Terrorekspert undrer seg over politiets uvitenhet

Den internasjonalt anerkjente terroreksperten Magnus Ranstorp er overrasket over at politiet ikke vet mer om Anders Behring Breiviks London-opphold i april 2002.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det såkalte manifestet oppgir Breivik at en antimuslimsk tempelridderorden ble dannet på et hemmelig møte i London i april 2002, etter at han hadde vært i Liberia. Politiet sier de ikke tror at noe møte fant sted, men vet ingenting.

Den svenske eksperten sier at han er ganske overbevist om at britisk politi fortsatt har opplysninger om hvem som reiste inn og ut av Storbritannia, selv om det er over ti år siden.

Les også: Knuser Breiviks ekstremistnettverk

Registrert

– Deres inn- og utreiseregistrering er ganske godt utbygd, og de tar vare på opplysningene, sier Ranstorp, for tiden professor ved Svenska forsvarshögskolan i Stockholm. Storbritannia er ikke medlem av Schengen-samarbeidet og kontrollerer selv alle inn- og utreisende.

Spørsmålet om Breivik har hatt ideologiske støttespillere og internasjonale kontakter fra 2002 kaller han «et prioritert spørsmål».

– Ganske interessant, er hans kommentar til at politiet heller ikke vet hvor Breivik overnattet. Han har tidligere påpekt at alle overnattingssteder daglig rapporterer gjester til politiet.

Nesten ingenting

Politioverbetjent Vidar Sæther i Kripos sa i retten onsdag at politiet antar at Breivik reiste til London fra Nairobi den 30. april 2002, og at han trolig reiste fra London til Oslo sent på kvelden 3. mai. Ellers vet man nesten ingenting.

Det er registrert at Breivik brukte kredittkort to ganger på to utesteder i London 3. mai, og neste registrering var på puben Nichols & Son i Oslo natt til 4. mai 2002.

Uakseptabelt

Ranstorp er også svært kritisk til at ti land ikke har svart på rettsanmodninger fra norsk politi, og antyder at politiet kunne fått mer bistand fra utlandet om man hadde bedt om det.

– Det er helt uakseptabelt at ti land ikke har svart, sier han. Ikke minst mener han det gjelder Liberia, et land der norsk politi har identifisert en konkret person som Breivik overførte penger til etter besøket i april 2002, trolig i forbindelse med diamanthandel.

Politiet har fått opplyst at denne personen nå skal befinne seg i USA, og heller ikke det synes Ranstorp er akseptabelt.– Politiet burde jo ved hjelp av USAs ambassade ha kunnet lokalisere vedkommende i løpet av meget kort tid, sier han, som har detaljkjennskap til en rekke terroretterforskninger i stor detalj.

Les også:

Ekstremt detaljert manifest

Har gransket hele Breiviks liv

- Breivik har ingen medhjelpere

Jeg har aldri vært feminin

- Depresjon eller skjult homse

Les flere nyheter

Personvernpolicy