- Vær tidlig ute om du skal fly

Foran sikkerhetskontrollen på Gardermoen Lufthavn. FOTO: FRODE HANSEN/VG
Foran sikkerhetskontrollen på Gardermoen Lufthavn. FOTO: FRODE HANSEN/VG

Til tross for vekterstreiken slapp de reisende på Oslo Lufthavn Gardermoen lørdag lange køer og forsinkelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå er det normalt i sikkerhetskontrollen. Det er ingen vesentlig kø, opplyste informasjonssjef Jo Kobro ved Gardermoen til NTB lørdag formiddag.

Det bekreftet de reisende, som fryktet det verste. På Twitter strømmet det inn meldinger fra glade reisende som kunne fortelle om minimale køer i sikkerhetskontrollen.

Etter at Norsk Arbeidsmandsforbund tok ut 1.797 vektere i streik fredag ettermiddag, ble ikke minst Gardermoen berørt. Det er streik blant 149 av vekterne ved Oslo lufthavn, og kapasiteten ved sikkerhetskontrollen er halvert.

– Det hjalp veldig at vi fikk en løsning for Parat. Vi var forberedt på at 388 vektere skulle være i streik. Dermed er det klart at vi fikk mye bedre kapasitet enn vi fryktet, sier Kobro.

God stemning

Passasjerene er siden faren for konflikt ble kjent, blitt bedt om å møte opp i god tid. Det har de også gjort, og har fått betalt i form av få utsettelser og ingen kanselleringer.

– Vi har hatt åpen innsjekking i hele natt med åpen sikkerhetskontroll og mye folk på innsiden. Stemningen har vært veldig god i køen ved sikkerhetskontrollen. Vi har hatt en del artige episoder, blant annet med en jentegjeng som skulle ut og drikke ut en brud. De hadde sang, klapp og dans og skapte skikkelig stemning i køen, forteller Kobro.

Det var imidlertid en del kø i sikkerhetskontrollen mellom 3.30 og 5.30 natt til lørdag da kun to sluser var åpne. Klokka 6 åpnet sju til og køene forduftet.

– Trafikken er avtakende utover dagen, så jeg ser ingen grunn til at det skal bli noe køproblem i sikkerhetskontrollen senere, fastslår Kobro.

Køer på Sola

Også på flyplassene i Trondheim, Bergen, Stavanger og Tromsø er mange av vekterne tatt ut av sikkerhetskontrollene.

På Stavanger lufthavn Sola var den reduserte kapasiteten ved sikkerhetssjekken merkbar i morgentimene. Med lange køer hjalp det på humøret hos de reisende at det var satt ut gratis kaffe, kakao og boller. Avinor opplyser at passasjerer ble hentet ut av køen hvis det var fare for forsinkelser på enkelte avganger. På den måten unngikk flyplassen problemer. Klokka 10 var det ikke noe kø på Sola i det hele tatt. Det eneste tegnet til at vektere er i streik, var da en gruppe streikevakter i gule vester utenfor inngangen til flyplassen.

Les det siste om streiken:

YS og LO godtok skissen, Unio fortsetter streiken

Forsinkelser og kansellerte fly for de reisende

Nokas: - Minibanker vil gå tomme

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden