Italienske barn feitest i Europa

Italienske barn kjøler seg ned i en fontene i Milan. Foto: Luca Bruno/AP.
Italienske barn kjøler seg ned i en fontene i Milan. Foto: Luca Bruno/AP.

En middelhavsdiett bestående av frukt, fisk og olivenolje kan være sunn og slankende, men italienske barn foretrekker et høyt kaloriinntak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn i Italia er nå feitest i Europa og har gått forbi britiske og tyske barn i kroppsvekt, ifølge en fersk europeisk studie. Mer enn 40 prosent av italienske barn i alderen to til ti år regnes som overvektige eller ekstremt overvektige.

Europeiske forskere har siden 2006 undersøkt livsstilssykdommer blant barn. Studien fra IDEFICS ved det tyske universitetet i Bremen involverer over 16.000 barn i åtte land i Europa. Hellas, Kypros og Spania ligger bak Italia på statistikken over overvektige barn.

– Studien viser at Sør-Europa har en høyere forekomst av svært feite barn, sier forskningssjef Wolfgang Ahrens.

Middelhavskjøkkenets kulturelle verdi ble offisielt anerkjent av UNESCO i 2010, men det ser ut som maten frister mer andre steder enn i landene rundt Middelhavet.

En italiensk gutt ser på mens vennene spiller fotball i en park i Crevalcore på onsdag. Foto: Oliver Morin/AFP.En italiensk gutt ser på mens vennene spiller fotball i en park i Crevalcore på onsdag. Foto: Oliver Morin/AFP.

– Opplysningene indikerer at Middelhavet er på vei nordover, sier Ahrens, som viser til at svenske barn nå faktisk spiser mer middelhavsinspirert mat enn barn som faktisk bor i Sør-Europa.

Les også: Tykke barn mobbes mest

Den italienske regjeringen har tatt tak i fedmeproblemet, og har lansert kampanjer hvor barn oppfordres til å spise mer frukt og grønt. Helseminister Renato Balduzzi har samtidig tatt til orde for å innføre en ny avgift på sukkerholdige drikker.

Les mer:

- Små barn drikker for mye saft

Her er de tykkest i Norge

Men norske barn er Europas sunneste

Les mer om helse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden