Meny

Flere omkomne etter jordskjelv i Italia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsmannskapene har funnet nok en omkommet etter jordskjelvet i Nord-Italia. Området rystes av flere titalls etterskjelv.

Tusener av livredde mennesker overnattet natt til onsdag utendørs etter jordskjelvet som til nå har krevd 17 menneskeliv. Den hittil siste omkomne ble funnet i ruinene av en fabrikk onsdag formiddag. Flere hundre andre ble skadd i skjelvet tirsdag, og rundt 10.000 ble gjort hjemløse.

I alt 41 etterskjelv er registrert etter det kraftige skjelvet med styrke 5,8.

Onsdag formiddag samlet statsminister Mario Monti regjeringen for å diskutere hvordan hjelpearbeidet i de rammede områdene kan forbedres.

Les også: Ruinene gjennomsøkes etter overlevende i Italia

Kjøkkenbordet

En av dem som ble funnet i live, reddet livet ved å kaste seg under kjøkkenbordet da den fem etasjer høye bygningen hun bor i kollapset, opplyser redningsmannskaper.

Den 65 år gamle kvinnen lå 12 timer under bygningsmassene før brannmenn hørte rop om hjelp og klarte å grave henne ut.

– Kvinnen lå under et bord på kjøkkenet. Møbelet reddet henne som ved et mirakel, sier en av redningsarbeiderne til nyhetsbyrået ANSA.

Kvinnen ble fraktet til sykehus og tilstanden hennes skal være kritisk.

Les også: Nytt skjelv rystet Nord-Italia

Kaos

Over hele regionen er det kaos. Flere mindre byer og verdifulle historiske bygninger ligger i ruiner.

– Alt har kollapset. Det er kaos, bygninger har rast sammen over hele byen, sier en brannmann fra den vesle byen Cavezzo til avisa Corriere della Sera.

En politimann bekrefter at situasjonen i byen er svært alvorlig og sier Cavezzo «i stor grad er ødelagt». Mange mennesker ble liggende lenge innesperret under sammenraste bygninger.

Litt lenger øst, i Rovereto di Novi, omkom en prest i jordskjelvet. Han skal ha blitt truffet av en fallende bjelke idet han gikk inn i kirken sin for å redde en madonnastatue.

Se: Her rystes jordskjelvofrene igjen

Teltleirer

Tirsdagens skjelv var ikke fullt så kraftig som det som rammet Emilia Romagna for en drøy uke siden, men det kostet flere mennesker livet.

Skjelvet hadde episenter rundt 40 kilometer nord for Bologna og 60 kilometer vest for Parma.

Tusenvis av mennesker har måttet flytte inn i teltleirer fordi hjemmene deres er ødelagt. Tirsdagens skjelv førte til at en rekke bygninger som fikk skader under det første skjelvet, raste helt sammen.

Også denne gangen oppsto det skader på flere historiske bygninger, blant annet Palazzo Ducale i Mantova.

Se video av redningsarbeidet under:

Økonomiske følger

Naturkreftene rammer også Italias økonomi, som allerede lider under eurokrisen.

– Jeg vil forsikre alle om at staten vil gjøre alt som trengs, alt som er mulig å gjøre, så fort den kan, for å garantere at en region så spesiell, så viktig, så produktiv for Italia kan vende tilbake til normalen, sa statsminister Mario Monti tirsdag.

Skjelvene har rammet et område som er viktig for Italias matproduksjon, og de viktige eksportproduktene parmesanost og balsamicoeddik kommer herfra. Bønder anslår at skjelvet 20. mai gjorde skader i landbruket for over 200 millioner euro, tilsvarende 1,5 milliarder kroner.

Les flere nyheter

Populært