Meny

Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Har gransket hele Breiviks liv

Har gransket hele Breiviks liv

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har detaljert kartlagt hele Breiviks liv - fra hans fødsel til pågripelsen på Utøya 22. juli.

RETTSSAL 250 (ABC NYHETER): Overbetjent i Kripos, Alf Nissen, har jobbet med analyse i tolv år. Han skal forklare om arbeidet som ligger bak det Kenneth Wilberg forklarte like før.

- 220.000 unike telefonnummer gransket, forteller Nissen om en tidsavgrenset periode i etterforskningen.

Numrene dukket opp på basestasjoner der Breivik har reist i området rundt Rena alene.

- Det er umulig å bevise at det ikke finnes, sier han.

- Det eneste vi kan gjøre er å bevise at vi har gått veldig langt, men ikke funnet noe som kan bevise at han har noen medhjelpere.

Han har vært med på å dokumentere mest mulig av Breiviks liv frem til tiltalte parkerer bilen ved Utvika. Et eget prosjekt har analysert det som skjedde deretter.

Breiviks liv er delt inn i fire bolker. Først fra fødsel til 1996, så fram til mai 2009, deretter forberedelsene til 19. juli 2011, mens den siste tredagersperioden dekkes nesten minutt for minutt.

- Når det gjelder Manifestet, så har vi få objektive opplysninger om når han arbeidet med dette. Han sier selv at det startet i 2006.

- Sommeren 2006 og 2009 er det en overgang fra noe til noe annet. Det vil de to som kommer etter meg vitne om.

- Før 2006 er det ingen indikasjoner på at han planlegger noe. Første objektive bevis er opprettelsen av Geofarm den 15. mai 2009, sier han.

Forsvareren Geir Lippestad får frem at Breivik skaffet seg en hagle i 2003, men etterlyser det på Nissens oversikter. Politioverbetjenten bekrefter haglekjøpet og sier at det vil en annen politibetjent komme tilbake til.

- Breivik har vært samarbeidsvillig. Det han har forklart seg om, har stemt med objektive analyser. Om den siste perioden har det vært etterprøvbart.

- Noe sier han selv han ikke vil forklare seg detaljert om, annet husker han ikke så godt, mens det også er noe han har en svært god erindring om. Om bombeproduksjon kan Breivik snakke lenge og vel ut fra hukommelsen, for eksempel.

- Det er ikke problem å ikke generere spor eller falske spor, sier Nissen på Lippestads spørsmål. Han bekrefter også at man kan unngå elektroniske spor fra en mobil ved for eksempel å ta ut batteriet.

En av hovedoppgavene for Nissen og de i "oslogruppa" har vært å se nærmere på om Breivik har hatt medhjelpere.

Enkeltobjekter og -personer trekkes ut fra avhør eller annet og man bygger opp et nettverk. I tillegg tar man utgangspunkt i hendelser.

- De nesten tusen avhørene brytes ned til objekter, personer eller hendelser, forklarer han og viser et eksempel fra 11. juli 2011 (hvor det ikke skjer noe spesielt).

Først har de registrert et avsnitt fra Manifestet hvor leie av bil hos Avis, en reise til antageligvis Rena og diverse innkjøp beskrives. Gruppa sjekker så om dette kan bekreftes av kredittkortopplysninger eller elektroniske spor på datamaskinen eller telefon.

Den GPS som ble beslaglagt på Utvika har også mer enn 60.000 registreringer og man har identifisert hvor og når bilen har reist den aktuelle dagen. Videoopptak fra minibanker, uttakskvitteringer og kredittkortbruk, avdekker også hvor han har vært.

- I de siste månedene har vi gode kilder for dekning av objektive spor. 11.07 var ikke noe spesielt, sier Nissen.

- Juli er han på gården og det er et mønster hvor han jobber med bomben, oppsummerer han.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen spør om tiltalte var innom noen spesielle nettsteder?

- Nei, ikke noe vi har reagert på. Vi reagerer jo ikke på at han har vært inne på nettsteder om bombeeksplosjon, selv om det jo er noe å reagere på, sier Nissen.

Les også: - Breivik har ingen medhjelpere

I går vitnet fire av den tiltaltes venner. En av dem fryktet han hadde fått en dyp depresjon eller slet med undertrykt homoseksualitet . Ingen av dem husket slagsmål eller andre av de episodene Breivik selv hevder - i komåpendiet sitt - bidro til sin radikaliseringsprosess.

Ingen av vennene ønsket at tiltalte skulle være i samme rom som dem under vitnemålene.

Breivik selv tok ordet mot slutten av dagen og sa blant annet at han aldri har vært feminin og at episodene med utenlandske gjenger faktisk har skjedd.

Les også:

- Breivik har ingen medhjelpere

Ingen venner ville møte Breivik

- Åpen, ærlig og lojal

- Depresjon eller skjult homse

- Jeg har aldri vært feminin

Populært