Politiet vil kontakte Alpha Kallon

Anders Behring Breivik i samtale med forsvarer Geir Lippestad i rettssal 250 torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Anders Behring Breivik i samtale med forsvarer Geir Lippestad i rettssal 250 torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Påtalemyndigheten har hevet seg rundt for å få tak i den liberiske mannen som Anders Behring Breivik overførte 40.000 kroner til i 2002.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med VG sier den 41 år gamle mannen at det var diamanter nordmannen var ute etter da han besøkte det borgerkrigsherjede landet for ti år siden.

– Han ønsket å få se diamanter, rengjorte diamanter, og så ta bilder av dem. Deretter skulle han dra tilbake til Norge og gjøre store bestillinger, sier Alpha Kallon til VG.

Den norske avisen har sporet opp og besøkt Kallon hjemme i Brooklyn Park utenfor Minneapolis i delstaten Minnesota i USA.

Les også: Aarebrot avfeide Breiviks bruk av forskning

Kallon forteller at det var en kamerat av ham i Liberia som hadde hatt kontakt med Breivik på internett, og at nordmannen hadde uttrykt interesse for diamanter.

– På ballen

Torsdag kom det opp nok en gang at politiet ikke tror på Breiviks påstander om at han reiste til Liberia for å møte en en serbisk krigsforbryter. De mener derimot at reisen ble gjennomført fordi han ønsket å tjene store penger på å kjøpe og selge diamanter. De har derimot ikke fått tak i noen som møtte Breivik i Liberia, selv om det er gjort forsøk på det.

Statsadvokat Svein Holden var derfor tydelig tilfreds med at en person nå står fram og bekrefter å ha møtt Breivik i 2002. Fremdeles arbeider 50 etterforskere med terrorsaken, og de fikk fredag nok å gjøre.

– Vi er på ballen, sier Holden til NTB.

Les også: Breivik-rapporten fortsatt ikke godkjent

Han legger til at dette ikke endrer noen ting av hva påtalemyndigheten allerede har lagt til grunn i retten, men at det naturligvis er interessant å få bekreftet opplysningene i avisen.

Stiftelsesmøte

I politiavhør og i rettssaken som er inne i sin sjuende uke, har Breivik holdt fast ved at han måtte reise til Liberia for å møte serberen. Dette møtet var ifølge massedrapsmannen en forutsetning for at han deretter kunne reise direkte til London for å delta på stiftelsesmøtet for den påståtte terrorcellen Knights Templar.

Breivik har også fortalt sin bestevenn at han dro til Liberia for å kjøpe diamanter, men hevder nå i ettertid at dette var en dekkhistorie for turens egentlige formål.

Les også: - Breivik har ikke mange sympatisører

At Breivik skulle møte noen andre, nevnte Breivik aldri, ifølge Kallon.

– Nei, overhodet ikke. Og han møtte så vidt jeg vet ingen andre enn oss, bortsett fra dem vi satte ham i kontakt med. Men han tilbrakte mer tid sammen med kameraten min enn med meg. Jeg tror ikke noe på at han har møtt en slik person.

Ifølge Alpha Kallon var pengene Breivik overførte, delvis oppgjør for leiebil og penger til Kallons kamerat.

Interessant

Breiviks hovedforsvarer, advokat Geir Lippestad, sier han nå vil konfrontere Breivik med opplysningene om Kallon. Han sier det nå er viktig at mannen blir identifisert og avhørt for å bringe på det rene hva som skjedde i Liberia.

– Foreløpig vet jeg ikke mer om dette enn hva jeg har lest i avisen, så jeg kan ikke si noe mer om dette foreløpig, sier Lippestad.

Les alt om terrorsaken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden