeret, sier han om turen til Liberia i 2002. Dette vekker mild latter i rettsalen. Breivik sier at han vel ikke tror det er mulig når Holden påpeker dette.

Hva gjorde du hos serberen?

- Jeg har forklart meg og vil ikke si noe mer.

- Han vil ikke forklare seg så jeg ber om at du heller snakker med de andre, skyter forsavrer Lippestad inn.

- Hva snakket dere om, var det andre der?, fortsetter Holden.

- Jeg ønsker ikke si noe mer. Jeg er ikke interessert i å fortelle mer. Jeg vil ikke forteller mer, for jeg vil ikke bidra tilå identifisere noen.

Du sa serberen var en "allment kjent ustabil person", hva mener du med det?, spør aktor Inga Bejer Engh.

- Jeg hadde fått beskjed om at han kanskje var litt ustabil.

Hva tenker du om å ha en litt ustabil mann med i hemmelig terrornettverk?

- Jeg fikk beskjed om at han hadde et spesielt syn på æreskodekser og lojalitet. Jeg måtte ikke fornærme han. Jeg ble advart. Det er kulturforskjeller mellom Serbie og Norge, så lenge man tilpasser seg deres kultur, så er det ikke noe problem.

Hvordan skulle Alpha Kollon bidra med beskyttelse hvis han ikke skulle være med på møtene.

- Jeg terngte en livslinje i nærheten, med kontakter som kunne få deg ut.

Om London-møtet sier han:

- Da jeg kom tilbake etter å ha møtt disse personene, så var jo planen... da var jeg som i en transe og planla en ny tur for å møte dem med en gang. Det var derfor jeg sendte penger til den ene kontakten, noe skylte jeg dem, men noe var for en ny tur.

- At en norsk avis verifiserte hans historie viser at jeg ikke ble utsatt for en nigeriasvindel slik aktoratet prøver, og viser det jeg har sagt hele tiden.

- Det la grunnlaget for det som skjedde etter 2006.

Forsvareren spør også om prosessen med å skrive kompendiet bidro til radikaliseringen.

- Kompendiet bidro til å radikalisere meg også. Avgjørelsen om å ikke starte en NGO tok jeg i 2006 og det var da jeg bestemte meg for å gjøre en voldelig aksjon. jeg var ikke klar for en selvmordsaksjon før jeg hadde gjennomført noe av det jeg ønsket å gjøre.

- Jeg er her i dag på grunn av mange tilfeldigheter, sier han å viser til sine tidligere forklaringer.

- Prisen er høy for å kjempe demokratisk. Få tørr å gjøre noe, så folk hopper rett over og tyr til vold.

- Jeg har vært i det ideologiske skapet. Tore Tvedt har jo blitt dårlig behandlet de siste 30 årene, han har vært utrolig sterk og jeg tror ikke jeg ville hatt styrke til å kjempe fredelig som han har gjort. De har jo vært forfulgt.

- Jeg hoppet over å kjempe demokratisk, det ville vært for vanskelig.

- Stålkonformitet som ikke gir rom for nasjonalisme og konservatisme. Den er så stram at den ikke gir rom for å ytre seg, og slik har det vært i flere tiår.

- Hva har internett betydd?, spør forsvareren Geir Lippestad.

- Uten internett ville jeg aldri kommet i kontakt med det sosiale miljøet som la grunnen til mitt videre egasjement. Vi kunne snakke sammen uten å måtte tone flagg.

- Det finnes en stor gruppe mennesker som bruker militante symboler og avbilders eg selv med kontroversielle tatoveringer. Slike mennesker ville jeg ikke ha kontakt med for de er jo flagget, så jeg har hatt kontakt med folk som virker ganske moderate.

- Man snakker mye mellom linjene og sier noe, men mener noe annet. Man kan lett oppfordre til vold. Det er et språk man kjenner igjen. Man lærer å ikke ytre seg ekstrem, men sier mye med få ord.

- Jeg var innom alle subgrupperinger innenfor det høyreradikale og tok store sjanser, sier Breivik som også sier han brukte falske IP-adresser og maskeringsverktøy for å holde seg skjult.

- Det er nesten en virituell verden, og man blir ikke tvunget til å gå på et fysisk møte. Å chatte med en fra Sør-Afrika..., det er en forbrødring som finner sted.

- Det er et høyt ideologisk nivå på noen siter. Men det finnes grupper for alle, også mer folkelige.

I avhør 18. oktober 2011 anslår Breivik at 80 prosent av det som er hentet fra andre i kompendiet er fra blogger eller annet på nettet.

- Kompendiet var på 4500 sider, men ble redusert til 1800 sider. Jeg har vel skrevet 7-800 sider av disse, sier han samtidig som han innrømmer at "det meste er funnet på nettet".

Breivik mener at planleggingen av aksjonen og skrivingen av kompendiet, kunne kombineres med spillingen av World of Warcraft i 2006.

- Jeg hadde også bestemt meg for å isolere meg, og tenkte meg å slå to fluer i en smekk.

I 2007 tar han delvis opp igjen kontakten med vennene. I tillegg er han på noen politiske møter, er i Frimurerlosjen og Oslo skyteklubb. Men mest kommunikasjon hadde han via nettet.

- Blinde og folk i rullestol er veldig sosiale, selv om man kanskje ikke tror det, men på nettet. Det kan kanskje sammenlignes med det, sier han.

- I 2007 jobbet jeg med kompendiet på full tid. Jeg kommuniserte med hundrevis av mennesker, og i slutten kommuniserte jeg med tusenvis. På et tidspunkt måtte jeg velge bort folk, jeg hadde ikke kapasitet til å kommunisere og diskutere med så mange.

- Jeg hadde lite kontakt med Knights Templar, de få personene jeg hadde oppretthold kontakten med. Hovedkontakten var med politisk moderate mennesker.

- Det var dagligdagse ting som forsterket troen og så var det sensuren. Det var også å se på en vanlig nettavis og se hva de ikke skrev om, for så å se på andre fora.

- Det hersker en konsensus på høyresiden om sensur og at det er lite man kan gjøre demokratisk for å endre.

- Mange leser ikke aviser, de leser kun blogger.

Han sier at han snakket med moren en gang om dagen i den perioden etter at han flyttet inn til henne i 2006.

- Hovedproblemet mitt var at jeg ikke kunne snakke til henne om det jeg holdt på med. Jeg kunne ikke si at jeg om noen år skulle gjennomføre en aksjon.

Hva er så skremmede med lavintensiv-jihad og er det en del av den påbegynnende krigen, spør Lippestad.

- Hensikten er å forhindre islamisering. Det viktigste er å belyse problemstillingene, og jeg legger vel ikke så ufattelige mye i et ord. Hvis det ordet fungerer, så kan man bruke det. Hvis ikke, kan man bruke et annet.

Hvordan har Arbeiderpartiet og asylinstituttet bidratt til radikaliseringen? spør Lippestad.

-Norge blir transformert til et multikulturelt og multietnisk samfunn uten at folk er spurt, og det er uakseptabelt, sier han og mener asylinstituttet brukes til massinnvandring.

-Enhver person med anstendighet kan ikke se på at det skjer.

Han gjentar påstandene om at ingen på høyresiden får muligheten til å ytre seg.

- Man får ikke lov til å kritisere det multikulturelle prosjektet. Grunnlaget for en fredelig revolusjon er ikke til stede.

I avhøret 18. oktober går Breivik også inn på utenrikspolitiske hendelser som kan ha bidratt til radikaliseringen. Han nevner i retten nok en gang krigen på Balkan og opprettelsen av staten Kosovo som dråpen.

Breivik ønsker selv å ta opp andre politisk motiverte terrorhandlinger, som han i stor grad mener har vært patetiske etter andre verdenskrig.

- Jeg vil ta noen eksempler fra Norge. Militante nasjonalister og høyreorienterte individer har brukt vold i sin kamp. Det har vært opp mot førti angrep i Norge, noen mot venstreorienterte mennesker og noen mot invandrere.

- Jeg tilhører de som støtter angrep på elitene og ikke den andre delen. Det er syv drepte i Norge, sier han og ramser opp angrep og ildspåsettelser, men mener Norge ligger langt nede på en slik statistikk.

Breivik lister så opp en rekke kriminelle handlinger de siste førti årne, deriblant bomben mot 1. maitoget i 1979, Hadelands-drapene, brannbomber mot en butikk i Brummunddal og bomben mot Blitz.

Han mener det norske politi fikk ordre om å dekonstruere de høyreorienterte miljøene etter drapet på Benjamin Hermanssen.

- Vedkommende kjempet ikke imot, da han så på det som en fin exit-mulighet, sier han om drapet på en somalisk drosjesjåfør i Trondheim hvor angriperen fikk diagnosen paranoid schizofren.

Hvilken betydining har dette for deg, spør Lippestad.

- Menga av dem har vært patetiske og latterlige, men noen av dem bak dette ser jeg på som helter. De har ofret livet sitt. den viten at det har vært en motstandsbevegelse siden andre verdenskrig, gir inspirasjon. Den kontra-jihadistiske vinklingen gir en ny dimensjon, men kampen for europeiske urfolks rettigheter er felles, mener Breivik.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden