SV stopper forslag fra Frp mot svensk FRA-overvåking av nordmenn:

Frp ber Stortinget true Sveriges overvåking med EU-domstolen

Vil ikke true Sverige for å få slutt på Försvarets Radioanstalts (FRA)overvåking og datalagring av nordmenns elektroniske kommunikasjon: SVs Hallgeir H. Langeland (til høyre) vil stemme ned forslaget fra Bård Hoksrud (Frp). Foto: Heiko Junge/NTB scanpix.
Vil ikke true Sverige for å få slutt på Försvarets Radioanstalts (FRA)overvåking og datalagring av nordmenns elektroniske kommunikasjon: SVs Hallgeir H. Langeland (til høyre) vil stemme ned forslaget fra Bård Hoksrud (Frp). Foto: Heiko Junge/NTB scanpix.

Frp foreslår at Stortinget skal true Sverige med EU-domstolen om svenskene ikke slutter å bruke Försvarets Radioanstalt (FRA)til å overvåke nordmenn. Det vil datalagrings-motstanderne i SV og Sp ikke være med på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet går inn for å pålegge regjeringen ta opp overvåkningen av norske borgere som Sverige har iverksatt gjennom FRA-loven, med svenske myndigheter.

Om nødvendig må Norge bringe Sveriges overvåking av norske borgere inn for EU-domstolen.

Det er innholdet i et forslag Frp har fremmet, som skal behandles i Stortinget torsdag 31. mai.

SV: - Uvedkommende for Stortinget

Men dette vil ikke SV ha noe av, selv om den omstridte FRA-loven åpner for overvåking og datalagring som går utenpå datalagringsdirektivet SV er imot.

Både SV, Senterpartiet og datalagrings-vennlige Arbeiderpartiet vil stemme ned forslaget fra Frp, går det fram av innstillingen fra Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

- Det er ikke vår rolle å instruere regjeringen i denne saken, sier SVs Hallgeir H. Langeland til ABC Nyheter.

Svensk etterretning spaner på DEG

Svenske myndigheter kan overvåke internett-trafikk mellom Norge og utlandet, og internt i Norge.

Dette er hjemlet i den svenske FRA-loven, som gir det svenske Försvarets Radioanstalt (FRA) rett til signalspaning på kabelbåren internett-trafikk som passerer Sveriges grenser. Og det gjør mye av norsk nett-trafikk.

Og nylig ble det vedtatt at tilgangen til signalspaningsinformasjonen skal utvides til også å gjelde Rikskriminalpolisen og Säkerhetspolisen.

Les også: Bekrefter svensk overvåking av nordmenn.

SV slår seg til ro

- Hvorfor kan ikke Stortinget ta opp Sveriges overvåking og lagring av norske borgeres kommunikasjon?

- Når saken er på regjeringsnivå, er Frps ønske allerede oppfylt. Fremskrittspartiet er bare ute etter å markere seg, svarer Langeland.

- Er du og komiteen orientert om hva som har kommet ut av regjeringenes samtaler, siden du slår deg til ro med at de skal håndtere denne overvåkingssaken? vil ABC Nyheter vite.

Via tekstmeldinger bekrefter Langeland at han ikke kjenner til utfallet av samtalene.

- FRA er altovergripende

SVs motstand mot Frp-forslaget kommer trass i at Langeland anser FRA-overvåkingen som enda verre enn EUs datalagringsdirektiv (DLD).

DLD tok SV og Sp dissens på da Arbeiderpartiet i regjeringen fikk gjennom innføringen av det i Norge.

Les: Datalagring vedtatt mot SV og Sp i regjering.

- Hvor alvorlig er FRA i forhold til EUs datalagringsdirektiv?

- FRA er altovergripende. Det er spesielt at en tillater seg å operere på en sånn måte. Jeg er meget kritisk, svarer Hallgeir H. Langeland.

- Uparlamentarisk innblanding

Langeland mener det er uparlamentarisk opptreden å få Stortinget til å fatte et slikt vedtak mot FRA-overvåking av nordmenn.

- Dette må det ryddes opp i. Det regner jeg med at regjeringen gjør. Regjeringen må få svenskene til å slutte overvåkingen, sier Langeland.

- Det er Frp som forsøker å instruere regjeringen på en uparlamentarisk måte, mener han.

Les utredninger om hvordan FRA-loven slår ut:

* Datatilsynets rapport

* Post- og teletilsynets rapport


Les andre nyheter.

Personvernpolicy