Meny

FNs matvareorganisasjon foran Rio+20:

En tredel av verdens mat blir til søppel

Uten mat, ingen bærekraftig utvikling, advarer FAO foran FN-toppmøtet om bærekraftig utvikling, Rio+20. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1,3 milliarder tonn mat går tapt hvert år. Tapet må reduseres hvis verden skal bli kvitt sulten innen 2050, skriver FAO i forkant av konferansen om bærekraftig utvikling i Rio.
To toppmøter i Rio

FN avholdt sitt aller første toppmøte om miljø i Stockholm i 1972.

Earth Summit, Jordas Toppmøte, ble så arrangert som FNs konferanse om miljø og utvikling (UNCED) i Rio de Janeiro i juni 1992.

Rundt 20.000 delegater, organisasjoner og aktivister strømmet til.

Les om Rio-toppmøtet.

Rio+20: 20 år etter gjør FN nok et forsøk på å sette miljø og utvikling på dagsordenen igjen, ved å arrangere et nytt Rio-toppmøte 20. - 22. juni 2012.

Les om Rio+20.

I rike land betrakter vi masse mat som kunne vært spist, som avfall og kaster det.

I fattige land blir matvarene uspiselige på vei til forbrukerne. Dårlige veier, lite kjøling og dårlig fungerende markeder er årsaker til det.

Alt i alt går verden dermed glipp av 1,3 milliarder tonn mat i året - en tredel av maten som produseres til menneskelig forbruk.

Det skriver FNs matvare- og landbruksorganisasjon FAO i rapporten «Towards the future we want: end hunger and make the transition to sustainable agricultural and food systems»

Rapporten ble offentliggjort onsdag formiddag som FAOs bidrag til FNs store konferanse om bærekraftig utvikling, Rio+20, som går av stabelen i Brasil i juni.

- Sult ikke bærekraftig

Uten at sulten i verden utryddes, kan man ikke snakke om bærekraftig utvikling, påpeker FAO 20 år etter FNs forrige store konferanse om bærekraftig utvikling i Rio.

- Vi kan ikke kalle utviklingen bærekraftig så lenge det finnes sult, mens nesten en av sju menn, kvinner og barn sakker akterut som ofre for underernæring.

Det sier FAO-direktør José Graziano da Silva i en pressemelding om rapporten som ble offentliggjort i Roma onsdag formiddag.

Uttrykket bærekraftig utvikling ble lansert av Brundtlandkommisjonens rapport Vår felles framtid i 1987. Det innebærer en sosial og økonomisk utvikling som samtidig bevarer miljøet.

Les også: Frykter for barna i tørkerammede Sahel.

Sult, penger og klima

I tillegg til sult har tapet av matvarer andre uheldige sider:

At 30 prosent av verdens korn og 40-50 prosent av rotvekster og frukter går tapt, går utover inntektene til milllioner av småbrukere.

Og ikke minst vil klimautslippene fra landbruket, som står for 30 prosent av verdens klimautslipp, bli reduserte om vi kunne berget mer av maten som nå kastes.

Les også: Hvert sjette menneske mangler mat.

- Mat og miljø henger i hop

Utrydding av sult og bærekraftig utvikling er ufravikelig knyttet til hverandre, understreker FAO-rapporten. Landbruksproduksjonen er allerede en viktig bruker av jordas ressurser, oppsummerer FAO: 

  • Matproduksjon forbruker 30 prosent av verdens energi.
  • Korn- og husdyrsektorene bruker 70 prosent av alt vann.
  • Tre fjerdedeler av verdens fattige og sultende lever på bygdene og flesteparten av dem er helt avhengig av jordbruket for å overleve.

Trenger 60 prosent mer

FAO-rapporten anslår at verden må produsere 60 prosent mer mat i 2050 dersom alle skal få tilstrekkelig mat - forutsatt at dagens spisemønster fortsetter.

Det må skje samtidig som klimautslippene og vannforbruket i matproduksjonen reduseres.

FAO tror man kan utrydde sulten samtidig som volumene av landbruksproduksjonen blir mindre. Men da må menyen forandres, mengden mat som går til spille reduseres og en må være kritisk til hvor mye landbruksarealer som skal produsere drivstoff og andre ting.

Les andre nyheter.

Populært