Etterslokkingen kan vare helt til mandag på Grønland i Oslo

Røykskyen var synlig i hele Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Vel 20 brannfolk var søndag ettermiddag fortsatt i sving med å etterslokke brannen på Grønland i Oslo. Fortsatt var svært mange beboere evakuert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannen som startet ved 21.30-tiden lørdag, førte ikke til at noen mennesker ble skadd. Men brannen har vært svært vanskelig å slukke, og har forårsaket store materielle ødeleggelser.

– Akkurat nå har vi rundt 20 mann i sving, sier vaktkommandør i Oslo Brannvesen, Erik Grydeland til NTB.

Mannskapet driver både etterslokking og et arbeid for å forsøke å redde verdier i blokken.

Grydeland sier at mannskapene blir der så lenge de må, og at etterarbeidet godt kan tenkes å vare helt fram til mandag.

Les også: Evakuerte etter storbrann i Oslo

Loftet

Brannen startet i toppetasjen på blokken, og utviklet seg i rask fart da den tok tak i eiendelene som var plassert i bodene på loftsetasjen.

– Du vet hvor mange gjenstander vi tar vare på, sier vakthavende brannsjef Ragnar Kvernodd for å beskrive hvordan brannen spredte seg i bodområdet.

– Og med en kraftig vind over bykjernen lørdag kveld, og gnister som tok fart i alle gjenstandene i bodene på det 400-500 kvadratmeter store loftet, så spredte brannen seg raskt, sier han.

Til sammen var 37 brannfolk fra Oslo i sving lørdag kveld samt to fra Nedre Romerike.

– Når sånt skjer og vi bruker så store styrker, så har vi avtaler med distriktene rundt for at sikkerheten skal være god dersom det skjer noe også andre steder, sier Kvernodd.

Kontroll

Brannvesenet fikk kontroll over brannen cirka klokken 00.30 natt til søndag.

Omtrent hele 12. etasje som besto av boder, terrasser og et teknisk rom, ble helt utbrent, og det brant fortsatt i en leilighet i 11. etasje, ifølge vakthavende brannsjef Ragnar Kvernodd.

Blokken har adresse Grønland 24 og ligger i Olafiagangen rett ved Grønland T-banestasjon i Oslo sentrum.

Rundt 50 mennesker i blokken som brant og nabobygget ble evakuert, men søndag morgen hadde enkelte fått lov å flytte tilbake, opplyser operasjonsleder Sven-Martin Ege i Oslo politidistrikt til NTB.

Den kraftige brannen førte til stor, svart røykutvikling som kunne ses i hele Oslo-området i den lyse sommernatten.

Se video: Her brenner Grønland

Overtent

Brannen ble meldt rett før klokka halv ti lørdag kveld, og på kort tid var hele toppetasjen overtent. Det tok minst to timer før brannvesenet begynte å få kontroll og etter hvert kunne begynne med etterslokking.

Slokkingsarbeidet var komplisert fordi det blåste mye, fordi brannen var høyt oppe, helt i grenseland for hvor høyt stigene rekker, og fordi det var mye utspring og glassverandaer.

– På den annen side er bygget nytt og moderne og brannteknisk rimelig trygt, ifølge Kvernodd.

En av utfordringene under slokkingen var plater som falt ned fra takkonstruksjonen på bygningen. Et område på anslagsvis 2-300 meter i alle retninger fra blokken ble derfor evakuert.

Men Kvernodd understreker at det var minimal fare for at brannen skulle spre seg. Fire røykdykkerlag hadde tatt seg inn i bygningen og opp branntrappene.

Se video: Brannen blir bare verre

Skuelystne

Horder av skuelystne strømmet til brannen midt i Oslo sentrum lørdag kveld, mens mange var ute på byen.

Politiet og brannvesenet oppfordret folk i nabolaget til å lukke vinduer, og skuelystne til å trekke unna området rundt brannstedet for å gi plass til de mange utrykningskjøretøyene.

Ege sier at det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen, og det er ennå for varmt til å ta seg opp til brannstedet for å lete etter årsaken.

Les også: Evakuerte etter storbrann i Oslo

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden