Clinton og Støre roer ned i Tromsø

Hillary Clinton nyter Tromsø-besøket. Her med Jarle Aarbakke, rektor på Universitetet i Tromsø. Foto: Saul Loeb/Reuters.
Hillary Clinton nyter Tromsø-besøket. Her med Jarle Aarbakke, rektor på Universitetet i Tromsø. Foto: Saul Loeb/Reuters.

For en Hillary Clinton som har besøkt mer enn 100 land i tjenesten blir en kveld med midnattssol og avslappet stemning i Tromsø noe helt spesielt, framholder utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tromsø representerer et strøk av alminnelighet som jeg tror Hillary Clinton og hennes følge setter stor pris på, sier Støre før han entrer forskningsskipet Helmer Hanssen med sin amerikanske kollega.

Alminneligheten får uttrykk gjennom den to timer lange middagen de delte på Tromsøs intime gourmetrestaurant Emmas Drømmekjøkken fredag der sjøkreps og reinsdyrfilet sto på menyen.

– Det var en avslappet og fin del av programmet. Vi satt blant vanlige gjester og spiste. Jeg har møtt henne i mange sammenhenger, men aldri i to timer uten dagsorden, sier Støre.

Ruslet langs brygga

Et annet uttrykk for Tromsøs alminnelighet er at han og Hillary Clinton uten å merke mye til sikkerhetsoppbudet kunne rusle langs bryggekanten i Tromsø og se midnattssolen skinne over Fløyfjellet.

– Vi møtte amerikanske turister som måtte overbevises om at det virkelig var Hillary Clinton de brått støtte på, sier Støre.

Han mener besøket i Tromsø er så «påviselig annerledes» at det gjør noe med atmosfæren og samtalene han får med Clinton.

Hillary Clinton, Inge Einar Berg og Jonas Gahr Støre ser på kartet om bord på forskningsskipet Helmer Hanssen. Foto: Saul Loeb/Reuters.Hillary Clinton, Inge Einar Berg og Jonas Gahr Støre ser på kartet om bord på forskningsskipet Helmer Hanssen. Foto: Saul Loeb/Reuters.

– Vi er begge veteraner i å snakke med taletid. I slike samtaler som vi får tid til i Tromsø kan vi gå bredere inn over flere tema. Det blir også mer tid til å lytte, sier Støre.

Vidt felt

Samtalene spente ifølge Støre over et vidt felt. De handlet blant annet om endringsprosesser i verden. En arabisk vår som påtvinger endringer nedenfra og et Myanmar der endringene kommer fra toppen.

– Jeg kunne bringe dagspressen inntrykk fra statssekretær Torgeir Larsens reise til landet. Vi var enige om at det må settes inn mye internasjonal innsats for å få institusjonene til å bli sunnere. En av de største utfordringene for Myanmar er at en tynn forvaltning må tåle en enorm interesse for de endringene som skjer, sier han.

Nordområdespørsmål og Norges erfaringer med å la havrettens prinsipper ligge i bunn for grenselinjeavtalen med Russland var også et tema som Clinton ifølge Støre var opptatt av.

– Dette får vi mye tid til å gå dypere inn und det offisielle programmet i Tromsø, sier Støre.

Les alt om besøket:

Clinton takker Norge for støtte til mødrehelse

Clinton glad for å være i Norge

Hillary Clinton klar for norgesbesøk

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden