Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Truer med nytt angrep

Anders Behring Breivik påsto under rettssaken onsdag at et nytt angrep vil bli utført. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Anders Behring Breivik påsto under rettssaken onsdag at et nytt angrep vil bli utført. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

- Det vil komme et annet angrep innen ett år og tre måneder, truer Anders Behring Breivik med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (ABC NYHETER): Etter at politiet hadde undergravd eksistensen av hans høyreekstreme nettverk, kom Anders Behring Breivik med en ny trussel.

- Det vil komme et annet angrep innen ett år og tre måneder, sa han til retten.

Han mente det derfor var bra at politiet ikke har sjekket alle de 8109 navnene som skulle motta kompendiet. Tidligere har han sagt at en deltager nettverket Knights Templar finnes blant disse.

- Politiet trenger å rettferdiggjøre hvorfor ikke de 8100 kontaktene skal etterforskes. For min del veldig bra for da slipper jeg å bekymre meg, sa den tiltalte.

Les også: Knuser Breiviks ekstremistnettverk

Han fikk etter vitnemålet til politioverbetjent Vidar Sæther lov til å kommentere opplysningene som der ble lagt frem.

- Ikke kriminelt rulleblad

-Når det gjaldt det å vurdere meg som en verdig kandidat, så har både politiet og vitnet tonet ned det som lå til grunn for at jeg skulle bli vurdert: å ikke ha et kriminelt rulleblad eller i kontakt med noen radikale organisasjoner tidligere. Å ha kjørt i beruset tilstand på moped, det referer jeg ikke til som kriminelt rulleblad, sa Breivik.

Sæther hadde da sagt at det var usannsynlig at en serbisk krigshelt ville bruke en 23-åring fra Nato-landet Norge som var med i et parti som støttet bombingen av Serbia og opprettelsen av et selvstendig Kososvo, som sendebud til et hemmelig møte for nasjonalister i London.

-Når det gjelder FrPs syn på kosovokonflikten, så var partiet delt i den saken, selv om det gikk i en retning. Det var partiet som lå lengst til høyre, så det var ingen alternativer, slik mange så det.

- Forsiktig i FrP

Sæther viste også til innlegg fra Breivik på FrPUs debattforum hvor han advarte mot nasjonalismen i Europa som en "sykdom" og anbefalte borgelig samling - inkludert KrF som hadde stats- og utenriksminister i regjeringen som var med på bombingen av Serbia.

- Det var en utrenskning i FrP hvor Kleppe og Simonsen ble fjernet. Det var kjent at folk som viser fremmedfiendtlige holdninger ikke kan gjøre karriere i det partiet, så alle som vil gjøre karriere er veldig forsiktige med å si noe. Det var jeg også klar over på det tidspunktet. Jeg hadde kjørt to løp og ville se hvor høyt jeg havnet på bystyrelisten.

Han forsøkte også å tilbakebevise det Sæther fremhevet om reisen til Liberia, nemlig at hans bestevenn hadde skutt inn penger i prosjektet og at dette egentlig handlet om kjøp av diamanter.

-Jeg anså de 10.000 kronene fra bestevennen som et lån og jeg fortalte ikke hvorfor jeg dro til Liberia, sa Breivik.

Les også:

Ekstremt detaljert manifest

Har gransket hele Breiviks liv

- Breivik har ingen medhjelpere

Jeg har aldri vært feminin

- Depresjon eller skjult homse


Personvernpolicy