Meny

Syriske opprørere stiller ultimatum til regimet

Kofi Annans nære medarbeider, toppdiplomaten Jean-Marie Guehenno, orienterte onsdag FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Syria. Foto: REUTERS/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske opprørere gir president Bashar al-Assad 48 timer til å rette seg etter den internasjonale fredsplanen.

– Det samlede lederskapet i Den frie syriske hæren kunngjør at det gir regimet en siste frist på 48 timers til å iverksette resolusjonene til FNs sikkerhetsråd, sier oberst Qassim Saadeddine i en uttalelse på YouTube onsdag kveld.

– Fristen går ut fredag klokka 12.00 (11 norsk tid). Da er vi frie fra enhver forpliktelse, og vi vil forsvare og beskytte sivilbefolkningen, deres landsbyer og deres byer, sier han.

En nær medarbeider av Syria-utsending Kofi Annan, toppdiplomaten Jean-Marie Guehenno, informerte onsdag FNs sikkerhetsråd om situasjonen. Han sa da at opprøret i Syria ligner en «revolusjonær bevegelse», ifølge to ikke-navngitte diplomater. Guehnno tror ikke opprørerne vil gi seg.

– Folk har mistet frykten og vil neppe gi seg, sier en av diplomatene til Reuters.

Guehenno skal også ha sagt at det for øyeblikket er umulig å få regjeringen og opposisjonen til å forhandle. Han uttrykte samtidig stor skepsis til om det syriske regimet er innstilt på å følge opp Annans fredsplan for landet.

Les siste nytt om Syria her

Ny massakre

Mens diplomatene diskuterer i New York, fortsetter drapene i Syria. Tirsdag kveld ble det funnet 13 bakbundne lik utenfor Deir Ezzor øst i Syria, opplyste generalmajor Robert Mood, som leder FNs observasjonsstyrke i Syria.

Les også: Bakbundne lik funnet i Syria

– Likene var alle bakbundet, og enkelte ser ut til å ha blitt skutt i hodet på kloss hold, sa Mood i en pressemelding.

Ifølge syriske aktivister var ofrene avhoppere fra hæren, og de skal ha blitt drept av Assads styrker. Opplysningene er ikke bekreftet fra Mood eller andre kilder.

Videoopptak aktivistene har publisert, viser bilder av drepte personer liggende på bakken med ansiktene vendt ned, med hendene knyttet fast bak ryggen og med store blodpøler rundt seg.

Det er kun få dager siden en enda større tragedie rystet landet. Fredag og lørdag ble 108 sivile syrere, deriblant 49 barn, funnet drept i Houla sentralt i Syria. Mange av de døde så ut til å være skutt på kloss hold eller mishandlet til døde. Andre var drept i artilleri- og stridsvognangrep.

Fordømmelse

Massakren er blitt møtt med massiv internasjonal fordømmelse, og flere vestlige land har de siste dagene utvist syriske diplomater. Både Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Australia og flere andre land kunngjorde tirsdag at de vil utvise representanter for det syriske regimet. Onsdag gjorde Nederland og Tyrkia det samme.

USA iverksetter samtidig sanksjoner mot Syrias internasjonale islamske bank (SIIB), som amerikanerne mener har hjulpet det syriske regimet med å omgå tidligere innførte sanksjoner.

Fredag skal flere diplomater delta på et møte i regi av FNs menneskerettighetsråd (UNHCR) for å diskutere Houla-massakren.

Vitner har fortalt FN-observatørene at militsmedlemmer som støtter regimet, var delaktig i massakren. President Bashar al- Assads nekter på sin side for at myndighetene har noe med drapene å gjøre. I stedet legger han skylden på islamistiske terrorister.

Militærmakt

Den prekære situasjonen i Syria har fått flere til å vurdere nye alternativer for å løse krisen. Frankrikes president François Hollande sa tirsdag at han ikke vil utelukke en militær intervensjon i Syria hvis den støttes av FNs sikkerhetsråd.

Les også: Dissidenter, desertører og terrorister

Den syriske opposisjonslederen Burhan Ghalioun har også tatt til orde for militær inngripen og oppfordret i helgen det syriske folk til å delta i en «frihetskamp» mot Assads regime dersom ikke FN intervenerer.

Vetomaktene Russland og Kina har imidlertid gjort de klart at de ikke vil gå med på en militæroperasjon. Også amerikanske myndigheter har sagt at de ikke tror militær inngripen vil være løsningen i Syria fordi det bare vil føre til enda mer kaos og blodbad.

Les flere nyheter

Populært