Religionsviter og historiker vitner i terrorsaken

Breivik i retten fredag. Mandag fortsetter rettssaken med forsvarets vitner. Foto: Heiko Junge.
Breivik i retten fredag. Mandag fortsetter rettssaken med forsvarets vitner. Foto: Heiko Junge.

Mandag fortsetter forsvarerne til Anders Behring Breivik utspørringen av sakkyndigvitner de har innkalt i terrorsaken. Først ut er den svenske professoren Mattias Gardell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitnene i terrorsaken mandag
* Mattias Gardell. Professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Uppsala. Spesialfelt: Politisk islam, religiøs rasisme, selvmordsangrep, politisk religion og voldskultur. Har blitt kritisert for å idealisere islam. Utga boken «Islamofobi» i 2010.


* Nikolai Brandal. Historiker ved Universitetet i Oslo. Spesialfelt: Totalitære bevegelser og ideer, rettsoppgjøret i Norge etter andre verdenskrig.

* Tre av de opprinnelige vitnene mandag – mulla Krekar, Mohammad Mohyeldeen og Peder Nøstvold Jensen (Fjordman) – er frafalt. Forsvarerne håper derfor at tiltalte kan få bruke noe av tiden til å forklare seg om sin radikaliseringsprosess.

(©NTB)

Gardell er professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Uppsala og har politisk islam, religiøs rasisme, selvmordsangrep, politisk religion og voldskultur som spesialfelt.

Så følger Nikolai Brandal, historiker ved Universitetet i Oslo. Han har totalitære bevegelser og ideer og rettsoppgjøret i Norge etter andre verdenskrig som sine spesialfelt.

Opprinnelig skulle Breiviks forsvarere denne uken ha ført 17 vitner som på ulikt vis skulle ha hjulpet dem med å underbygge at Breiviks virkelighetsoppfattelse ikke trenger å være synonymt med å være utilregnelig. Etter en uke med bråk og uklarheter om hvilke vitner som faktisk har vitneplikt og hvilke som kan kringkastes på TV, sitter de igjen med kun elleve av vitnene.

Les også: Vitneflukt og sinne blant Breiviks vitner

Tre av dem som skulle vitnet mandag, er frafalt av forsvarerne. Det er mulla Krekar, den høyreradikale bloggeren Peder Nøstvold Jensen – kjent som Fjordman – og den islamske aktivisten Mohyeldeen Mohammad.

– De mener at de ikke har noe å tilføye i saken og ønsker overhodet ikke å vitne, sier medforsvarer Tord Jordet til NTB om vitnene som er frafalt.

Forsvarerne har kommet til at vitnene ikke vil være til særlig hjelp når de er så negative.

Etter planen skal Breivik forklare seg fra klokka 14 mandag.

Les alt om terrorsaken

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden