Tysk professor oppildnet Klimarealistene i Oslo:- Uetisk å bruke milliarder mot klimautslipp!

Politisk agenda: - Det påståtte behovet for klimatiltak brukes til å ta makt fra markedet til staten, og gjøre Tyskland til et DDR light! sier professor Fritz Vahrenholt til Klimarealistene i Oslo-universitetets festsal på Karl Johan. Foto: Thomas Vermes.
Politisk agenda: - Det påståtte behovet for klimatiltak brukes til å ta makt fra markedet til staten, og gjøre Tyskland til et DDR light! sier professor Fritz Vahrenholt til Klimarealistene i Oslo-universitetets festsal på Karl Johan. Foto: Thomas Vermes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Temperaturen vil stige bare 1, ikke 3 grader. Det er uetisk å bruke pengene på klimatiltak i stedet for på verdens virkelige problemer: Matkrisen og den kommende vannkrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sa professor Fritz Vahrenholt da han fredag foreleste for de norske Klimarealistene om sin nye bok Den kalde sola.

Vahrenholt er direktør i fornybar-selskapet RWE Innogy, har fortid som miljøpolitiker og direktør i tyske Shell, og har vært miljørådgiver for kanslerne Schröder og Merkel.

For et par år siden ble han omvendt fra å tro på menneskeskapete klimaendringer, til nå å forkaste konklusjonene fra FNs klimapanel IPCC om klimagassenes betydning.

Les også: Brudd i klimaforhandlingene

- Sola styrer klimaet

- At CO2 er en klimagass, er utvilsomt riktig. Den påvirker klimaet. Men forsvinnende lite sammenliknet med de periodiske svingningene i solaktiviteten, mener Vahrenholt.

De norske Klimarealistene organiserer folk som mener menneskeskapt forurensning av atmosfæren er likegyldig for variasjoner i klodens klima. De fikk rikelig påfyll av Varenholt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viste fram grafer der temperaturer på kloden har svingt med opptil 2 grader de siste 2000 årene - i takt med stigende og synkende solaktivitet.

- Hvordan skal vi forklare så store temperatursvingninger lenge før industrisamfunnet begynte å bruke fossil energi? spør professoren.

Svaret hans er altså vekslende solaktivitet. Og nå er vi inne i en «kald» periode for sola, som ut fra historiske erfaringer vil vare ved i over 20 år.

- Skadelig frykt

- Det har utvilsomt vært en temperaturøkning på 0,8 grader siden 1850, og en økning på 0,5 prosent de siste 30 årene, forsikrer Vahrenholt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det skyldes både økte CO2-utslipp og høy solaktivitet. Av de to utgjør karbon en forsvinnende andel. Men for FNs klimapanel IPCC er det dette eneste molekylet, CO2, som er årsak til klimaendringer, sier han.

- IPCC store feil er å si at utviklingen de siste 30 årene vil forlenges de neste 100. Men så ser vi at temperaturøkningen de siste årene har flatet ut og vil ende i maksimalt 1 grad temperaturøkning i 2100, sier Vahrenholt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre: Havet kan stige to meter.

- Frykt kan gjøre mye skade, som vedtaket i Tyskland om å bygge ned fossil energi. Det betyr bare at industrien flytter ut, sier han.

- Tyskland mot DDR light

- Hvordan kan en gruppe vitenskapsfolk få oss til å tro at dette var den eneste sannheten? Er det bare pengeinteresser bak? En gruppe mennesker som kan tjene på sertifikater og alt dette? Og hvordan kan det ha seg at alle journalistene tror på dette? ville en av tilhørerne vite.

- Jeg tror ikke bare penger er avgjørende. Men også penger. Hvis du er vitenskapsmann og vil forske på naturlige årsaker til temperaturøkning, vil du ikke få en euro. Så er det innflytelse. Vitenskapsfolkene som nå sitter nær Merkel, var ukjente for 20 år siden. Mannen som fortalte oss at Himalaya ville smelte i 2035 er nå svært så innflytelsesrik, svarer Vahrenholt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bak dette ligger også politiske drivkrefter, sier professoren og fortsetter:

- Det vi ser i Tyskland er at markedt reduseres, mens statens innflytelse på energisektoren øker. Politikerne ser at du kan forme samfunnet som du vil når det er en så stor utfordring. Skritt for skritt går vi mot mer regulering i et regulert samfunn. Vi går mot et DDR light.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sot er viktigere

- Ser du noen annen grunn til at menneskeheten bør redusere utslipp av CO2 og andre klimagasser, enn påvirkningen på klimaet?

- Det er gode grunner til å redusere energiforbruket. Det har en effekt på klimaet, men ikke så dramatisk som IPCC forteller oss. Det er trolig OK å redusere CO2-utslippene. Men vi har mye mer tid og trenger ikke å være så aggressive. Forskjellen mellom 1 og 3 grader betyr mye, sier Fritz Vahrenholt på ABC Nyheters spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oljesand-eierne vil snakke om grønn energi på Rio+20.

- Det er andre ting som er mye mer viktig, å redusere sot, for eksempel. Men sort karbon er problem for sør, for Kina og India. Det ville reddet hundretusener av liv blant kvinner og barn. Dette er det ingen som snakker om! fortsetter han.

Utslippene av sot var imidlertid et viktig tema for Al Gore og utenriksminister Jonas Gahr Støre foran klimatoppmøtet i København i 2010.

Les: Slår sot-alarm for verdens isdekke.

- Uetisk føre var-prinsipp

- Syns du ikke samfunnet ut fra føre var-prinsippet bør redusere klimautslippene?

- Ja, føre var er et argument. Hvis jeg tar feil og IPCC har rett, hvordan våger du ikke å overbevise politikerne om å handle, for det vil bli en stor katastrofe, kan du si.

- Men det vi må huske, er at hver euro vi bruker, bare kan brukes én gang. Du må velge om du skal bekjempe vannkrisen vi står foran, sulten i verden eller CO2. De som sier føre var, påberoper seg å være den gode, mens andre er onde, sier Vahrenholt og konkluderer:

- Jeg sier de som ut fra føre var-prinsippet vil bruke milliarder av kroner på å redusere klimautslipp, er kritikkverdige ut fra etisk synspunkt – fordi pengene blir brukt på feil problemer.

Finn ut mer på Vahrenholts egen hjemmeside her.

Les klima-nyheter her.


Les andre nyheter.