Slik rammer streiken Oslo-innbyggere

Barn og eldre på sykehjem er blant de som vil bli påvirket av streiken i Oslo (Foto: Colourbox).
Barn og eldre på sykehjem er blant de som vil bli påvirket av streiken i Oslo (Foto: Colourbox).

Småbarnsfamilier og pleietrengende eldre er blant de som er mest utsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange er i streik i stat og kommune:

* LO har tatt ut 29.225 medlemmer i streik. Av disse er 24.555 i kommune og 4.670 i stat. Ansatte i barnehager, skoler og SFO, idrettsanlegg og svømmehaller blir berørt, i tillegg til ansatte i administrative stillinger.

* Unio har tatt ut 17.923 medlemmer i streik. Av disse er 14.900 i kommune og 3.023 i stat. Flesteparten av medlemmene er tilknyttet høyskoler og universiteter, politi og skattevesen. Også flere medlemmer i Sykepleierforbundet går ut i streik.

* YS har tatt ut 2.819 medlemmer i streik. Av disse er 919 i kommune og 1.900 i stat. Streiken blant medlemmene i YS rammer blant annet en rekke kemnerkontorer, økonomi- og regnskapsfunksjoner, skoler, biblioteker og barnehager. I tillegg vil en rekke departementer og offentlige etater bli berørt.

* Oslo: I Oslo kommune er totalt 635 personer tatt ut i streik. Av disse er 517 fra Unio og 88 fra YS. I Oslo vil ansatte ved sykehjem, eldresentre, skoler, barnehager og administrasjon bli tatt ut. Også ansatte i Oslo Havn, Energigjenvinningsetaten og Bymiljøetaten – deriblant parkeringsvakter er tatt ut.

(Kilder: Arbeidstakerorganisasjonene/NTB) (©NTB)

Onsdag morgen brøt forhandlingene mellom arbeidstakere og arbeidsgivere i Oslo sammen.

Forbundene Unio og YS Kommune tar nå en del av sine medlemmer i Oslo ut i streik.

- De fleste begynner i morgen

I første omgang er det 635 kommuneansatte i Oslo som streiker. Rundt 550 av dem er Unio-medlemmer.

- Noen begynner i dag. De fleste i morgen. De som begynte på jobb før klokken tolv i dag jobber ut arbeidsdagen, mens de med arbeidsstart etter klokka tolv begynner streiken i dag, sier Terje Vilno i Unio Oslo til ABC Nyheter.

Les også: Flåthen: - Vi kommer til å streike lenge

- Skoler vil stenge

Blant de som blir hardest rammet av streiken er familier med barn i barnehage og på skolen.

- De som har barn på en skole hvor lærerne er i streik må kontakte rektor for å få vite hva som skjer. Noen skoler vil stenge, sier Vilno.

Færre pleiere på sykehjemmet

I tillegg har Unio tatt ut ansatte ved en rekke syke- og pleiehjem i Oslo ut i streik.

- Flere sykehjem til mangle sykepleiere, sier Terje Vilno til ABC Nyheter.

Slik kan de svakeste i samfunnet komme til å bli skadelidende. Vilno forsikrer at Unio tar hensyn til at liv og helse blir ivaretatt når streikekabalen legges opp.

- Ellers er det opp til arbeidsgiver å konkret gi tilbakemeldinger på hvordan tilbudet til pasientene blir, sier han

Les også: Fare for tomme bensinstasjoner

Dersom en vanskelig situasjon skulle oppstå, kan arbeidsgiver søke Unio om dispensasjon for sykepleiere.

Vilno påpeker kommunene vil rammes økonomisk av at de vil få problemer med å ta imot pasienter som er utskrivingsklare fra sykehus. Det kan for eksempel gjelde eldre som er klare til å overføres fra et sykehusopphold til en sykehjemsplass.

- Vi gir oss når vi finner en løsning

Unio har foreløpig ikke konkrete planer om å trappe opp streiken. Deres hovedkrav er at kommuneansatte skal få en lønnsutvikling på linje de som er ansatt i privat sektor.

- Det har Oslo Kommune ikke vært villige til å gi oss. Vi gir oss ikke før vi finner en løsning, sier Vilno til ABC Nyheter.

- Kravene fra YS og UNIO var ikke i nærheten av det vi kunne akseptere. Det er i tillegg en usikker økonomisk situasjon i Europa som kan påvirke økonomien her hjemme. Derfor er det skuffende at UNIO og YS ikke tar den situasjonen innover seg, sier finansbyråd i Oslo Kommune Kristin Vinje i en pressemelding.

Les alt om streiken her.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy