Terrorforsker: Utøya-aksjonen skiller seg kraftig ut

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Terrorforsker Brynjar Lia vitnet i rettsal 250 fredag i syvende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. POOL Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Terrorforsker Brynjar Lia vitnet i rettsal 250 fredag i syvende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. POOL Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

En terroraksjon mot barn og unge – som på Utøya – skiller seg kraftig ut fra det meste av annen terrorisme, slår terrorforsker Brynjar Lia fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lia arbeider ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og er ekspert på islamsk militant terrorisme. Han er kalt inn som sakkyndigvitne av forsvarerne til Anders Behring Breivik og forklarte seg for retten fredag.

Breiviks terroraksjon skiller seg fra de fleste andre gjennom graden av voldsbruk, forklarte Lia, som også trakk fram det uvanlige i at terrorangrepet ikke skjedde innenfor rammene av en eksisterende væpnet konflikt.

– 22. juli framstår som lyn fra klar himmel, sa terrorforskeren.

Les alt om rettssaken

At terroren rammer offentlige institusjoner eller bygninger er ikke uvanlig, men det er langt sjeldnere at de rammer for eksempel departement, fordi disse bygningene ofte er svært godt beskyttet, fortsatte han.

Lia viste til at terrorforskningen ikke har gode tall på hvor mange terroraksjoner som er rettet mot barn og unge, men understreket at de fleste terrorbevegelser tar avstand fra dette, i frykt for å miste sympati.

– Utøya skiller seg kraftig fra annen terrorisme, slo han fast.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden