Fotball-EM - et tilbakeblikk

EM 1992 - sensasjonen er et faktum

STJERNEKRANGEL: Michael Laudrup var sentral på det danske laget som sensasjonelt tok EM-gull i 1992, men selve finalen fikk han ikke spille. (Foto: AP Photo)
STJERNEKRANGEL: Michael Laudrup var sentral på det danske laget som sensasjonelt tok EM-gull i 1992, men selve finalen fikk han ikke spille. (Foto: AP Photo)

At danskene nærmest får krampe i nakke og hals av å se ned på norsk fotball er ingen hemmelighet. EM i 1992 kan ha noe med saken å gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om 1992-EM

Dato: 10. - 26.juni

Vertsland: Sverige

Mester: Danmark

Andreplass: Tyskland

Toppscorer: Fire spillere med tre scoringer hver

  • Henrik Larsen (DEN)
  • Karlheinz Riedle (GER)
  • Dennis Bergkamp (NED)
  • Tomas Brolin (SVE)
(Kilde: UEFA)

Greit nok. De skulle egentlig aldri vært med ettersom det var Jugoslavia som vant kvalifiseringsgruppa foran danskene. Likevel skal danskene saktens ha for at de grep muligheten med begge hendene da Jugoslavia måtte hive inn håndkledet grunnet borgerkrig.

Det sitter dypt å rose dansk fotball, men la oss være helt ærlige; Norge hadde aldri, ikke om vi hadde fått prøve 300 ganger, vunnet fotball-EM i 1992. Vi hadde riktignok vist prov på at vi i ny og ne kunne leke med de store, men prestasjonen til danskene fortjener fortsatt grasate mengder knebøy i fotballstøvet.

Også verdt å merke seg at Tyskland dette året stilte med et samlet landslag igjen, etter at den fint lite sosiale Berlinmuren måtte gi tapt for folk som hadde sansen for å bestemme selv hvor de skulle bo og hvem de kunne besøke.

Skandinavisk dominans

Sverige fikk æren av å arrangere mesterskapet. Anført av talentfulle Tomas Brolin, som på dette tidspunktet ennå ikke hadde oppdaget absolutt alle livets usunne gleder, tok svenskene seg til en imponerende semifinale der Tyskland ble for sterke med 3-2-seier.

Likevel er det danskene alle husker. Etter å ha havnet foran både England og Frankrike i gruppespillet, skulle det bli et fyrverkeri av en semifinale mot Nederland som måtte avgjøres på straffespark. Her ble den store syndebukken ironisk nok helten fra forrige EM; Marco van Basten, som fikk sitt skudd reddet av den gang forholdsvis ukjente Peter Schmeichel.

* Fun fact: Sovjetunionen ble oppløst midt i kvalifiseringen til 92-EM, men deltok likevel i sluttspillet med et samlet mannskap under det spenstige navnet «Samveldet av Uavhengige Stater».

Flere tilbakeblikk:

EM 1960 - en franskmann får viljen sin

EM 1964 - deltagelsen stiger

EM 1968 - et avgjørende myntkast

EM 1972 - tyskerne fester grepet

Danmarks stjerne snakker seg bort

I finalen fløt de danske drengene videre på den massive medgangsbølgen, og slo et overraskende svakt Tyskland (ekstern lenke).

Et enormt resultat som var enda mer imponerende tatt i betraktning at Danmark måtte klare seg uten sin aller største stjerne, Michael Laudrup, som ble satt ut av laget etter å ha påpekt at trener Richard Møller-Nielsen ikke var verdens kuleste fyr.

Noe gjorde tydeligvis Møller-Nielsen riktig, og danskene kunne heve EM-trofeet for første og foreløpig siste gang. La oss håpe det forblir slik en god stund til.

* Fun fact: I kvalifiseringen til 92-EM hadde Egil «Drillo» Olsen overtatt styringen. Her slo Norge blant annet Italia på Ullevaal som den store høydepunktet, og vi havnet til slutt på tredjeplass i vår gruppe.

Enda flere tilbakeblikk:

EM 1976 - et straffespark for evigheten

EM 1980 - tid for reformer

EM 1984 - da Platini var kul

EM 1988 - det umulige skuddet

Les alt om fotball-EM

Personvernpolicy